Menu Sluiten

Hoge jaar afrekening energie en gas: wat nu?  

hoge jaar afrekening energie en gas

Hoge jaar afrekening energie en gas ontvangen? Een nare verassing terwijl u juist vol goede moed aan een nieuw jaar wilt beginnen met uw onderneming! Iedereen weet dat de energieprijzen de afgelopen jaren onzeker zijn geweest en dat sommige ondernemingen hierdoor in de problemen zijn gekomen. Niemand hoopt echter op een hoge jaar afrekening voor gas of energie op zijn deurmat.

Lees hier wat u moet doen na het ontvangen van een hoge jaar afrekening voor energie en gas. Misschien klopt de eindafrekening niet, wellicht is er een regeling te treffen uw onderneming de rekening niet direct kunt betalen. Wellicht heeft u klachten over de eindafrekening energie en wilt u ontdekken hoe u de jaar afrekening zelf kunt berekenen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Correcte jaarafrekening energie, zelf berekenen of controle

  U ontvangt een hoge jaar afrekening voor energie en gas. Direct valt op dat het vaak lastig is om te snappen waar de energierekening uit is opgebouwd. Bij sommige energieleveranciers lijkt het er wel op of er bewust een complexe rekening wordt gepresenteerd, bij andere is de rekening weer zo summier dat er ook weinig van te snappen valt.

  Zelf jaarafrekening berekenen of een gedegen controle jaarafrekening energie begint bij snappen wat er op uw rekening staat. Maak hierbij onderscheid tussen vaste en variabele kosten. Variabele kosten hangen samen met uw gebruik en vaste kosten zijn vooraf vastgesteld, soms per tijdseenheid. De volgende vragen vormen de basis van de factuur controle:

  1. Wat is het vermelde gebruik en klopt dit, of is het buitensporig hoog ten opzichte van vorige jaren?
   • Het gebruik klopt: dan moet er naar de tarieven worden gekeken om het totaal bedrag te controleren.
   • Het gebruik is buitensporig hoger: Ga na of er iets is veranderd in uw bedrijfsvoering. Niks veranderd aan de activiteit of de installaties, zoals een nieuwe cv ketel of nieuwe apparatuur in de productie? Vraag dan om een controle op uw meter door de meetdienst.
  2. Is het gebruik correct en gelijk gebleven, dan zijn er twee oorzaken die verband houden met de hoge afrekening:
  3. Tenslotte is er nog een algehele factuurcontrole nodig, die voor de eindgebruiker lastig te controleren is, daarbij komen de volgende vragen aan bod:
   • Kloppen de belastingen en toeslagen? Hier wordt nog wel eens mee ‘gesjoemeld’
   • Zijn er kosten van netbeheer vermeld? Kloppen die ook? Is er een aanpassing in uw aansluiting mogelijk?

  Denkt u dat uw eindafrekening niet klopt (vraag 1), dan ligt de hoofdvraag in het beantwoorden van de andere vragen.  

  Voorbeeld:
  Een kapperszaak zit met een financiële strop na het ontvangen van hoge jaar afrekening energie en gas. Het lukt Wanda, de eigenaresse niet om de factuur te ontcijferen. Ze schakelt de hulp in van een adviseur. De hoge kosten blijken door een combinatie van factoren te ontstaan. Het blijkt dat het hele jaar een zeer laag voorschot bedrag is betaald. Daarnaast heeft de leverancier automatisch het contract omgezet in een variabel contract, met hoge prijzen voor gas en stroom tot gevolg. Samen met de adviseur wordt een betaalregeling getroffen en een nieuw voordelig contract gesloten voor het volgende jaar.

  Eindafrekening gas en elektriciteit; verschillen per contract

  De sleutel ligt vaak bij het betaalde bedrag voor stroom en gas. Veel bedrijven zitten namelijk, soms onwetend, in een variabel of dynamisch contract. Bij een variabel contract zal de energieleverancier de prijzen periodiek aanpassen. Een dynamisch contract volgt de prijzen van de dagmarkt, waardoor het gemiddelde voor u zal kunnen verschillen. Een contract met vaste prijs wordt vaak automatisch in aan variabel contract omgezet, zonder dat u dit wellicht door heeft.

  Per type contract zijn er verschillende strategieën om de kosten te drukken en daarmee volgend jaar een hoge eindafrekening gas en elektriciteit te voorkomen. Het spotcontract kan gezien worden als een moderne contractvorm waarbij de eindafrekening geen probleem meer is: u betaalt altijd precies wat u gebruikt, tegen de prijs van dat moment. Het voordeel is dat dit heel transparant is, dat er geen nare verassingen meer op u wachten in een later stadium. Bovendien is dit in de huidige markt de meest gunstige inkoopstrategie die de grootste flexibiliteit biedt om mee te profiteren van marktdalingen.

  Hoge jaar afrekening energie en gas verschillen per leverancier: “afrekening klopt niet”

  Een hoge jaar afrekening voor energie en gas verschilt per leverancier. Elke energie leverancier heeft zijn eigenaardigheden als het gaat om de jaarafrekening. Onderstaand een voorbeeld van leveranciers waar vaak vragen over komen:

  VattenfallEssentBudget EnergieGreen ChoiceEngieEneco
  GewoonInnovaEnergiedirectANWB EnergieCoolblue energieDGB energie
  Frank EnergieHem energieMijndomeinOxxioNextenergyPure Energie
  QWintShell Energy Audax Renewables    

  Als je wilt weten hoe je de eindafrekening van gas en elektriciteit van bijvoorbeeld Engie of van Vattenfall wilt berekenen, dan is het belangrijk om te weten wat de variabele en vaste kosten van de leverancier zijn. Vaak zijn er tal van kostenposten die op officiële kosten van de overheid lijken, die eigenlijk puur inkomsten van de leverancier zijn. Vastrecht is bijvoorbeeld een post die u niet betaald als u een contract afsluit via Zakelijkeenergietarieven.nl.

  Hoge jaar / eind afrekening energie of gas in termijnen betalen

  Hoge eind afrekening ontvangen? Geen cashflow meer vrij na een dure tijd? Vaak is er wel iets te regelen, helemaal als je de juiste mensen kent bij gas en energie leveranciers, die vaak grote en logge organisaties zijn. Zo kunt u niet zomaar worden afgesloten en zal het mogelijk moeten zijn een betalingsregeling te treffen om bijvoorbeeld een Vattenfall eindafrekening in termijn te betalen. Neem contact op met een adviseur om hier begeleiding in te krijgen.

  Wanneer jaarafrekening energie te verwachten?

  Wanneer krijgt u jaarafrekening energie? Hier zijn geen wettelijke bepalingen voor, maar doorgaans vindt dit plaats na een jaar vanaf de startdatum van uw contract. Dit kan wel een aantal maanden duren na deze datum. Een eindafrekening energie te laat krijgen bestaat dus niet echt. Ontvangt u de eindafrekening een maand later dan verwacht, dan is er dus nog niks aan de hand.

  Hoge stookkosten: hoe jaar afrekening gas laag houden

  Hoge stookkosten zijn meestal de bepalend voor de jaarafrekening gas. Een eindafrekening gas berekenen kan dus soms ook voortijdig op basis van uw stookkosten. Tenslotte is de gasprijs een stuk minder stabiel en goed te voorspellen dan de stroomprijs. Dat komt omdat de gasmarkt een gecentraliseerde markt is, die samen hangt met de olieprijs en afhankelijk is van een beperkt aantal grote wereldwijde spelers. De stroommarkt is daarentegen gedecentraliseerd en is beter te voorspellen binnen de huidige markt omstandigheden. Het is daarom van belang om in de gaten te houden wat de prijzen zijn die de leverancier binnen uw contract hanteert, want de kans is groot dat u ongezien op een variabel contract bent overgezet.

  De eindafrekening laag houden voor gas kan dus op drie manieren:

  1. Gasprijzen van uw contract goed in de gaten houden.
  2. Tussentijds uw gebruik naast het geschatte gebruik leggen.
  3. Uw gasgebruik beperken door de kosten actief te monitoren en hier uw gebruik op aan te passen (dure periode, misschien de thermostaat iets lager in de fabriekshal).

  De meeste bedrijven hebben voor dit soort zaken eigenlijk helemaal geen tijd en focussen liever op hun ‘corebusiness’. Ondernemers vragen daarom vaak aan hun energieadviseur om dit op te pakken. Herkent u dit? Neem dan contact op om te ontdekken hoe dat werkt en waarom dit forse besparing op uw jaarafrekening oplevert.

  Eindafrekening met zonnepanelen

  Een eindafrekening als u zonnepanelen heeft kan nog een stukje complexer zijn. Een afrekening voor energie met zonnepanelen heeft namelijk een stuk meer verrekening nodig dan een reguliere jaarafrekening energie. Het advies is om contact op te nemen met uw adviseur om dit goed door te spreken en voornamelijk omdat bij de verlenging van een contract met zonnepanelen vaak zeer ongunstige voorwaarden automatisch van kracht worden. Dat komt omdat de meeste energieleveranciers liever geen contracten afsluiten als u zonnepanelen heeft. Een voorbeeld van verschillende factoren die bepalen of u een gunstige of ongunstige afrekening zult ontvangen:

  • Terugleververgoeding; hangt af van de verhouding tussen uw gebruik, afname en opwekking. Bent u een netto leverancier? Dan is dit zeer nadelig voor het rendement op uw investering in zonnepanelen. Een slimme inkoopstrategie combineren met een slim gebruiksplan binnen uw bedrijfsproces is dan de beste manier om te besparen op de energierekening.
  • Onbalans kosten: soms lijkt het alsof u een goede terugleververgoeding ontvangt, maar zit er een naar addertje onder het gras: extreem hoge onbalanskosten. Dat kan een zure verassing zijn als u aan het einde van het jaar de balans opmaakt..!
  • Hoge prijs voor stroom: bij het afsluiten van een nieuw energiecontract of bij een automatische verlenging in een variabel contract als u zonnepanelen op uw bedrijfspand heeft liggen? De kans is zeer groot dat u een ongunstige stroomprijs krijgt. Het is veel gevallen daarom voordeliger om op de spotmarkt uw energie in te kopen als u zonnepanelen heeft. Let daarbij wel op dat het loont om zoveel mogelijk uw eigen stroom te gebruiken, in plaats van terug te leveren.

  Bespaartip eindafrekening #1!

  Hoe bespaart u maximaal op uw energierekening? Het antwoord is voor de hand liggend, maar de uitvoering niet altijd zo makkelijk als het klinkt: sluit een voordelig energiecontract af. Dat klinkt simpel, maar de crux zit hem niet alleen in een scherpe onderhandeling wanneer het thema ‘energiecontract’ tegen het einde van het jaar weer op de agenda staan. Vooral het moment van inkoop is bepalend voor het bedrag dat er onderaan de streep op uw eindafrekening energie en gas staat. Omdat het energiethema meestal bijzaak is en daardoor onderaan de to do lijst blijft staan, kiezen veel ondernemers ervoor om dit uit handen te geven aan een energie adviseur. Ook benieuwd wat voor besparing u dat oplevert? Neem dan nu contact op.

  Voorbeeld:
  In december is het druk in energieland, want bedrijven proberen nog last minute een nieuw contract af te sluiten, zo ook een fast food keten van Donald. Zonde, want als Donald het internet afzoekt op zoek naar een deal, ontdekt hij dat hij veel duurder uit gaat zijn dan het huidige contract. Tevens hoort hij van zijn oude energieleverancier dat hij een boete moet betalen omdat hij niet tijdig (3 maanden van te voren) heeft opgezegd. Zijn leverancier vertelt hem dat hij in Mei al een nieuw contract heeft afgesloten voor het volgende jaar, met prijzen de helft goedkoper als de aanbiedingen die Donald nu krijgt. De reden? Zijn energie adviseur had even aan zijn mouw getrokken toen de energiemarkt er ‘goed’(koop) bij stond. Zodoende heeft Donald nu direct al een probleem in zijn begroting voor 2024, terwijl zijn leverancier er lachend bij zit.  

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *