Menu Sluiten

Energie vergelijken

Zakelijke energie: tarieven vergelijken

Voor veel de ondernemers, van ZZP’ers tot de grootzakelijke markt, vormen de energiekosten een grote kostenpost. Zo goed als alle ondernemingen gebruiken energie, het valt onder de vaste lasten. Een besparing op de energiekosten levert u dus een structurele besparing op binnen uw vaste lasten. Het profijt wat u heeft bij een besparing kan nogal hoog oplopen, met enige aandacht uw huidige tarieven bekijken lijkt alleen daarom al een aanrader.  Hoewel het voor veel ondernemers vaak voelt als een veilige keuze om het bestaande contract voort te zetten, kan het vergelijken van tarieven bij andere aanbieders nooit kwaad. Binnen de zakelijke energiemarkt kunt u kiezen uit een vast of variabel tarief en eenzelfde looptijd. Naast voornoemde kosten betaalt u maandelijks ook nog een vaststaand bedrag. Wij helpen u graag bij het vergelijken van de verschillende energieleveranciers in Nederland, op een heldere en onafhankelijke wijze bieden we u handvatten bij uw energiekeuze. Met jarenlange ervaring op het gebied van zakelijke energie kennen we de ins en outs van deze markt.

Zakelijke energie vergelijken?

Voorbeeld
De heer Janssen heeft al enkele jaren een lucratieve onderneming. Nu heeft hij gedurende de gehele looptijd van zijn onderneming dezelfde energieleverancier in de armen genomen, onder het mom van ‘oost west thuis best’ heeft hij nooit verder gekeken. Tijdens een vergadering met verschillende ondernemers in dezelfde branche als de heer Janssen zit komt het onderwerp energie ter tafel, de heer Janssen komt erachter dat zijn tarieven erg hoog zijn in vergelijking met deze bedrijven. Hij besluit op onderzoek te gaan en te bekijken of het voornoemde verschil terecht is of dat er voor hem een voordeliger tarief te vinden is.

Een situatie zoals bovenstaande zal voor veel ondernemers vaker voorkomen, zonder de precieze ins en outs te weten van het verschil in situaties tussen u en andere ondernemingen is het wel degelijk interessant om te bekijken waar de oorzaak van het verschil ligt. De volgende stap is voor veel ondernemers lastig om te zetten, het daadwerkelijk beginnen met vergelijken. Al snel rijzen vragen over het startpunt van de vergelijking en de te gebruiken gegevens. De energiemarkt is voor veel ondernemingen vaak een markt vol met onbekende terminologie.

Waar dien je op te letten bij het vergelijken van zakelijke energie?

Door middel van een standaard stappenplan kunt u op een eenvoudige manier de belangrijkste aspecten van de energietarieven in kaart brengen. Nadat u voornoemde facetten in kaart hebt gebracht kunt u gaan beginnen met het vergelijken van verschillende leveranciers.

De eerste stap die u dient te zetten is het in beeld brengen van de huidige situatie. Als tip geven wij hierbij om een vast moment met uzelf af te spreken om uw huidige energiecontracten na te kijken. Door de controle op een structurele manier in te richten verdwijnen eventuele verbeteringen niet naar de achtergrond. Daarnaast zorgt u er op deze manier voor dat een minder voordelige situatie eerder opvalt dan wanneer u niet structureel nagaat of alles nog volgens wens verloopt.

Begin met het verzamelen van uw jaarnota’s, op deze jaarnota’s staan de relevante gegevens van uw huidige energieleverancier. Met deze gegevens kunt u later aan de slag om deze te vergelijken met de aanbiedingen van andere energieleveranciers. Ga binnen deze jaarnota’s op zoek naar de leveringstarieven en het vastrecht. Voornoemde twee kostenposten zijn de kostenposten waarop de leverancier invloed kan uitoefenen. In verschillende deals van energieleveranciers spelen deze leveranciers met deze twee kostenposten om zo de concurrentie te verslaan. De overige posten op de jaarnota zoals energiebelasting en heffingskorting zijn vanuit de staat gereguleerde posten, wat deze posten betreft kunnen de energieleveranciers onderling geen verschillend aanbod doen.

Wanneer u het relevante verbruik, de tarieven en het vastrecht van uw huidige energieleverancier heeft vastgesteld kunt u opzoek gaan naar aanbiedingen van andere partijen. Hier begint vaak voor de energieleveranciers het spel, voor de ondernemers begint hier de onduidelijkheid. Binnen vijf aanbiedingen van verschillende energieleveranciers is het mogelijk dat er vijf verschillende definities gebruikt worden voor eenzelfde begrip. Dit maakt het er voor u niet makkelijker op.

Zorg tijdens het vergelijken van aanbiedingen er altijd voor dat u met een kritische blik kijkt naar de te vergelijken componenten. Aanbiedingen kunnen op voorhand heel voordelig lijken maar bekijk deze aanbiedingen altijd nog een extra keer, vraag uzelf af of alle uiteindelijke kosten zijn meegenomen in de aanbieding. Een vergelijking is alleen bruikbaar indien u uitgaat van de volledige gegevens van partijen. Bijvoorbeeld een aanbieding waarbij alle kosten exclusief btw worden aangeboden kan op het eerste gezicht voordeliger lijken dan een aanbieding waarbij de btw is meegenomen. Een ander voorbeeld is het verschil in de toegepaste jaar verbruiken, vanzelfsprekend verschillen de aanbiedingen van leveranciers wanneer de toegepaste jaar verbruiken van elkaar verschillen. Zorg bij het vergelijken van aanbiedingen dan ook altijd dat u zelf de juiste gegevens aanlevert, en deze vervolgens ook controleert. 

Raakt u niet wijs van de terminologie op uw jaarnota? Wij helpen u graag op weg.

Kostenbesparing de enige factor bij vergelijking zakelijke energie?

Voor veel ondernemers zal dit wel degelijk zo zijn, waar het mogelijk is om kosten te besparen om zo meer winst te genereren gebeurt dit ook. Echter, de laatste jaren zijn andere aspecten binnen de energiebranche ook een rol gaan spelen voor ondernemingen. Waarschijnlijk kent u de het begrip maatschappelijk verantwoord ondernemen wel, ondernemers hechten steeds meer waarde aan deze vorm van ondernemen. Hoewel de omzet en winst nog steeds een belangrijk punt van de bedrijfsvoering is, is ook het duurzaam ondernemen een ankerpunt geworden van ondernemingen. Binnen de energiemarkt is duurzame energie een manier om een steentje bij te dragen als onderneming, dit is niet altijd de meest financieel gunstige optie.

Daarnaast kan de keuze voor een energieleverancier ook gemaakt worden op basis van de kwaliteit van de klantenservice of het imago van de leverancier. Het is maar net wat voor u als onderneming belangrijk is.

Niet alleen het vergelijken van energieleveranciers is een manier om kosten te besparen op het gebied van energie. Hoewel het een voor de hand liggende optie is, heeft u zelf ook een aantal mogelijkheden tot het besparen van kosten. De grootste kostenpost wat betreft energie is de post die voortvloeit uit daadwerkelijk verbruikte energie. Ga binnen uw onderneming na welke apparaten veel energie verbruiken en bekijk of er eventuele mogelijkheden zijn tot vermindering. Minder verbruik betekent ook minder kosten.

Iets wat misschien wel samenhangt met kostenbesparing maar wat zeker een andere tak van sport is, zijn de voorwaarden van uw huidige energiecontract. Met name binnen de zakelijke energiemarkt kunnen deze voorwaarden verregaande financiële gevolgen hebben bij overstappen. Bij het vergelijken van verschillende aanbiedingen is er op dit punt dus een tweetal zaken wat u als ondernemer dient te bekijken. Allereerst is het van belang te bekijken wat de voorwaarden zin binnen uw huidige contract. Weeg de gevolgen van het overstappen af ten opzichte van de eventuele financiële winst die u zou boeken met het overstappen. De volgende stap die u dient te zetten is om in het vervolg de eerste stap te voorkomen. De vorige zin ziet er erg cryptisch uit, maar hij is zeker van belang bij het vergelijken van verschillende aanbiedingen. Ga bij het vergelijken van verschillende aanbiedingen ook na hoe de voorwaarden van deze verschillende contracten eruitzien. Het komt nagenoeg altijd voor dat er in de toekomst betere aanbiedingen te vinden zijn, hoe zonde is het dat uw huidige contract overstappen een te groot nadeel maakt. Om stap 1, het bekijken of de nadelen van overstappen niet te zwaar wegen, overbodig te maken dient u deze voorwaarden voorafgaand aan het afsluiten van het contract in kaart te brengen. Een voordelige aanbieding op korte termijn kan u namelijk op de lange termijn veel kosten opleveren.

