Menu Sluiten

Grootverbruik energie

Wanneer u informatie op gaat zoeken over uw energie komt u altijd de termen grootzakelijk of grootverbruik tegen. De vraag of u onder deze noemer valt lijkt veel uit te maken. Dit onderscheid wordt niet alleen gemaakt door energieleveranciers en daarbij behorende partijen, wettelijk is dit onderscheid ook van belang.

Wat is grootverbruik?

Dat er verschillen tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie zullen zijn zal u niet doen verbazen, voor u is het interessant of u en uw onderneming onder deze noemer vallen of niet.

Grootzakelijke verbruikers van energie worden onderscheiden op basis van de zwaarte van hun aansluiting.  U valt binnen de categorie van grootzakelijke energieklanten als u:

  • De capaciteit van uw gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is, en/ of;
  • De capaciteit van uw stroomaansluiting meer dan 3X80 Ampère is.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Wat betekent grootverbruik?

    Nu de definitie van grootzakelijke energie helder gemaakt is kunt u gaan bekijken of de aansluiting(en) binnen uw onderneming onder deze definitie vallen. Wanneer dit zo is vraagt u zich logischerwijs af wat deze bepaling van definitie met zich meebrengt. Het feit dat uw onderneming als grootzakelijk aangewezen wordt neemt namelijk enkele consequenties met zich mee.

    Allereerst de bescherming, beter gezegd de afwezigheid van een bepaalde bescherming. Dit verschil in de mate van bescherming is gelegen in het eerder genoemde wettelijke verschil tussen zakelijke en particuliere energie. De bescherming van particulieren energieafnemers is wettelijk gezien beter geregeld omdat zij volgens de wetgever minder sterk staan tegenover de grote partijen binnen de energiewereld. Een belangrijk aspect binnen deze bescherming betreft de geboden bescherming vanuit de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Energieleveranciers op de particuliere markt kunnen enkel energie leveren wanneer zij beschikken over een vergunning afgegeven door de ACM. Deze vergunning wordt enkel afgegeven door de ACM wanneer de energieleverancier voldoet aan enkele voorwaarden. Voornoemde voorwaarden waarborgen de bescherming van de particuliere energieafnemer. Deze waarborgen betreffen onder andere de leveringsplicht en de mate van betrouwbaarheid van voornoemde levering.

    Vervolgens is er door de wetgever ook een onderscheid gemaakt voor de kleinverbruikers. De particuliere klanten worden in deze beter beschermd dan kleinzakelijke afnemers. Zo zit er verschil in de hoogte van de opzegvergoeding. Daarnaast is de opzegtermijn langer bij grootzakelijke energiecontracten dan bij kleinzakelijke, bij grootzakelijke energiecontracten worden soms opzegtermijnen van een half jaar gehanteerd. Wat betreft de opzegtermijn zijn de voorwaarden bij grootzakelijke energieafnemers ook anders. Waar bij kleinzakelijke verbruikers na afloop van het energiecontract het contract wijzigt in een gemakkelijk opzegbaar contract is het bij grootzakelijke verbruikers mogelijk dat hun contract stilzwijgend verlengd wordt. De verlenging gebeurt over het algemeen tegen hogere tarieven dan u originele contract.

    In tegenstelling tot kleinzakelijke klanten krijgt u maandelijks een factuur van uw energieleverancier met daarop uw daadwerkelijke verbruik. U betaald dus niet aan de hand van maandelijkse voorschotten en een jaarlijkse verrekening maar per maand een verbruiksafhankelijk bedrag.

    Waar kan ik grootzakelijk inkopen?

    Grootzakelijke energiegebruikers dienen zelf hun energie in te kopen. Het inkopen van energie doet u als grootzakelijke afnemer bij verschillende energieleveranciers voor grootzakelijke energie.

    In veel gevallen kunt u uw energie inkopen bij dezelfde leveranciers als de zakelijke markt zoals Essent, Eneco en Nuon. Zij bieden naast hun particuliere contracten ook aparte zakelijke contracten aan. U herkent waarschijnlijk de alom bekende telefoontjes van energieleveranciers wel met in het oog springende aanbiedingen. Laat u echter niet misleiden door té voordelige aanbiedingen, in veel gevallen zit er hier een addertje onder het gras. Daarbij merken wij op altijd de aanbiedingen eens goed onder de loep te leggen alvorens u over gaat tot het afsluiten van een contract. Telefonisch dient u vaak on the spot te reageren op de aanbieding, wij raden dit af. Telefonisch heeft u namelijk geen goed overzicht over de benodigde gegevens

    Het bekijken van verschillende energieleveranciers is op de zakelijke energiemarkt interessant omdat het, in tegenstelling tot de particuliere markt, nog meer een vrije markt is. Energieleveranciers proberen op allerhande manieren zakelijke klanten binnen te halen. Zo kunnen energieleveranciers voordelige aansluitkortingen geven en bijvoorbeeld lage vaste leveringstarieven aanbieden.

    Heeft u een aantal aanbiedingen ontvangen van verschillende energieleveranciers maar twijfelt u welke u moet kiezen? Wij kijken graag met u mee om te bekijken welke het voordeligst is.

    Wanneer kan ik grootzakelijk inkopen?

    Voor veel ondernemers is de energiemarkt een onbekende markt met veel onbekend jargon. Dit is opmerkelijk omdat zo goed als iedere onderneming energie nodig heeft, en des te meer iedere onderneming zou kunnen besparen op zijn energiekosten.

    Een van de manieren om de kostenpost voor energie te beperken is het strategisch inkopen van energie. Zo kunt u kiezen tussen een vast en variabel tarief maar ook de momenten waarop u energie inkoopt zijn van belang. Voor het juiste moment te vinden is het van belang dat u de energiemarkt in de gaten houdt of laat houden. Op het moment dat er sprake is van een bijzonder laag tarief kan het bijvoorbeeld slim zijn om dit tarief voor een langere periode vast te zetten. Wij begrijpen dat het in de gaten houden van de markt een tijdrovende werkzaamheid is, we helpen u derhalve graag bij het in de gaten houden van de markt. Op het moment dat de markt goed staat krijgt u van ons een seintje.

    Heeft u hulp nodig bij het bepalen van het beste inkoopmoment? Wij helpen u graag op weg bij het bepalen van de juiste strategie. 

    Waar moet ik op letten bij grootzakelijke energie?

    Wanneer u verschillende energieleveranciers gaat vergelijken zijn niet alleen de aangeboden tarieven van belang. Verschillende aspecten binnen de energiebranche kunnen voor u van belang zijn bij het afsluiten van een energiecontract.

    Een van deze belangrijke aspecten is het pakket aan voorwaarden behorende bij uw energiecontract. Zo worden de energiecontracten aangeboden voor bepaalde contractduren, over het algemeen is het contract voor de lange termijn voordeliger wat betreft de prijs. Afhankelijk van uw strategie en de verwachte ontwikkelingen op de markt is het voor u om te bepalen of u een kort- of langdurig contract wilt afsluiten.

    Voor grootzakelijke energieafnemers is een aparte voorwaarde van belang, de bandbreedte. De bandbreedte komt in beeld wanneer u meer of minder verbruikt dan uw gecontracteerd volume. Het gecontracteerde volume is een inschatting van het verbruik van uw onderneming gedurende de looptijd van het contract. Aan de hand van voornoemd volume biedt de energieleverancier bepaalde tarieven aan en koopt hij de benodigde energie in. Wanneer u met uw onderneming een bepaalt percentage boven of onder het gecontracteerde volume zit dan gelden bij veel energieleveranciers andere tarieven. Indien u uw bandbreedte overschrijdt dan gaan hogere tarieven gelden. De bandbreedte geeft als het ware de marges aan waarbinnen de afgesproken tarieven blijven gelden en vanaf wanneer andere tarieven van toepassing zijn. De bandbreedte wordt contractueel vastgelegd om zo onverwachte kostenverhogingen te voorkomen. Een juiste inschatting voorafgaand aan het afsluiten van uw energiecontract is dus van belang om onverwachte kosten te voorkomen.

    Wilt u graag uw energiecontract laten nakijken en vergeleken hebben met eventuele interessante aanbiedingen? Wij staan voor u klaar.