Menu Sluiten

De beste inkoopstrategie voor energie in de voedingsmiddelenindustrie

zakelijke energie voedingsmiddelenindustrie

De voedingsmiddelenindustrie is een grootverbruiker van zakelijke energie en gas in Nederland. Het efficiënt en optimaal indelen van de energie inkoop van deze sector is dus van cruciaal belang. Hiermee kan niet alleen significant financiële winst behaald worden, maar kan ook op het vlak van duurzaamheid een grote stap worden gezet. Bent u betrokken in de industrie, bent u inkoper voor een voedselverwerker of heeft u mogelijk een bedrijf in deze industrie? Ga dan in gesprek met onze energie analisten, die vrijblijvend advies kunnen geven passend bij uw specifieke bedrijfssituatie en een passende inkoopstrategie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoeveel energie gebruikt de voedingsmiddelenindustrie?

  Snappen waar de kansen liggen voor de industrie op het gebied van energie en gas begint bij het in kaart brengen van de omvang. De voedingsmiddelen industrie is goed voor circa 8 procent van het totaal van de industrie in Nederland.

  Totaal energie verbruik voedingsmiddelen industrie240 PJ
  Gasverbruik voedingsmiddelen industrie5700.000.000 m3
  Stroomverbruik totaal voedingsmiddelenindustrie16.666.666.666 kWh
  Gemiddeld gas verbruik per bedrijf in voedingsmiddelen industrie95.000 m3
  Gemiddeld stroom verbruik per bedrijf in voedingsmiddelen industrie2.500.000 kWh

  Energieverbruik binnen uw bedrijf snappen in de voedingsmiddelenindustrie

  Vervolgens is het zaak om het daadwerkelijke energiegebruik binnen uw bedrijf in kaart te brengen. Het verbruikstotaal en het verbruikspatroon zijn beiden bepalend voor de inkoop strategie die optimaal zijn voor jouw bedrijf.

  Verbruikstotaal: Hoeveel verbruikt uw bedrijf over het hele jaar. Uw volume is bepalend voor uw inkoop prijs en geeft ook een indicatie van hoe u het doet ten opzichte van de sector.

  Verbruikspatroon: Op welke momenten in de dag en door de seizoenen wordt de energie het meeste gebruikt? Stroom en gas wisselen in prijs en soms kan het slim zijn om hier gebruik van te maken als uw gebruikspiek overeenkomt met de gunstige momenten in de markt.  

  Wat voor contract voor zakelijke energie voedingsmiddelenindustrie Nederland?

  In de energiemarkt veranderd de situatie constant. In combinatie met ontwikkelingen met uw bedrijf, betekent dit dat u een inkooppartner nodig heeft die constant in de gaten heeft wat de beste inkoopstrategie voor dat moment is. Over het algemeen is het zo dat stroom het meest voordelig ingekocht kan worden op de EPEX Spot markt, oftewel de dagmarkt voor stroom. Het vastzetten van het stroomtarief is pas aantrekkelijk en nodig als de lange termijn ENDEX stroom markt richting de lange termijn ondergrens van de markt beweegt.

  Zakelijk gas voor de voedingsmiddelen industrie

  Het inkopen van gas voor bedrijven in de voedingsmiddelen industrie is vaak ook een cruciaal iets, wat zorgvuldig moet gebeuren. De gasmarkt is net als de stroommarkt onverdeeld in een dagmarkt (LEBA) en lange termijn markt. Alhoewel de dagmarkt voor gas het nu erg goed doet, is het een risicovollere keus om daar structureel op in te kopen. Dat heeft te maken met geopolitieke factoren in de huidige gasmarkt. Nederland is niet meer de gasrotonde van Europa, en is voor de inkoop van gas afhankelijk van LNG schepen uit onder andere continenten.

  Niet alleen de kostprijs van gas is daarmee aanzienlijk hoger dan vroeger, ook de bandbreedte van de gasprijs is hierdoor enorm verruimd. Gas kan hierdoor in zeer korte tijd het veelvuldige gaan kosten van de huidige verhandelde prijs. Daardoor is het sneller interessant om gas voor langer vast te zetten voor prijzen tussen de 35 en 55 eurocent. Om die reden is het vooral belangrijk om op het juiste moment alvast het gas contract vast te leggen voor toekomstige periodes, in plaats van pas bij afloop van het huidige contract.

  Inkooppartner zakelijke energie voedingsmiddelen industrie

  Voor bedrijven in de voedingsmiddelen industrie is het daarom slim om een kennispartner in de armen te nemen. Hierbij gaat het niet alleen om advies krijgen over de inkoop, maar ook over zaken als verduurzaming en wetgeving. Zo kunnen restromen van warmte weer gebruikt worden, om daarmee de gasrekening verder naar beneden te brengen. Zakelijke Energietarieven hielp al veel bedrijven binnen de voedingsmiddel industrie en leden van onder andere de branche organisatie FNLI.