Menu Sluiten

Dynamische energietarieven zakelijk vergelijken

dynamische energietarieven zakelijk vergelijken

Dynamische energietarieven zakelijk vergelijken terwijl het niet je expertise of interessegebied is? Ondernemen is vaak al moeilijk genoeg en vereist volle focus. Het inkopen van energie is meestal een bijzaak. ‘Het actiepuntje wat nog voor het einde van het jaar afgetikt moet worden.’ Een foutje maken bij het zakelijk energie afsluiten kan van een bijzaak echter een hoofdzaak maken. Het kan zelfs de bedrijfsresultaten in gevaar brengen aan het eind van het boekjaar.

Lees in dit blog hoe je energietarieven zakelijk moet vergelijken en waar je op moet letten.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Variabele energieprijs berekenen

  Als grootverbruiker van zakelijke energie ontvangt u doorgaans drie verschillende facturen:

  1. Factuur van energieleverancier
  2. Factuur van netbeheerder
  3. Factuur van meetdienst

  Bij het dynamisch energietarieven zakelijk vergelijken kijken we alleen naar de energieleverancier. De kosten van netbeheer en de meetdienst zijn minder interessant en daar valt ook minder op te besparen.

  Op de factuur van de energieleverancier staan meerdere kosten, maar de meest belangrijke zijn de leveringskosten. De rest van de kosten zijn voor grootverbruikers relatief laag. De leveringskosten zijn onder te verdelen in:

  1. Variabele leveringskosten:
   • Prijs per kWh: kale kWh prijs of kuub gas
   • Opslag: marge per kWh of kuub gas
  2. Vaste leveringskosten: afhankelijk van uw jaarlijkse gebruik, periodieke ‘abonnementskosten’.

  Variabele energietarieven: dom variabel en slim variabel

  Variabele energietarieven vergelijken begint dus bij definiëren van wat ‘variabel’ betekent. Van oorsprong verwijst variabel vaak naar het type contract (en niet naar variabele leveringskosten zoals hierboven uitgelegd). Men koos voor een vast tarief voor een aantal jaren, of voor variabel. Hierbij werd de kale kWh of prijs per kuub gas altijd vastgezet voor een bepaalde periode. Hierdoor werd door de klant ook vooral op de kale prijs gelet per kWh of m3 gas.  Tegenwoordig zijn er drie type contracten:

   BeschrijvingPeriode
  VastVast tarief per kWh stroom of m3 gas, zowel het variabele als het vaste gedeelte van de leveringskosten.Meestal één of meerdere jaren. Veel partijen proberen lange contracten te verkopen (soms wel 5-10 jaar)
  Variabel ‘dom’Vast tarief per kWh en m3, maar de leverancier kan dit elk half jaar veranderen op basis van ontwikkelingen op de energiemarkt.Meestal één of meerdere jaren. Veel partijen proberen lange contracten te verkopen (soms wel 5-10 jaar)
  Variabel ‘slim’ (ook wel dynamisch of spot)Kale kWh prijs is dynamisch en bepaald door de prijs op de dagmarkt. In het contract wordt dus alleen de ‘opslag’ en de vaste leveringskosten afgesproken.Vaak flexibel opzegbaar, maar kan ook voor meerdere jaren. Hierbij worden alleen opslag en vaste leveringskosten vastgezet, omdat die meestal een natuurlijke stijging doormaken (zoals inflatie etc.)

  Voorbeeld:
  Peter Sloten sloot een nieuw energiecontract af voor zijn slotenmakerij. De branchevereniging had hem aangeraden dynamische energietarieven zakelijk te vergelijken, maar Peter sloot op aandringen van de leverancier een ‘klassiek’ variabel contract af. Na een half jaar veranderde de energieleverancier de tarieven, op een moment dat de markt net op historisch hoogtepunt was. Het gevolg: voor minimaal zes maanden halveerde de netto winst van het bedrijf, door een wurgcontract waar Peter niet meer onderuit kon.

  Dynamische energietarieven per uur

  Variabele energietarieven kan dus meerdere dingen betekenen. Variabele tarieven, als in ‘dynamische tarieven’, verwijst meestal naar variabele tarieven per uur. Deze worden tegen inkoopprijzen op de dagmarkt (ook wel spotmarkt genoemd) verhandeld. Dagmarkt prijzen zijn transparant en openlijk online te bekijken. Bij het afsluiten van een dynamisch contract kijken we dus niet naar de kale kWh prijs, maar alleen naar de extra kosten van de energieleverancier:

  Dynamisch contract=

  Kale prijs spotmarkt + opslag per kWh

  Omdat bij grootverbruikers de variabele kosten enorm kunnen oplopen wordt er vooral naar de opslag gekeken bij het vergelijken van zakelijke dynamische energietarieven.

  Dynamische energie aanbieders zakelijk

  Vergelijk je dynamische energie aanbieder dan kijk je dus eerst naar de opslag. Maar waar begin je bij het zoeken naar een nieuwe leverancier? Zie jij door het bos van de wildgroei aan leveranciers ook de juiste oplossing niet meer? Het is niet voor niets dat steeds meer bedrijven kiezen voor de ondersteuning van energie analisten zoals Zakelijkeenergietarieven.nl. Wij nemen jou mee in de wereld van energie en weten als geen ander hoe, wanneer en bij wie we voor uw bedrijf energie en gas moeten inkopen. Elke leverancier heeft verschillende producten en benamingen. Vaak is dit verwarrend voor de klant en lokt het een gevoel van vervelende verkooptactieken uit. Interessant genoeg zijn de prijzen in de dynamische energiemarkt juist transparanter dan voorheen, doordat de kale prijs online per uur te volgen is.  

  Een greep uit energieleveranciers

  Variabele energietarieven per leverancier

  Ben je op dus op zoek naar de beste variabele tarieven, of vraag je je af of een dynamisch tarief interessant is? Voor de eerste vraag kijken we naar opslag per leverancier. Naast vaste leveringskosten en andere voorwaarden, is de opslag per leverancier in feite het enige waar over onderhandeld kan worden. Een overzicht van variabele energietarieven per leverancier vormt dus maar een klein stukje van de kosten die je per maand zult betalen. Voor bedrijven en klanten is het bijna onmogelijk om een goed overzicht bij te houden van de opslagen voor dynamische energietarieven, omdat dit afhangt van afspraken met de leveranciers en van wekelijkse of soms dagelijkse ontwikkelingen. Een onafhankelijk advies en inkoop aanbod is daarom tegenwoordig heel gebruikelijk en helpt de meeste bedrijven om voordelig en veilig tegen goede zakelijke energietarieven in te kopen.

  Actuele variabele energietarieven zakelijk

  Een dagprijs voor energie op de spotmarkt wordt bepaald op de EPEX beurs. Zoek je de actuele variabele energietarieven , wees je dan bewust dat dit alleen relevant is als jouw bedrijf in staat is om zijn energie gebruik af te stemmen per uur of per dagdeel op die dagmarkt.

  Voor 99% van de bedrijven is het in feite alleen relevant wat er onderaan de streep betaald moet worden. Is dat meer of minder dan de prijzen in een vast contract en is het de onzekerheid waard die de spotmarkt met zich mee brengt? Dat is de afweging bij het dynamische energietarieven zakelijk vergelijken.

  Gemiddelde energietarief bedrijven

  De dagprijs voor energie en gas wisselt sterk en is net als de beurs afhankelijk van geopolitieke en macro economische factoren. Energie analisten kijken daarom naar bredere trends in de markt, bij het ontwikkelen van een inkoopstrategie voor bedrijven. De dagprijzen voor energie en gas zijn uiteindelijk een direct gevolg van vraag en aanbod op het net. Anders dan in financiële markten kan er op het energienet geen verschil zijn tussen afname (vraag) en levering (aanbod). Dat zorgt ervoor dat er met iets meer zekerheid voorspeld kan worden wat het gemiddelde energietarieven voor bedrijven gaat zijn op de spotmarkt in het komende jaar.

  Dagprijs energie

  De dagprijzen energie zijn nu gemiddeld genomen aanzienlijk lager dan de tarieven op de lange termijn markt. Dat komt door een overschot aan energie ten opzichte van de netcapaciteit. Een wildgroei aan particuliere ‘leveranciers’ met zonnepanelen en gesubsidieerde windmolenparken hebben er onder andere voor gezorgd dat er een overschot aan energie is. Dit leidt tot netcongestie. Bovendien is deze vorm van energie moeilijk af te stemmen op de vraag, omdat zon en wind nou eenmaal graag hun eigen gang gaan. Gaat jouw bedrijf een dagprijs voor energie betalen? Dan is de huidige verwachting dat dit minimaal 15% kosten besparing zal opleveren in 2024 ten opzichte van een vast contract.

  Vast energietarief bedrijven: veiliger?

  Een vast energietarief voor bedrijven kan soms beter lijken omdat het veiliger is. Welke ondernemer of CFO zou zoveel financieel risico lopen voor een geringe besparing? Een energiestrategie in de huidige energiemarkt gaat verder dan een vluchtig inkoopmoment net op tijd voor het verlopen van het oude energiecontract. Kies voor flexibel en slim inkopen. Dat betekent onder andere goede afspraken maken en blijven sparren met de energieleveranciers. Verandert de markt, dan verander je mee en blijf je dynamische energietarieven zakelijk vergelijken. Kijk dus naast de opslag per leverancier ook naar de voorwaarden. Is het bijvoorbeeld mogelijk om direct over te stappen naar een vast tarief vanuit een flexibel contract of zit daar een wachttijd aan vast?

  Voorbeeld:
  Een grote staalproducent besloot over te schakelen naar een vast energiecontract met de toen geldende tarieven per kWh, omdat de energieprijzen maar bleven toenemen en er een angstbeeld in de media ontstond over de energiemarkt. Op de aandeelhoudersvergadering een jaar later leidde dat tot grote verontwaardiging. Terwijl andere staalproducenten in dezelfde periode 0,30 tot 0,55 eurocent hadden betaald, had dit bedrijf een jaar lang 1 euro per kWh betaald. Dit gigantische tarief was voor drie jaar vastgezet en de bedrijfsresultaten staan hierdoor nog meerdere jaren enorm onder druk, met een half miljoen euro verdampte energiekosten per jaar. De les: nooit op het hoogtepunt van de markt vastzetten..!

  Dit is een voorbeeld dat laat zien dat een bijzaak zoals energie inkoop, ook een hoofdzaak kan worden op de aandeelhoudervergadering.

  Zakelijk reviews dynamische energietarieven

  De voorbeelden die wij gebruiken zijn geen uitzondering op de regel wanneer het gaat over dynamische energietarieven zakelijk vergelijken. Ze laten zien dat onzekerheid en onduidelijkheid vaak de boventoon voeren. Dat gebrek aan duidelijkheid komt deels door de complexiteit van de markt en de snelheid waarin de markt zich blijft ontwikkelen. Echter, is een deel van die onduidelijkheid ook te wijten aan het gebrek aan transparantie en een wildgroei aan partijen die misschien niet over de juiste intenties of expertise beschikken. Het advies blijft dan ook om je in deze markt altijd onafhankelijk te laten adviseren door een gevestigde naam. Een onafhankelijke review van zakelijke dynamische energietarieven vormt de basis van een goede energiestrategie. Vergeet niet: het gaat niet altijd om de laagste prijs: een goede relatie en flexibele voorwaarden kunnen uiteindelijk meer voordeel opleveren.

   Behoefte om hierover te sparren met een energie analist? Neem dan gerust contact op.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *