Menu Sluiten

ENDEX

De tegenhanger van de APX-markt is de ENDEX beurs. ENDEX is de afkorting voor European Energy Derivatives Exchange. De ENDEX-markt is de tegenhanger van de APX-markt omdat deze markt een zogenaamde termijnmarkt is, hier kan elektriciteit voor in de toekomst ingekocht worden.

Wat is de inkoopstrategie ENDEX?

Zoals eerder benoemd betreft deze inkoopstrategie het inkopen van energie op termijn. De ingekochte energie wordt op termijn, vanaf een week of langer, geleverd.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe koop ik mijn energie in op de termijnmarkt ENDEX?

  Grootzakelijke energieafnemers kiezen hun eigen inkoopstrategie. Indien u beslist om energie in te kopen via de ENDEX-markt heeft u het begin gemaakt voor het inkopen van energie. Binnen deze markt zijn er nog een aantal mogelijkheden om de inkoop van energie volledig naar eigen wensen in te vullen.

  Het belang van het moment van inkopen is wat betreft de termijnmarkt net zo groot als bij de dagmarkt. Aan de hand van de te verwachten trends kunt tactische inkoopmomenten kiezen om zo de meest voordelige prijzen te verkrijgen. Indien de trends aangeven dat de prijzen op termijn gaan stijgen is het verstandig om te kiezen voor een langere looptijd van uw energiecontract.

  Heeft u hulp nodig bij het tactisch inrichten van uw inkoopstrategieën? Wij helpen u graag op weg.

  Wat zijn de voordelen van inkoopstrategie ENDEX?

  Omdat u voor een zekere periode uw tarieven vastzet heeft u gedurende deze periode de kostenpost energie helder in beeld. Met de wetenschap dat u tijdens deze periode ongeveer een x bedrag aan energie kwijt bent, kunt u onderbouwd financieel vooruitplannen. Daarnaast is het voor de invulling van overige aspecten binnen uw bedrijfsvoering voordelig dat u deze kosten relatief vaststaand in kaart heeft gebracht.

  De zekerheid die u gedurende de periode waarin de energieprijzen vastgezet zijn heeft biedt daarnaast ook rust. In zekere zin heeft u geen omkijken meer naar het plaatje energie gedurende de looptijd van uw contract. Als ondernemer kunt u zich focussen op andere belangrijke zaken, wetende dat de zaken omtrent energie geregeld zijn.

  Bovenstaande behoeft wel enige nuance, het is tijdens de looptijd van uw contract mogelijk om in te springen op lage tarieven. Op de ENDEX-markt is het mogelijk om tot wel 5 jaren na datum energie in te kopen. Indien de prijzen na de looptijd van uw huidige contract er momenteel voordelig voorstaan is het mogelijk om alvast vooruit te lopen op een nieuw contract.

  Een van de nadelen van de dagmarkt is over het algemeen een voordeel van de termijnmarkt, zo ook bij dit voordeel. Indien uw financiële planning en/of kostprijs afhankelijk is van de precieze kostenpost energie dan biedt de inkoop op de termijnmarkt zekerheid gedurende de overeengekomen periode. De kostenpost energie kunt u met meer zekerheid in kaart brengen en derhalve direct door laten werken in bijvoorbeeld uw kostprijs.

  Twijfelt u of een energiecontract voor de lange termijn op dit moment de juiste keuze is voor uw onderneming? Wij zoeken het voor u uit!

  Wat zijn de nadelen van inkoopstrategie ENDEX?

  Indien u uw energietarieven voor een zekere periode heeft vastgezet kunt u niet profiteren van eventuele dalingen in diezelfde tarieven. Gedurende de overeengekomen looptijd van uw energiecontract staan de afgesproken tarieven vast.

  Bepaalde ontwikkelingen in de wereld zijn, zoals het coronavirus, zijn niet te voorspellen. Indien een dergelijke ontwikkeling veel invloed uitoefent op de tarieven dan kunt u hier met een contract voor de lange termijn niet actief op inspelen.

  Het is in principe hetzelfde nadeel als bij de inkoop via de dagmarkt, het in de gaten houden van de trends kost tijd. De meest voordelige optie waarbij u steeds korte termijncontracten afsluit om zo in te spelen op prijsdalingen behoeft enige tijd en moeite in het in de gaten houden van de markt.

  Wilt u in kaart gebracht hebben in hoeverre de onzekerheid op de energiemarkt nadelig kan uitwerken voor uw onderneming? Wij staan voor u klaar.