Menu Sluiten

Investeren in zonnepanelen, is het belastingtechnisch ook interessant?

Investeren in zonnepanelen, is het belastingtechnisch ook interessant?

Ten behoeve van de energietransitie en verduurzaming stappen veel mensen over naar zonnepanelen. Het is een prijzige investering, maar na een aantal jaren heeft u deze investering terugverdiend met het opwekken van eigen energie. Zo kunt u uw eigen bedrijf voorzien van energie en eventueel energie terug verkopen. Maar zijn zonnepanelen ook belastingtechnisch interessant?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Kan ik mijn opgewekte energie terug leveren?

  Het is mogelijk om energie terug te geven aan het net. Voor energie die u zelf opwekt door middel van zonnepanelen maar niet gebruikt, geldt dat u deze terug kunt leveren. Uw energieleverancier verrekent deze energie dan met de energie dat u inkoopt. U betaalt dan dus alleen voor het netto verbruik, dus de energie die u meer verbruikt dan dat u zelf verbruikt via uw zonnepanelen. Deze regeling staat beter bekend als de salderingsregeling. Echter, deze regeling loopt nog maar tot eind van 2023. Hier valt dus niet meer zo lang voordeel van te behalen. Na 2023 wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd tot 2031. Dit geldt alleen voor kleinverbruikers. Bovendien is er vaak sprake van drukte op het stroomnet. Hierdoor zal het ook niet altijd mogelijk zijn terug te leveren, of zal het zelfs geld kosten om terug te kunnen leveren.

  Zijn er fiscale voordelen voor het gebruik van zonnepanelen?

  Er zijn een aantal manieren om belastingtechnisch voordeel te halen uit zonnepanelen, hier opgesomd:

              1. De Energie-investeringsaftrek (EIA)

              2. De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

              3.  De Tijdelijke Willekeurige Aftrek (TWA)

              4. De btw-teruggave

  1. Om het gebruik van duurzame energie te stimuleren is de Energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. Energiebesparende bedrijfsmiddelen die in. Aanmerking komen voor deze subsidie zijn vastgelegd in de jaarlijkse Energielijst. Uiteraard vallen zonnepanelen hier ook onder. Bezitters van zonnepanelen mogen eenmalig 45,5% van hun investering aftrekken van hun fiscale winst. U komt hiervoor in aanmerking als u een kleinverbruikersaansluiting hebt en u minimaal 15.000 Wattpiek investeert in zonnepanelen. Dit zijn ongeveer 50 à 60 zonnepanelen.
  • Ook bestaat er de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Deze regeling geldt voor ondernemers die in zonnepanelen investeren. Deze regeling is bedoeld om het investeren in duurzame bedrijfsmiddelen te stimuleren. Met deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in zonnepanelen extra aftrekken van uw bedrijfsmatige winst.
  • Ten derde is er in 2023 de Tijdelijke Willekeurige Aftrek (TWA) in het leven geroepen. Met deze regeling is het mogelijk om op een aantal bedrijfsmiddelen, waaronder zonnepanelen, willekeurig af te schrijven. Dit kan tot maximaal 50% op zulke bedrijfsmiddelen. Denk hierbij verder aan een energieopslag of een elektrische bedrijfswagen.
  • Ten slotte is er de mogelijkheid tot btw-teruggave. Als particulier kunt u de btw op de installatie en aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Doordat je wordt gezien als btw- ondernemer voor de opgewekte elektriciteit kan je de betaalde btw terugvragen en btw- aangifte doen.

  Voorbeeld
  Bart als kleinverbruiker investeert € 50.000,- aan zonnepanelen. Hiermee koopt hij 70 zonnepanelen. Deze zonnepanelen leveren minimaal 15.000 wattpiek op. Hij komt hiermee dus in aanmerking voor de EIA. Hij mag eenmalig 45,5% x 50.000,- = 22.750,- van zijn uiteindelijke winst aftrekken. Hierdoor hoeft Bart minder belasting te betalen.

  Er zijn dus meerdere manieren om fiscaal voordeel te behalen met zonnepanelen. Zeker voor ondernemers is dit een goede manier om winstbelastingen te beperken. Aangezien regelingen vaak opnieuw worden uitgevonden en anderen worden stopgezet is het goed nieuws hierover bij te houden. Bent u benieuwd waar uw kansen liggen? Neem dan vrijblijvend contact op!

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *