Menu Sluiten

GXX gasaansluiting

De zakelijke gasmarkt verdeelt haar grootzakelijke verbruikers in drie verschillende soorten. De indeling binnen deze soorten hangt af van het geschatte jaarverbruik en de wijze waarop het verbruik gemeten wordt. De eerste verdeling wordt gemaakt tussen profielgrootverbruik en telemetriegrootverbruik. Binnen de telemetrieverbruikers valt nog een onderscheid te maken tussen GXX en GGV. Vraag direct een offerte aan voor een GXX gasaansluiting.

Wanneer heb ik een GXX gasaansluiting?

De GXX gasaansluiting valt binnen de telemetrie gascategorieën. Een telemetrieaansluiting maakt het verplicht dat het gasverbruik of afstand meetbaar is. De netbeheerder kan bij telemetrie op afstand het werkelijke gasverbruik per dag, in sommige gevallen zelfs per uur, meten. Hierbij is dus van belang dat uw meetinrichting die het mogelijk maakt om dagelijks, of zelfs vaker, uitgelezen te worden door de netbeheerder. Met meetinrichting wordt de apparatuur bedoeld die bestemd is voor het vaststellen van het verbruik.

Zoals eerder aangegeven is naast de wijze van meting ook het geschatte jaarverbruik van belang. Indien uw geschatte jaarverbruik tussen de 170.000 en 1.000.000 m³ ligt, valt u binnen de voorwaarden voor een GXX aansluiting. In sommige gevallen kunt met minder verbruik toch een GXX aansluiting betrekken, maar dat is iets minder gewoon.

Indien uw geschatte jaarverbruik boven de 170.000 m³ ligt en u onder de categorie valt waarbinnen telemetriemeting verplicht is, dan valt uw gasaansluiting aan te merken als een GXX -aansluiting.

Twijfelt u aan de gascategorie waarbinnen uw gasaansluiting valt? Wij helpen u graag verder bij het controleren!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat is het verschil met een profielaansluiting?

  Indien het geschatte jaarverbruik van uw gasaansluiting lager ligt dan 170.000 m³, dan valt u binnen een andere categorie. Uw gasaansluiting valt in voornoemde situatie onder de profielcategorie voor gasverbruik, ook wel de G2C categorie genoemd.

  Naast het verschil in geschat jaarverbruik brengt dit verschil in categorieën nog enkele andere gevolgen met zich mee. Allereerst vervalt in dit geval de verplichting die ziet op de eisen aan uw meetinrichting. In het geval van een profielaansluiting is het niet verplicht dat uw meetinrichting dagelijks verbruik bijhoudt en doorgeeft aan de netbeheerder. Het verbruik wordt binnen deze categorie dan ook niet dagelijks doorgegeven, maar jaarlijks.

  Heeft u hulp nodig bij het vinden van een juiste meetinrichting? Wij helpen u op weg!

  Wat zijn exit- en connectionkosten?

  Op de factuur ziet u bovenstaande post, wat betekenen deze kosten? Dit zijn de kosten die het transporteren van het gas met zich meebrengt. Vanaf het zogenaamde entrypunt wordt het gas naar uw aansluiting toegeleverd. Voor voornoemd transport wordt een bepaald bedrag in rekening gebracht. Deze kosten worden berekend aan de hand van het maximale uurverbruik in de meest recentelijke wintermaanden.

  Exit- en connectionkosten zijn bij niet-grootzakelijke verbruikers vaak inbegrepen bij de regiotoeslag die zij betalen. Bij grootzakelijke verbruiken wordt de term regiotoeslag als zodanig niet gebruikt. De transportkosten van het entrypunt naar het exitpunt wordt bij grootzakelijke verbruikers aan de hand van enkele verschillende kostenposten geregeld. Exit- en connectionkosten vallen onder een van deze posten. Het maakt het voor veel grootzakelijke verbruikers niet makkelijker op dat binnen de energiewereld verschillende bedrijven verschillende termen hanteren voor dezelfde kosten.

  Ziet u door het bos aan terminologie binnen de energiewereld de bomen niet meer? Wij helpen u graag het een en ander te verduidelijken!