Menu Sluiten

APX/EPEX

Een van de inkoop strategieën voor energie is de APX/EPEX-markt. APX is de afkorting van Amsterdam Power Exchange, en is sinds kort overgegaan in de nieuwe naam EPEX. De APX/EPEX-markt is de dagmarkt waar energie ingekocht kan worden.

De kostenpost energie is voor veel ondernemingen een van de grotere kostenposten. Veel ondernemers zijn daarom bezig met het bekijken van mogelijkheden die deze (on)kosten kunnen verminderen. Zo zijn steeds meer ondernemingen bezig met het energiezuinig maken van hun onderneming. Daarnaast is het tactisch kiezen van een bij uw onderneming passende inkoopstrategie van energie een stap in de juiste richting wat betreft eventuele kostenbesparing.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat is de inkoopstrategie APX/EPEX?

  APX/EPEX is de dagmarkt binnen de energie, vergelijkbaar met de LEBA-markt binnen de gasbranche. In tegenstelling tot de LEBA-markt kan op deze markt per uur ingekocht worden in plaats van per dag. Eventuele verschillen in tarieven werken hier dus ook per uur door in plaats van per dag. De tarieven worden dus verschillend vastgesteld per uur per dag.

  De verschillen in de tarieven op de APX/LEBA-markt kunnen veranderen aan de hand van een aantal factoren. De APX/LEBA-markt is het schoolvoorbeeld van een markt die werkt op basis van vraag en aanbod. In tijden van helder weer met veel zon en wind wordt er relatief veel energie opgewerkt, het aanbod is in deze tijden groot. Indien er sprake is van een groot aanbod dan zakt het tarief.

  Uw energiekosten worden op voorhand vastgesteld aan de hand van een voorspelling, naderhand worden deze kosten verrekend met het daadwerkelijke tarief. Voornoemd tarief kan dus per uur verschillen en daardoor sterk fluctueren.

  Wat zijn de voordelen van inkopen via APX/EPEX?

  Grootzakelijke afnemers van energie die hun verbruik kunnen sturen kunnen via deze manier van inkopen veel voordeel behalen. Door de pieken in het verbruik zoveel mogelijk te laten plaatsvinden tijdens de uren waarbinnen lage tarieven gelden wordt financieel voordeel gerealiseerd. Met inachtname van het feit dat voor grootverbruikers een minimaal verschil onder aan de streep veel kan opleveren.

  Over het algemeen is inkopen via deze markt goedkoper dan op de lange termijn markt, derhalve wordt het overgrote gedeelte van de energie +/- 60% ingekocht via deze markt.

  Zoals eerder gesteld is het afhankelijk van het inkoopmoment in hoeverre u financieel voordeel haalt uit uw gekozen inkoopstrategie. Wanneer u de markt en van invloed zijnde ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt dan kunt u er voor zorgen dat u tegen het meest voordelige tarief energie inkoopt. Met voornoemde wetenschap van de markt is het dus mogelijk om uw piekverbruik tijdens de periode waarin de tarieven laag zijn te laten plaatsvinden.

  Wilt u hulp bij het kiezen van het juiste inkoopmoment of heeft u advies nodig over de aankomende ontwikkelingen die van invloed zijn op de energiemarkt? Wij staan u graag bij!

  Wat zijn de nadelen van inkopen via APX/EPEX?

  De schommelende tarieven zijn niet voor iedere onderneming dan wel ondernemer weggelegd. Het biedt u en uw onderneming namelijk geen zekerheid voor de lange termijn, een breed scala aan ontwikkelingen wereldwijd zijn van invloed op deze tarieven. Waar in theorie kan betekenen dat deze inkoopstrategie u financieel voordeel oplevert, kan het net zo goed de andere kant opvallen.

  Bij het gestelde voorbeeld waarbij helder weer met veel wind zorgde voor een laag tarief snijdt het mes logischerwijs aan twee kanten. Een situatie met slecht weer zorgt voor een grotere vraag waardoor de prijs van het aanbod stijgt.

  Wanneer uw onderneming dus valt of staat met een zekere mate van zekerheid is deze inkoopstrategie misschien niet de juiste optie. Bijvoorbeeld in het geval dat u de daadwerkelijke energiekosten wilt doorberekenen in de prijs van uw product of dienst is het niet handig wanneer er relatief veel prijsschommelingen plaatsvinden.

  Vraagt u zich af of de inkoopstrategie APX/EPEX bij u en uw onderneming past? Wij helpen u de juiste keuze maken.