Heeft u hulp nodig bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers op basis van de kwaliteit van hun klantenservice, maatschappelijk verantwoord ondernemen of de bedrijfscultuur van de leverancier? Wij helpen u graag verder.

Waarom uw energieverbruik laten vergelijken door ons?

We begrijpen dat u als ondernemer veel liever bezig bent met het optimaliseren van uw product of dienst. De verschillende aanbiedingen van energieleveranciers is een tijdrovende, en voor veel ondernemers lastige, bezigheid. Daarom staan wij graag voor u klaar om uw huidige energiecontract naast de huidige markt te leggen en in contrast te zetten met verschillende andere opties.

Wij onderstrepen uw opvatting dat de primaire activiteiten van uw onderneming uw volle aandacht verdienen, dit neemt echter niet weg dat er voor veel ondernemingen winst te behalen valt op het gebied van energie. Om deze belangrijke punten alsnog de benodigde aandacht te geven bieden wij aan met onze gedegen kennis uw mogelijkheden in kaart te brengen. Vraag via dit formulier een offerte aan.

Verschil in vergelijken consumentenmarkt?

U zult veel tips kunnen vinden over de particuliere energiemarkt. Het vergelijken van energietarieven op de zakelijke markt is significant anders dan het vergelijken van tarieven voor de consumentenmarkt. Het vergelijken op de consumentenmarkt is eenvoudiger omdat het vergelijkingsmateriaal beter te vinden is. U gaat simpelweg opzoek naar een vergelijkbaar huis inclusief samenstelling van het huishouden bij energieleveranciers, en u vergelijkt de verschillende tarieven. Binnen vergelijkbare huishoudens zijn namelijk de factoren die van invloed zijn op het verbruik hetzelfde. In een huis waar meer mensen wonen wordt over het algemeen meer energie verbruikt. In tegenstelling tot de consumentenmarkt is een constatering zoals bovenstaande te kort door de bocht voor de zakelijke energiemarkt. Een bedrijf in een vergelijkbare branche kan veel een veel hoger of veel lager verbruik hebben, daar is zonder de wetenschap van een aantal andere factoren niet zoveel over te zeggen.

Moet ik een zakelijk energiecontract afsluiten?

Voor sommige ondernemers een valide vraag, is het afsluiten van een zakelijk energiecontract wel verplicht bijvoorbeeld wanneer ik mijn kantoor aan huis heb? De verplichting is in veel gevallen simpel aan te wijzen. Is uw onderneming gevestigd in een bedrijfspand met daarbij een zakelijke bestemming op gevestigd? Ja, dan is het verplicht om ook zakelijke energie af te sluiten.

Indien u onder de noemer valt uit het voorbeeld, waarbij uw kantoor binnen hetzelfde pand gelegen is als uw woonhuis, dan zijn er meer mogelijkheden. In dat geval kunt u kiezen tussen consumenten en zakelijke leveranciers. In dit geval is het belangrijk dat u bij een vergelijking niet voorafgaand uw keuze maakt voor zakelijk ofwel particulier. Zie het als een kans dat u kunt kiezen uit beide mogelijkheden. Wij geven dan ook als tip om het aanbod van beide markten onderling en vervolgens met elkaar te vergelijken om zo de meest voordelige deal af te sluiten.

De voor- en nadelen van beide markten zijn in beginsel tegen elkaar af te strepen, het is maar net waar u als ondernemer waarde aan hecht. Zo is de bescherming op de particuliere markt beter dan op de zakelijke markt.

Twijfelt u of u de keuze kunt maken voor de particuliere energiemarkt? Twijfelt u of u überhaupt moet kiezen voor een andere markt ? Wij maken u wegwijs op de energiemarkt.