Menu Sluiten

Budget energie zakelijk: opzeggen na aankondiging extra kosten zonnepanelen en terug levering?

Budget Energie zonnepanelen

Budget Energie gaat een vergoeding vragen aan klanten met zonnepanelen voor het terug leveren van energie. Een domper voor veel bestaande klanten, want hun zakelijke energie contract wordt zo plots duurder. Wat betekent dit voor jou als klant bij Budget Energie, moet je snel opzeggen? Waarom doet Budget Energie dit en zullen andere leveranciers gaan volgen? Wij leggen uit wat de échte achterliggende reden is voor de heffing op terug levering en natuurlijk wat jouw bedrijf nu het beste kan doen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  #Budgetenergie: woede en onbegrip over zonnepanelen heffing

  Trending op twitter is #budgetenergie. De tweets liegen er niet om, er is veel onbegrip en woede voor Budget Energie en Vandebron, leveranciers die nu een vergoeding vragen voor terug leveren van energie. Houders van zonnepanelen voelen zich bedrogen: juist zij hebben geïnvesteerd in vergroening en nu worden ‘tijdens de wedstrijd de spelregels veranderd’. Wie is Budget Energie wel niet, dat ze een heffing mogen vragen aan zonnepaneelhouders?

  Alhoewel dit erg vervelend is voor bedrijven met zonnepanelen bij Budget Energie, is het slim om de context te snappen. Budget Energie heeft dit misschien niet slim aangepakt, maar in de energiewereld komt deze maatregel niet als een verassing. Sterker nog, het is een kwestie van tijd voordat meer leveranciers gaan volgen.

  Waarom een heffing op zonnepanelen bij Budget Energie: wie is de boeman?

  Een maatregel om even mooi te cashen? Het tegendeel is waar: de energiemarkt is door subsidies en overheidsbeleid flink uit balans en veel kleinere leveranciers hebben niet de budgetten om de kosten te dragen die hierdoor ontstaan, net als Budget Energie voor klanten met zonnepanelen. De overheid heeft drie dingen gedaan die nu voor een groot probleem zorgen:

  1. De aanleg van zonnepanelen zo erg gestimuleerd dat Nederland naar verhouding een van de meeste zonnepanelen in de wereld heeft liggen. Je hoort het goed, het grijze regenachtige Nederland..!
  2. Enorm veel windmolens neergezet
  3. Geen geld vrijgemaakt om het energienet uit te breiden. Daardoor is er netcongestie ontstaan en kunnen bedrijven hun gebruik niet laten toenemen en geen grotere aansluitingen krijgen.

  Wat is het gevolg? Vraag en aanbod van energie zijn niet op elkaar afgestemd en dat beïnvloed de prijs.

  Netcongestie en onbalans reden voor problemen Budget Energie

  Hierdoor ontstaan er twee werelden die elkaar niet begrijpen. Houders van zonnepanelen vinden dat ze betaald moeten worden voor energie die ze terug leveren op het net. Terwijl energieleveranciers zoals Budget Energie vinden dat ze gecompenseerd moeten worden voor het overschot aan energie wat zonnepaneelhouders ‘dumpen op het energienet’. Wie er gelijk heeft hangt af van het moment van de dag, wat per uur enorm kan verschillen. De energieleverancier heeft een wettelijke verantwoordelijkheid voor het in balans houden van het energienet. Voor het terug leveren van zonne-energie, op het moment dat er geen vraag naar stroom is elders, moet zij daarom juist veel geld betalen.

  Gratis stroom voor nieuwe klanten? Onzin of logisch?

  Dat heeft er voor gezorgd dat Budget Energie nu gratis stroom weggeeft op zonnige uren in het weekend, als bedrijven geen stroom nodig hebben. Weggeven klinkt nobel en zorgt vooral voor erg veel onbegrip bij houders van zonnepanelen. In de praktijk is het echter een manier om kosten te besparen op de ‘onbalanskosten’ die leveranciers anders moeten betalen aan de netbeheerders. Hoe vervelend ook, maar het zijn dus de zonnepaneelhouders zelf die het energienet overbelasten en daarmee leveranciers – en dus andere klanten – opzadelen met energiekosten.

