Menu Sluiten

5 Manieren om te besparen op energie kosten als kerk

Energie kosten kerk

Er zijn veel manieren om te besparen op energie kosten als kerk. Als kerkgemeenschap is het belangrijk om kosten te besparen, maar ook bij te dragen aan een beter milieu en duurzaamheid. In dit artikel delen we de beste 5 manieren om op kosten van energie te besparen, speciaal voor kerken met een klein budget die geen grote investeringen kunnen doen. Of je nu een koster, dominee, lid van de gemeenteraad of gebouwbeheerder bent, deze tips zullen helpen bij het besparen op de kosten voor de energierekening.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  1. Verlichting optimaliseren om te besparen op zakelijke energie als kerk

  Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen op energie kosten als kerk is door je verlichting te optimaliseren. Start met het vervangen van oude gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Deze lampen gaan langer mee en gebruiken veel minder energie. Daarnaast kan het installeren van bewegingssensoren ervoor zorgen dat de verlichting alleen brandt wanneer er daadwerkelijk mensen in de ruimte aanwezig zijn. Vaak is de investering in led lampen gering en is het in een tot twee jaar terugverdiend.

  2. Isolatie verbeteren

  Energieverlies door slechte isolatie kan een grote kostenpost zijn en daarmee een goede kanshebber om te besparen op zakelijke energie als kerk. Controleer daarom regelmatig of er geen tochtgaten zijn en of alle deuren een automatische deurstopper hebben. Het aanbrengen van tochtstrippen en het plaatsen van dubbele beglazing kan al veel verschil maken in energieverbruik, maar dat laatste is in veel kerken niet mogelijk. Er zijn ook goedkopere manieren om isolatie te verbeteren. Denk daarbij aan het plaatsen van gordijnen in gangen en het verkleinen van de ruimte door gordijnen, als de gemeenschap niet de volledige zaal nodig heeft tijdens een deel van de samenkomsten.

  3. Apparatuur efficiënt gebruiken

  Zorg ervoor dat alle apparatuur in het kerkgebouw efficiënt wordt gebruikt. Schakel elektronische apparaten volledig uit wanneer ze niet worden gebruikt, in plaats van ze op stand-by te laten staan. Daarnaast kan het gebruik van energiezuinige apparaten zoals koelkasten en airconditioning systemen helpen om het energieverbruik te verminderen. Omdat in de kerkgemeenschap vaak een grote groep wisselende leden gebruik maken van de ruimtes en apparatuur, is het nuttig om hierin te automatiseren. Bij de bouwmarkt kan een timer voor nog geen vijf euro gekocht worden waardoor bepaalde apparatuur alleen op zondag aan zal staan bijvoorbeeld. Zo kan je met weinig middelen al besparen op energie kosten als kerk.

  4. Elektrificatie van verwarming en heet water

  Hoewel de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler een investering is, kan het op de lange termijn veel kosten besparen. De belasting op gas zal steeds verder omhoog gaan, terwijl belasting op stroom blijft dalen. Tevens is er een overschot aan stroomproductie en is de stroomprijs op de dagmarkt vaak spot goedkoop door de netcongestie. Kijk of er subsidies of financiële regelingen beschikbaar zijn die de aanschaf van zonnepanelen voor kerken betaalbaarder maken.

  5. Slim inkopen van energie op de EPEX spotmarkt om zo te besparen op zakelijke energie als kerk

  Energie inkopen kan een grote uitgave zijn voor kerkgebouwen, vooral als ze geen groot budget hebben. Des te meer in een tijd waarin kerkgemeenschappen krimpen en vaak in oudere gebouwen gevestigd zijn. Een slimme manier om kosten te besparen op zakelijke energie als kerk is door energie in te kopen op de EPEX spotmarkt. Op deze markt worden elektriciteit en gas verhandeld tegen dagprijzen, waardoor je kunt profiteren van lagere tarieven op bepaalde momenten.

  Voorbeeld: Een hervormde gemeente in het Noorden van Nederland koopt sinds vorig jaar stroom in via de spotmarkt. Op zondagen staat de spotmarkt doorgaans voordeliger dan andere dagen in de week. Deze gemeente verwarmd de kerk alleen op zondag en op doordeweekse avonden wordt er een kleinere zaal verwarmd voor vergaderingen en kringen. In deze ruimte hangt een kleinere elektrische kachel, die ’s middags een paar uur aangaat wanneer de spotmarkt doorgaans erg goedkoop is. Daardoor hoeft hij ’s avonds bij de vergadering niet zo hard te branden, wanneer de prijs juist weer hoog is.

  Het is belangrijk om te benadrukken dat elke kerkgemeenschap een ander gebruikspatroon kent en daarom gebaat is bij specialistisch inkoop advies als het gaat om energie en gas. Neem daarom direct vrijblijvend contact op en ontdek wat de besparingsmogelijkheden zijn. Wij helpen veel kerken en leden van de Raad van Kerken bij het besparen op energie kosten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *