Menu Sluiten

Gasverbruik en energieverbruik asfaltfabriek: beste inkoop strategie zakelijke energie

zakelijke energie asfaltfabriek

Zakelijke energieverbruik en gasverbruik is fors voor een asfaltfabriek. De meeste asfaltfabrieken zijn ETS bedrijven, omdat ze een enorme voetafdruk hebben. Ondanks het feit dat in de afgelopen decennia veel innovatie heeft plaatsgevonden in de industrie, blijft het gebruik aanzienlijk. Voor de asfaltindustrie is een goede inkoopstrategie voor energie en gas daarom essentieel. Ontdek hier wat de basispunten zijn voor inkopers van zakelijke energie voor een asfaltfabriek.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Totaal energie en gasverbruik asfaltfabriek

  Hoeveel zakelijke energie gebruikt een asfaltfabriek eigenlijk? Door dat te snappen heeft de inkoper meer inzicht in de prestatie van zijn fabriek. De asfaltindustrie is met name een serieuze verbruiker van zakelijk gas. Dat blijkt snel genoeg uit de gebruikscijfers en kosten die daarmee gepaard gaan.

  Totaal gasverbruik per jaar asfaltindustrie Nederland63.000.000 m3
  Gemiddeld gasverbruik per fabriek2.100.000 m3
  Gemiddelde kosten gas per fabriek€1.000.000,-

  Productieproces bepalend voor inkoopstrategie zakelijke gas en energie asfaltfabriek

  Vervolgens is het belangrijk om te snappen waar de kansen liggen voor besparing op het inkopen van energie binnen de asfaltindustrie. Die stap is cruciaal voor het bepalen van de juiste inkoopstrategie. Dat begint bij het in kaart brengen van het productieproces binnen de asfalt industrie  

  Asfalt, ook wel bekend als bitumineus mengsel, wordt gemaakt door een mengsel van aggregaten (zoals steenslag, grind en zand) te combineren met bitumen, een aardolieproduct. Het proces van het maken van asfalt omvat over het algemeen de volgende stappen:

  Selectie van aggregaten: Verschillende soorten aggregaten worden geselecteerd op basis van hun grootte, gradatie en kwaliteit. Deze aggregaten vormen het skelet van het uiteindelijke asfaltmengsel.

  Drogen van aggregaten: De aggregaten worden gedroogd om overtollig vocht te verwijderen. Dit gebeurt meestal in een trommeldroger, waar de aggregaten worden verwarmd met behulp van vlammen van verbrandingsbrandstoffen zoals aardgas of stookolie.

  Mengen: De gedroogde aggregaten worden gemengd met bitumen. Dit mengproces kan plaatsvinden in een asfaltcentrale. Tijdens het mengen wordt het bitumen verwarmd tot een vloeibare toestand om een homogeen mengsel te vormen.

  Toevoegen van additieven: Afhankelijk van de specificaties van het project en de omgevingsomstandigheden kunnen additieven worden toegevoegd aan het asfaltmengsel. Deze additieven kunnen bijvoorbeeld polymeren zijn om de duurzaamheid te verbeteren of vulstoffen om de eigenschappen van het mengsel aan te passen.

  Transport: Het geproduceerde asfaltmengsel wordt vervolgens getransporteerd naar de plaats van bestemming, meestal in vrachtwagens die speciaal zijn ontworpen om het hete mengsel te vervoeren.

  Verwerking en verdichting: Bij de plaats van bestemming wordt het asfaltmengsel uitgeladen en verwerkt door een afwerkmachine om het gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Daarna wordt het asfalt verdicht met behulp van een wals om de dichtheid te verbeteren en een stevig wegdek te creëren.

  Het proces kan variëren per fabriek, maar deze stappen geven een algemeen overzicht van hoe asfalt wordt geproduceerd. De volgende stap is het snappen waar in dit proces het voornaamste energie en gasverbruik zit.