  Het sprookje van verduurzaming en zonnepanelen subsidie

  Natuurlijk zijn bedrijven en particulieren die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen niet de boosdoener. Ook zij zijn slachtoffer, van een falend overheidsbeleid. In de energiewereld wordt er al jaren met argusogen naar deze ontwikkeling gekeken, omdat er in de praktijk al jaren iets over het hoofd wordt gezien, namelijk de volgende twee punten:

  1. Het energienet moet altijd 100% in balans zijn. Het energienet kan gezien worden als een snelweg. Op de snelweg van het energienet moet het alleen altijd precies even druk zijn: Nooit file en nooit lege wegen. Ga er maar eens aan staan..!
  2. Technologie voor het opslaan van energie zijn nog niet betaalbaar genoeg en duurzaam om als significante buffer te dienen in het energienet.

   Duurzame energie uit bronnen zoals zonnepanelen en windmolens zijn maar een stukje van de oplossing van de verduurzaming van onze energiebalans. Ontwikkeling op andere terreinen moet hierin meegroeien om problemen te voorkomen. Door de kunstmatige stimulatie van zonnepanelen door subsidies en de salderingsregeling hebben andere terreinen (zoals thuisaccu’s) zich niet voldoende kunnen ontwikkelen.

  Budget Energie opzeggen zakelijk, overstappen, waarheen?

  Hoe kan jouw bedrijf meeprofiteren van de nieuwste ontwikkelingen in de energiemarkt? Het lijkt er op dat energie bijna gratis zou moeten zijn met al dat overschot, waarom betaal ik dan nog steeds zoveel? De inkoopstrategie die het beste is voor jouw bedrijf hangt af van veel factoren, maar de volgende opties laten zien dat er veel mogelijkheden zijn:

  Bedrijf zonder zonnepanelenEr is maar één manier om mee te profiteren van onbalans in het energienet en de lage stroomprijs overdag (voor veel bedrijven dus interessant): Energie inkopen op de EPEX spot markt. (Gas wel inkopen op vast tarief.)
  Stroom, bedrijf met zonnepanelen < 30% van stroomgebruikGeen netto leverancier, en tot circa 30% van je gebruik uit eigen opwekking? In veel gevallen: Inkopen op de spotmarkt voor stroom.
  Stroom, bedrijf met veel panelen / teruglevering  en geen gas?Leveranciers staan niet te springen om je te helpen. Investering in thuisbatterij en zoveel mogelijk zelf gebruiken door gebruikspatroon aan te passen.
  Stroom, bedrijf met veel panelen en (veel) gas?Gas voor een vaste prijs inkopen en energie bij dezelfde leverancier onderbrengen. Hiermee kan het meest voordelige contract uit onderhandeld worden.

  Van Budget Energie switchen naar spotcontract

  Voor de meeste bedrijven loont het dus om te switchen naar een spotcontract voor stroom. Ook voor bedrijven die ‘netto leverancier’ zijn door de hoge hoeveelheid zonnepanelen is het te adviseren om de opties op een rijtje te zetten. Combineer hierbij gas en stroom om uw bedrijf zo ‘aantrekkelijk mogelijk in de markt te zetten’ voor potentiële nieuwe leveranciers.

  Boete bij opzeggen Budget Energie zakelijk: wat voor contract

  Wilt u opzeggen bij Budget Energie naar aanleiding van de nieuwe heffing op zonnepaneelhouders?  Begrijpelijk, maar wees alert op de kleine lettertjes die er van toepassing kunnen zijn. Zakelijke klanten zijn minder goed beschermd dan particulieren en kunnen lang niet altijd zomaar vertrekken. Uw contract wordt doorgaans automatisch met een jaar verlengd als er niet tijdig (3 maanden voor de afloopdatum) wordt opgezegd. U bent dan gebonden aan een variabel contract (“dom variabel” – lees hier wat dat betekend) voor nog een jaar, ook al zijn de voorwaarden veranderd. Bij het vroegtijdig afbreken van uw contract geld er een opzegboete van vaak 15% van de ‘restwaarde’ van het contract. Een duur grapje die vaak te laat ontdekt wordt. Let dus goed op en win advies in van een onafhankelijke adviseur.

  Zakelijke Energietarieven: wat kunnen wij voor uw bedrijf betekenen?

  Het verhaal van Budget Energie is misschien vooral een bewijs dat de energiemarkt vaak niet is wat het lijkt. Wat er in het echt gebeurd is vaak precies het tegenovergesteld als er in het nieuws voorspeld werd. Energie inkopen voor zakelijke klanten is daarom ook geen kinderspel meer. Laat je dus snel en vrijblijvend adviseren door een van onze energie analisten en ontdek wat voor uw bedrijf de juiste strategie is.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *