Menu Sluiten

Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddeld energieverbruik van zakelijk Nederland per branche

In tegenstelling tot de consumentenmarkt zijn er grote verschillen in het gemiddeld energieverbruik van zakelijk Nederland. Hier vindt u een gemiddeld energieverbruik per bedrijfstype.

Type bedrijfGemiddeld elektriciteit verbruik in kWh per jaarGemiddeld gas verbruik per jaar in m3
ZZP3.5001.750
Eenmanszaak10.0005.000
Winkel35.00012.500
Kantoorpand80.00025.000
Industrieel150.00050.000

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe vergelijk ik het gemiddelde energieverbruik met andere bedrijven?

  Logischerwijs verschilt per branche hierboven genoemd gemiddelde. Het spreekt voor zich dat een klein winkelpand waar ansichtkaarten verkocht worden minder energie verbruikt dan een grote bakkerij met 15 verkooppunten. Maar als u nu ook een grote bakkerij bent met een aantal verkooppunten is het zonder meer interessant om het gemiddelde energieverbruik binnen uw branche te vergelijken met uw eigen verbruik. Het zou namelijk opvallend zijn als uw verbruik significant hoger is dan het gemiddelde. Indien u een groot verschil opmerkt in uw nadeel kunt u actief opzoek naar eventuele oplossingen en verbeteringen voor uw onderneming, iedereen wilt toch kosten besparen op energie? Het vergelijken levert niet alleen kostenbesparingen op maar zorgt er ook voor dat u actief bezig bent met het verbeteren van uw onderneming. Het beeld wat u onderneming uitstraalt, onder andere door het invoeren van energiebesparende maatregelen, kan bepalend zijn voor sommige (potentiële) klanten.

  Gemiddeld energie verbruik kantoren

  Wanneer u uw verbruik wilt gaan vergelijken met andere kantoren kunt u niet zomaar elk ander kantoor kiezen, een aantal factoren beïnvloeden het gemiddelde verbruik. Zoek daarom een kantoor wat ongeveer overeenkomt op het gebied van deze factoren, zo maakt u de vergelijking betrouwbaar en relevant.

  Allereerst is het van belang om een kantoor te zoeken met ongeveer net zoveel werknemers. De aanwezigheid van meer personen verhoogt logischerwijs het energieverbruik, meer mensen gebruiken laden hun laptop en telefoon op bijvoorbeeld. Daarnaast is het van belang om uw onderneming te vergelijken met een kantoor dat ongeveer even groot is wat betreft vloeroppervlakte.

  Daarnaast geldt voor kantoren hetzelfde als voor de vergelijking van alle zakelijke energieverbruikers, de branche waarin geopereerd word. Een kantoor waar een klein aantal mensen enkel gebruik maakt van hun laptops en de koffiemachine verbruikt minder energie dan een middelgrote kapsalon waar constant de föhns en droogkappen hun werk doen.

  Tenslotte is het van belang dat u gaat kijken naar de ‘staat’ van het kantoorpand. Een gloednieuw pand is aan de hand van recente normen gebouwd en daardoor vele malen energiezuiniger dan een pand wat al tientallen jaren oud is. Voornoemde twee categorieën van panden met elkaar vergelijken valt onder de noemer appels met peren vergelijken.

  Wat kunt u vervolgens met de vergelijking van uw kantoorpand met een vergelijkbaar kantoorpand? Allereerst geeft het u inzicht of uw gemiddelde energie verbruik verontrustend hoger is dan andere panden. Op basis van deze informatie kunt u eventuele besparingsmaatregelen treffen. Het werkt daarentegen ook de andere kant op, heeft u reeds maatregelen getroffen dan kunt u checken of deze hun werk doen.

  Het gemiddelde energie verbruik van uw kantoor berekenen is niet alleen handig om te vergelijken met andere kantoren. Het kan u ook helpen bij de keuze voor welk soort contract u dient te gaan, deze keuze is namelijk onder andere afhankelijk van uw gemiddelde verbruik. Veel energieleveranciers bieden verschillende contracten aan voor grootzakelijke en kleinzakelijke klanten, deze contracten worden afgestemd op het gebruik van deze categorie verbruikers. Het juiste contract binnen de juiste verbruikscategorie is dan over het algemeen dan ook de meest voordelige optie voor uw onderneming.

  Het gemiddelde energieverbruik van uw kantoor vergelijken met dat van een ander kantoor? Wij voeren deze vergelijking graag voor u uit!

  Gemiddeld energie verbruik vergelijken van thuiskantoren

  Het gemiddelde energie verbruik vergelijken met soortgelijke bedrijven is aan de hand van een aantal stappen te doen. Hoe werkt het vervolgens wanneer u als zzp’er thuis werkt? Moet u uw particulier verbruik meerekenen of zijn dit twee verschillende contracten?

  Voor deze groep geldt dezelfde kwestie als voor kantoren, het aantal werknemers aanwezig op kantoor. Het is uiteraard minder voor de hand liggend dat er binnen uw thuiskantoor tientallen mensen aanwezig zijn, alsnog maakt één persoon verschil voor het verbruik.

  Vervolgens kunt u met de vergelijking aan de slag, de opgedane kennis kunt u gebruiken om de verschillende opties met betrekking tot energiecontracten te analyseren.

  Is het voor u een interessante optie om over te gaan op een particulier contract? Wij zoeken het graag voor u uit.

  Is het gemiddelde energie verbruik van elke winkel hetzelfde?

  De bedrijven die onder de definitie ‘winkel’ kunnen vallen zijn zo uiteenlopend dat over het gemiddelde verbruik van ‘een winkel’ vrijwel niet te zeggen valt. De gemiddelden van alle winkels zijn net zo uiteenlopend als de soorten winkels die onder de definitie vallen.

  Binnen de winkelcategorie kunt u het beste opzoek gaan naar een soortgelijke winkel, niet alleen qua personeelsaantallen en oppervlakte maar ook wat betreft het product of dienst wat deze winkel aanbiedt. Het voorbeeld eerder in dit artikel van de sigarenboer op de hoek van de straat geldt in deze net zo zwaar. Een winkel waarin frequent en veel apparatuur gebruikt wordt moet niet vergeleken worden met een winkel waar veel met de hand gedaan wordt en bij wijze van spreken de administratie nog louter op papier gedaan wordt.