  Waarom gebruikt de asfaltindustrie zoveel energie

  Welke apparatuur in een asfaltfabriek de meeste energie verbruikt, kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de fabriek, de gebruikte technologieën en de efficiëntie van de apparatuur. Over het algemeen zijn er echter enkele apparaten die bekend staan om hun hogere energieverbruik in een typische asfaltfabriek:

  • Trommeldrogers
  • Verwarmings- en opslagtanks voor bitumen
  • Mengers

  Met deze kennis kan er verder worden gekeken naar de potentiële besparingen die behaald kunnen worden met de verschillende inkoopstrategieën voor zakelijke energie van een asfaltfabriek.

  Inkoopstrategie zakelijke energie en gas asfaltfabriek

  Voor inkopers voor zeer grote energie en gas verbruikers als de asfaltindustrie bestaan er uitgebreide inkoop mogelijkheden, waarbij er met verschillende klikproducten gewerkt kan worden. Per onderdeel van de inkoop moet het voordeel op een andere manier gemaximaliseerd worden. Voor de energie en gas die tegen een vaste prijs wordt ingekocht gaat het om het moment van vastzetten. De juiste timing en periode van vastzetten wordt bepaald door een breder begrip van de energie markt en de factoren die de energie en gasprijs bepalen.

  EPEX en LEBA SPOT voor asfaltfabriek

  De stroom en gas die niet vast wordt ingekocht wordt verkregen op de dagmarkt voor energie en gas. Op de EPEX en LEBA beurzen wordt energie ingekocht op basis van de dag en uur prijzen. Hierbij is het alleen relevant om te bepalen welk deel van de energie op de spot ingekocht moet worden. Dit wordt bepaald aan de hand van het variabele deel van het energie gebruik. Door vervolgens het energie en gas gebruik af te stemmen op de prijs fluctuaties op de dagmarkt, kan er een forse besparing gerealiseerd worden, en daarmee de winstmarge op de productie vergroot.

  Innovatie en energiebesparing

  Veel asfaltfabrieken zijn voortdurend bezig met het implementeren van maatregelen om hun energieverbruik te verminderen en hun processen te optimaliseren. Dat is sinds een aantal jaar ook onvermijdelijk, aangezien de zogenoemde hete asfalt mengels worden uitgefaseerd vanaf 2030. De temperatuur die nodig is voor het mengen van de klassieke typen asfalt is de voornaamste oorzaak van het hoge energie / gas gebruik van deze industrie. Door de aanstaande innovaties zal het verbruiksprofiel dus duidelijk veranderen, maar hoe dan ook zal de productie van asfalt gepaard gaan met een hoge energierekening.

  Verdeling asfalt industrie over Nederland: beperking transportcapaciteit

  De asfaltfabrieken zijn relatief gelijk verdeeld over Nederland, alhoewel het merendeel in het zuiden van Nederland te vinden is (zie onderstaande tabel). Voor deze fabrieken is er daarom ook een andere factor die van invloed is op het energiegebruik. Doordat het energienet is overbelast, kunnen bedrijven in sommige regio’s hun tansport capaciteit niet vergroten. Dat betekent in de praktijk dat elektrificatie van het bedrijfsproces maar zeer beperkt mogelijk is, en dat gas inkoop een sleutel rol blijft spelen in goed inkoop beleid.

  Asfaltfabriek Nijmegen
  Asfaltfabriek Roermond
  Asfaltfabriek Deventer
  Asfaltfabrieken Nederland
  Asfaltfabriek Eindhoven
  Asfaltfabriek Gouda
  Asfaltfabriek Lelystad
  Asfaltfabriek Olst
  Asfaltfabriek Bergen op Zoom

  Wat kan Zakelijke Energie Tarieven voor uw asfaltbedrijf betekenen?

  Inkopers bij asfaltbedrijven hebben vaak hun handen vol aan de core business van het bedrijf. Daardoor is het moeilijk om het inkoopbeleid van energie en gas te optimaliseren. Door met een kennispartner samen te werken kan hier een volgende stap in gemaakt worden. Zakelijk Energie Tarieven voorziet meerdere bedrijven in de branche in het adviseren, zoals ook partners van Asfalt Kennis Centrum. Neem nu contact voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.