Menu Sluiten

LEBA

Wat is de inkoopstrategie LEBA?

Zowel energie als gas wordt op een aantal verschillende markten ingekocht door de energieleveranciers. Een van deze markten is de LEBA markt, op deze markt wordt het overgrote deel van het Nederlandse gas verhandeld.

Indien uw onderneming valt onder de noemer van grootzakelijke afnemer van gas dan dient u zelf uw gas in te kopen. Uw onderneming dient zelf gas in te kopen indien er sprake is van een groot volume inclusief afstand uitlezing. In Nederland heeft u in dat geval grofweg twee opties, u kunt kiezen voor LEBA of voor ICE ENDEX TTF. Deze twee markten verhandelen gas ieder op hun eigen manier.

De LEBA gasmarkt is een zogenaamde TTF day-ahead-markt. Zo goed als iedere gasleverancier koopt zijn gas in op de LEBA-markt. Voor u als onderneming is het een keuze voor een inkoopstrategie, voor welke markt u dus kiest. Op deze dagmarkt wordt gas ingekocht voor de volgende dag tegen zogenaamde day-ahead-prijzen. De prijs waartegen u uw gas inkoopt kan fluctueert derhalve per dag, alle relevante ontwikkelingen binnen de wereld zijn dan ook van dag op dag invloed op deze prijs. Ook in onrustige tijden zoals ten tijde van het coronavirus en de gasstrijd tussen Rusland en Amerika zijn van positieve invloed op de gasprijzen. Veelal wordt de prijs van gas beïnvloed door de fluctuatie op de olie markt en vice versa.

Heeft u twijfels over de keuze van uw inkoopstrategie? Wij helpen u graag verder!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat zijn de voordelen van de inkoopstrategie LEBA?

  De theorie van de verschillende inkoopstrategieën is interessant, maar voor u als het ondernemer is het voornaamste om te weten te komen welke strategie bij uw onderneming past. Om in deze een vergelijking te maken tussen uw onderneming en een voetbalelftal, is het voor een coach op eenzelfde manier interessant om zijn tactiek te bepalen aan de hand van de kwaliteiten van zijn team.

  Op de LEBA-markt is de prijs in beginsel lager dan de TTF-markt. Achteraf vindt maandelijks een verrekening plaats van de gemiddelde gasprijs die maand. Wanneer aan het begin van de maand de prijs relatief normaal is en deze gedurende de maand beetje bij beetje zakt houdt u aan het eind van de maand een voordelig gemiddelde over. Een voorbeeld van een ontwikkeling die van invloed is op deze prijzen is een warme winter, er is minder gas gebruikt en dit is goed voor de gasprijs. Ook in onrustige tijden zoals ten tijde van het Coronavirus en de gasstrijd tussen Rusland en Amerika zijn van positieve invloed op de gasprijzen.

  Hoewel het op het eerste gezicht dus een risicovolle strategie is, is het indien u bepaalde ontwikkelingen ziet aankomen en hier dus tactisch op inspeelt een zeer waardevolle strategie.

  Is inkoopstrategie LEBA een voordelige strategie voor u en uw onderneming? Wij bekijken het graag samen met u.

  Wat zijn de nadelen van de inkoopstrategie LEBA

  Van dag tot dag kunnen eventuele ontwikkelingen van invloed zijn op uw uiteindelijke gasprijs. In feite kiest u bij deze inkoopstrategie voor een zekere mate van onzekerheid. Afhankelijk van de mate waarin u de kosten voor het gas door wilt laten werken in uw prijs voor kost/dienst is het evenredig verstandig om meer zekerheid te hebben van uw gasprijs. Is het bijvoorbeeld van essentieel belang dat de gaskosten zo goed als volledig gedekt zijn met de hierop berekende kostprijs dan is de LEBA-markt een groter risico om te nemen. Eventuele onverwachte ontwikkelingen kunt u niet in uw kostprijs meenemen en deze ontwikkelingen zouden u in theorie dus hard kunnen raken.

  Hoewel het op het eerste gezicht misschien geen financieel argument is, van dag tot dag gas inkopen kost ook tijd. Volgens het alom bekende gezegde tijd is geld zou dit voor u ook een argument kunnen zijn om niet voor LEBA te kiezen. Het juiste moment van inkopen vinden is een bezigheid waar enige tijd in gaat zitten, afhankelijk van de daadwerkelijke besparing is het een afweging die gemaakt dient te worden of het de moeite waard is.