Menu Sluiten

Gasaansluiting verwijderen zakelijk: Slim of voorbarig?

Gasaansluiting zakelijk verwijderen

U overweegt zakelijk uw gasaansluiting te laten verwijderen, maar is dat een slimme zet? Misschien dat u geen of bijna geen gas meer gebruikt en wilt besparen op de vaste kosten die bij de gasaansluiting komen kijken. Mogelijk heeft uw bedrijf vergaande duurzaamheidsambities, of wilt u nog snel gebruikmaken van de subsidie op het verwijderen van de gasaansluiting. Net als u vragen veel bedrijven zich momenteel af of ze hun gasaansluiting niet beter kunnen laten verwijderen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Gratis zakelijk gasaansluiting verwijderen: tijdelijk subsidie beschikbaar

  Na veel protest over de zogenaamde ‘afsluitboete’ besloot het kabinet in 2020 tot het vergoeden van de kosten voor het zakelijk verwijderen van een gasaansluiting.  De subsidie levert een directe besparing op van 800 tot circa 3500 euro. Deze regeling is in principe van kracht tot de nieuwe energiewet in werking treedt, die door het aanstaande kabinet verder besproken moet worden.

  Kosten zakelijk gasaansluiting Enexis, Liander en Stedin

  Wat nog relevanter is, zijn de kosten die u per maand zult uitsparen door het verwijderen van uw gasaansluiting. Onderstaand een rekenvoorbeeld voor vaste kosten voor uw zakelijke gasaansluiting.

  LianderStedinEnexis
  Aansluitdienst 653,52356,32446,80
  Vastrecht Transportdienst 18,0018,0018,00
  Capaciteitstarief transpor1545,601299,401312,59
  TOTAAL 2.217,121.673,721.777,39
  Kosten in euro’s per jaar in 2023. G40 profiel gas aansluiting (<200mbar)

  Stappenplan verwijderen zakelijk gasaansluiting

  • Voorkom veel kosten: controleer of contract met energieleverancier opzegbaar is
  • Controleer of contract met meetbedrijf opgezegd kan worden
  • Vraag offerte aan bij netbeheerder
  • Na goedkeuring duurt het gemiddeld 18 weken voor afsluiting gerealiseerd is

  Gasaansluiting heraansluiten of weer aansluiten na verzegelen?

  Goed om te weten; verwijdert u definitief uw gasmeter, dan zijn daar ook praktische nadelen en risico’s aan verbonden. Zo is er in 9 procent van de gevallen bij verwijdering van de gasmeter sprake van vervuilde grond en in 42 procent sprake van extra straatwerk. Deze kosten zijn voor de rekening van uw bedrijf. Net als de kosten voor het verwijderen van de installatie ‘achter’ de meter (de binnen-installatie). Heeft u de meter succesvol verwijderd, maar veranderd de markt of uw bedrijfsproces over een paar jaar, waardoor u toch een gasaansluiting nodig heeft? In de meeste gevallen zult u dan geen nieuwe gasaansluiting kunnen krijgen.

  Gasaansluiting tijdelijk afsluiten

  Het verzegelen van uw gasmeter kan maximaal voor een duur van een jaar en bijkomende kosten zijn niet vergoed door de overheid. Tenslotte loopt u ook nog het risico op een naheffing voor de definitieve afsluiting, door een nieuwe gerechtelijke uitspraak in 2023. Mogelijk komen de kosten voor het zakelijk verwijderen van de gasaansluiting met terugwerkende kracht toch bij de aanvrager terecht.

  Voorbeeld:
  Jan Bakker van Bakkerij Zoete Broodjes liet zijn gasaansluiting verwijderen om kosten te besparen. De zoon van Jan werkt ook in de bakkerij en stelt voor om de bakkerij uit te breiden met een nieuwe oven. De bakkerij komt een op lange wachtrij voor verzwaring van de stroom aansluiting terecht. Een gasoven is ook een optie, want de gasprijs is inmiddels gedaald en de aanschaf is ook aanzienlijk goedkoper. Helaas moet Bakkerij Zoete Broodjes de uitbreiding uitstellen: van de netbeheerder krijgt Jan Bakker te horen dat het aanleggen van een nieuwe gasaansluiting niet mogelijk is. Jan maakt zich nu zorgen of zijn zoon wel met de bakkerij door wilt, als er geen groei potentie meer is.

  Advies gascontract 2024

  Uw gasmeter nú snel gratis laten verwijderen is daarom niet aan te raden. In de huidige markt is uw gasaansluiting juist een verzekering en daarom cruciaal voor de toekomst van uw bedrijf. Door de zogenaamde netcongestie is er veel onzekerheid binnen de energiemarkt op het gebied van stroom en het energienet. Uw gasaansluiting is dus van essentieel belang, om te voorkomen dat u in de toekomst niet kunt uitbreiden door een gebrek aan netcapaciteit, of dat een eventuele opvolger van uw bedrijf of bedrijf locatie dit als een cruciaal obstakel zal zien. Het is dus beter om in te zetten op flexibiliteit en slim inkoopbeleid. Zo mitigeert u de risico’s voor uw bedrijf zoveel mogelijk en blijft u toekomstbestendig in een veranderende markt.

  Advies energiecontract: vast, variabel of spot?

  Er heersen veel misvattingen over de trends en ontwikkelingen in de energie- en gasmarkt.  Het nieuws over de nieuwe energiebelasting voor 2024 draagt hier mogelijk aan bij, met forse verhogingen van de energiebelasting voor gas en verlagingen voor de belasting op stroom.  Wat in deze tijd daarom van belang is een flexibel en proactief inkoop beleid voor uw energie en gas. Door over te schakelen naar flexibele inkoop op de spotmarkt kan er aanzienlijk bespaard worden op uw energierekening. In 2024 voorzien wij een overschot aan energie het stroomnet en is er ook geen tekort aan gas te verwachten. Ondertussen is het aankijken wat de vernieuwde energiewet zal brengen na de formatie van het volgende kabinet en staan wij voor u klaar om te reageren op nieuwe markt ontwikkelen binnen de gasbeurs.

  Voorbeeld:
  Het zwembad waar Jan Bakker vaak zwemt besloot zijn gasaansluiting te verkleinen in plaats van te verwijderen, na de installatie van een hybride boiler. Het leverde een kleine besparing op, op vaste kosten van de netbeheerder. Een jaar later kocht Zakelijke Energietarieven voor het zwembad gas in toen de gasbeurs historisch laag stond. Het zwembad kan nu slim inspelen op de markt en bespaart tot wel 15% op zijn energierekening.

  Neem gerust contact op om verder te praten over een op maat gemaakte energiestrategie voor uw bedrijf.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *