Menu Sluiten

Zakelijke Energie Verpakkingsindustrie: de juiste inkoopstrategie

zakelijke energie verpakkingsindustrie

De verpakkingsindustrie is een brede benaming voor een erg diverse en energie intensieve industrie. Bedrijven die deel uit maken van de verpakkingsindustrie kunnen erg verschillen, maar hebben allemaal te maken een duurzaamheidsopgave. Het gaat dan niet alleen om materiaalgebruik en recycling, maar ook met name om energiegebruik en inkoop. Terwijl verandering in materiaalgebruik in het productieproces vooral meer geld kost, biedt de inkoop van zakelijke energie voor de verpakkingsindustrie ook commerciële kansen om te besparen op kosten. Ontdek hier hoe strategische inkoop voor zakelijke energie in de algemene verpakkingsindustrie zowel forse besparing als ook verduurzaming oplevert.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Verbruik zakelijke energie in verpakkingsindustrie

  De verpakkingsbranche is een interessante branche omdat het een enorme keten omvat, die in sommige opzicht alleen het gebruik van verpakkingen overeen heeft. Voorbeelden van aspecten in de keten van de verpakkingsindustrie die zakelijke energie gebruiken:

  • Productie van verpakkingsmaterialen. De fabricage van materialen zoals plastic, karton, glas en metalen vergt veel energie. De winning van grondstoffen, de verwerking ervan en de vervaardiging van de verpakkingsmaterialen zelf kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie vereisen.
  • Bedrukken en bedekken. Het drukken van ontwerpen en informatie op verpakkingen, evenals het aanbrengen van coatings, kan energie-intensief zijn, vooral als geavanceerde technologieën worden gebruikt.
  • Productielijnen. De werking van de machines op productielijnen, inclusief het vormen, vullen en sluiten van verpakkingen, kan aanzienlijke energie vragen.
  • Transport en logistiek. Het transporteren van verpakkingsmaterialen en afgewerkte producten van en naar de fabrieken, evenals de distributie ervan naar de consument, is een ander aspect dat veel energie kan kosten.
  • Recycling en afvalverwerking. Het recyclen van verpakkingsmaterialen en het beheren van afvalstromen kan ook energie-intensief zijn, hoewel dit sterk afhangt van de specifieke processen die worden gebruikt.

  Typen verpakkingsindustrie die de meeste zakelijke energie verbruiken

  De kunststof-, plastic- en voedselverpakkingsindustrie zijn voorbeelden van productiebedrijven binnen de verpakkingssector die naar verhouding de meeste energie gebruiken. De keten die achter de productie zit zorgt voor een groot deel van de energie voetafdruk.  

  Zo vereist de productie van plastic verpakkingsmaterialen, zoals PET (polyethyleentereftalaat) en HDPE (hogedichtheidpolyethyleen), een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het omzetten van ruwe olie naar plastic polymeren en vervolgens het vormen van deze polymeren vergt energie-intensieve processen. Hoewel papier en karton als hernieuwbare materialen worden beschouwd, kan de productie ervan energie-intensief zijn. Het kappen van bomen, het transporteren van houtpulp en het verwerken van papier vereisen allemaal energie. De productie van metalen verpakkingsmaterialen, zoals aluminium en staal, omvat vaak mijnbouw, raffinage en smeltprocessen, die aanzienlijke hoeveelheden energie vereisen. Glas wordt nu vaak gebruikt door duurzame merken als verpakkingsmaterialen. Het smelten van grondstoffen zoals zand, soda en kalksteen om glas te produceren, is een proces dat echter veel energie vergt. Ook het vormen en afwerken van glazen verpakkingen is energie-intensief.

  Welke technieken gebruiken de meeste zakelijke energie in verpakkingsindustrie?

  Het verwerven van grondstoffen en de logistiek vind voor het voornaamste deel buiten Nederland plaats. Daarom is vooral interessant voor uw bedrijf in de verpakkingsindustrie om te ontdekken welk onderdeel van uw productieproces veel energiegebruik vergt. Dit verschilt enorm per materiaal. Zo is de kartonindustrie weer erg verschillend van de glasindustrie. De plastic industrie gebruikt de meeste energie, en dat heeft te maken met een aantal zeer intensieve productieprocessen.

  • Polymerisatie: De grondstoffen worden onderworpen aan polymerisatie, waarbij kleine moleculen (monomeren) worden samengevoegd om polymeren te vormen. Dit resulteert in de vorming van plastic hars.
  • Extrusie: Het plastic hars wordt verwarmd en door een extruder geperst om de gewenste vorm te verkrijgen, zoals folie, platen of buizen. Dit proces staat bekend als extrusie en vormt de basis voor verdere verwerking.
  • Vormgeving: Het geëxtrudeerde plastic kan vervolgens worden gevormd tot de specifieke vorm van de gewenste verpakking. Dit kan worden bereikt door processen zoals spuitgieten, blaasvormen, thermoforming of andere vormgevingstechnieken, afhankelijk van het beoogde eindproduct.
  • Koeling en afwerking: Nadat het plastic de gewenste vorm heeft aangenomen, wordt het gekoeld en verhard. Het kan vervolgens worden afgewerkt door snijden, stansen, bedrukken of andere bewerkingen om de uiteindelijke kenmerken en details van de verpakking te verkrijgen.

  Ontwikkelingen verpakkingsindustrie

  De verpakkingsindustrie in Nederland ligt onder een vergrootglas. Dat komt omdat de volledige keten op veel gebieden raakvlak heeft met actuele maatschappelijke thema’s, zoals te lezen is in het vakblad verpakkingsindustrie. Voorbeelden zijn duurzaamheid, maar ook een nieuwe verpakkingsindustrie cao en pensioenfonds. Hierdoor vindt veel ontwikkeling en innovatie plaats in de verpakkingsindustrie. Centralisatie en overnames en aanwezigheid van veel private equity zijn daar weer het resultaat van. Tenslotte ontstaat hierdoor wetgeving zoals statiegeld procedures, die op grote schaal tot verduurzaming leiden, maar op bedrijfsniveau meer energiegebruik tot gevolg zullen hebben.

  Verpakkingsindustrie in Nederland – waar zit de verpakkingsindustrie?

  De verpakkingsindustrie in Nederland is niet alleen erg divers verspreid over de hele keten, maar ook fysiek over het hele land. De verpakkingsindustrie in Nederland is geconcentreerd rond de volgende plekken:

  Verpakkingsindustrie Veenendaal
  Verpakkingsindustrie Eindhoven
  Verpakkingsindustrie Schijndel
  Verpakkingsindustrie Volendam
  Verpakkingsindustrie Velsen
  Verpakkingsindustrie Zaandam
  Verpakkingsindustrie Oss
  Verpakkingsindustrie Zutphen

  Op evenementen zoals de Empack beurs voor de verpakkingsindustrie wordt duidelijk hoe omvangrijk en relevant deze industrie eigenlijk is.

  Inkoopstrategie EPEX SPOT voor verpakkingsindustrie

  Door al deze aspecten hebben bedrijven in de verpakkingsindustrie een hoge rekening van zakelijke energie. Die rekening wordt komende jaren alleen maar hoger. Veel bedrijven in energie intensieve sectoren kiezen daarom voor een slimme inkoopstrategie die de energierekening omlaag brengt en ook bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelen van de sector. Die inkoopstrategie bestaat (voor een deel) uit een Spot contract. De energie koop je dan in op de EPEX spotmarkt voor energie . Dan kan met de wisselende dagprijzen in de markt van 2023 / 2024 de meest voordelige inkoopprijzen behaald. Jouw adviseur kan dan de markt blijven monitoren. Op die manier zijn er geen grote risico’s en realiseert jouw bedrijf wel een besparing van 30 tot 50 procent op de energierekening.

  Voorbeeld: Een product van plastic wegwerp bakjes ziet in de grafiek van zijn slimme meter dat ’s ochtends tussen 7 en 11  uur een piek is in energiegebruik. Het personeel zet dan alle apparatuur aan. De energieadviseur rekent uit dat het piekgebruik van het verwarmen en warmdraaien van de machines zorgt voor een toename van 25 procent van de energiekosten. In overleg met het personeel worden de operationele tijden 1,5 uur verschoven. In plaats van een schoonmaak aan het einde van de dag, vindt die nu in de ochtend plaats. Tevens wordt de eerste pauze van de dag een half uur vervroegd. Tezamen zorgt dit voor een significante verschuiving in het verbruikspatroon. De kosten besparing bedraagt tenslotte een slordige 25 – 30 procent á 150.000 €.

  Verbruikspatroon, hoe verduurzamen met spotcontract?

  Het voordeel voor de verpakkingsindustrie bij het inkopen van zakelijke energie op de spotmarkt kan aanzienlijk vergroot worden door het gebruikspatroon in kaart te brengen en af te stemmen op de spotmarkt. Op de spotmarkt voor energie is de prijs voor stroom op bepaalde uren (bijvoorbeeld zon uren) aanzienlijk goedkoper dan op andere uren. Het loont dus om het bedrijfsproces van uw bedrijf in de verpakkingsindustrie af te stemmen op goedkope tarieven voor zakelijke energie op de EPEX spotmarkt. Vraag hiervoor een energie analyse aan van een expert.

  Maakt u gebruik van de goedkope uren op de spotmarkt, dan is het aandeel groene energie dat u gebruikt automatisch hoger. Als op uw energiecontract groene energie staat, wil dat niet zeggen dat de energie die uw bedrijf gebruikt ook echt groen is. Omdat er alleen groene energie in Nederland beschikbaar is uit zon en wind, is er niet altijd groene energie beschikbaar. Door meer energie te gebruiken als meer aanbod dan vraag is op de spotmarkt, weet u zeker dat u groene stroom gebruikt. Verduurzamen loont dan enorm!

  Verpakkingsindustrie sector; wat kunnen wij betekenen voor uw BV?

  Zakelijke Energietarieven adviseert veel bedrijven uit de diverse keten van de verpakkingsindustrie en ook leden van het Nederlandse Verpakkingscentrum en de Vereniging Nederlandse Verpakkingsdeskundigen. Deze en de andere brancheverenigingen in de verpakkingsindustrie zijn cruciale kennispartners in het behalen van de energiedoelstellingen van de industrie. Vraag snel een gesprek aan voor vrijblijvend advies.