Menu Sluiten

Gemiddeld gasverbruik van drogen in de papierindustrie

Gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie

Het proces van drogen is verantwoordelijk voor bijna de helft van het gemiddeld energie- of gasverbruik van de papier- en kartonindustrie. Voor deze branche is het cruciaal om inzicht te hebben in en grip te krijgen op dit deel van het proces. Daardoor kan er uiteindelijk bespaard worden op de energie of gas rekening die hier als prijskaartje aan hangt, want het gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie is fors. Lees in dit blog de ins – en outs van dit ontwateringsproces en ontdek welke strategische besparingen er mogelijk zijn op het gebied van de energierekening.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie

    Papier- en kartonproductie kost veel energie. Het gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie is dan ook erg hoog. De industrie is goed voor circa 10% van het verbruik in Nederland en de helft daarvan komt voor de rekening van het droogproces, ofwel het ontwateringsproces. Industriedrogen in de papier- en kartonindustrie is daarmee verantwoordelijk voor 5% van het Nederlandse gasverbruik. Met maar 17 productielocaties in Nederland is de gasrekening voor de papier- of kartonfabrikant daarom een forse aanslag op de bedrijfsresultaten.

    Bestaande mix energiegebruik papier- of karton fabriek  Per bedrijf (1,5 PJ)Aandeel droogproces (0,70 PJ)
    Gas30.000.000 – 70.000.000 m315.000.000 – 35.000.000 m3
    Stroom2.000.000- 3.000.000 kwh
    Toekomstige mix energiegebruik papier- of karton fabriek  Per bedrijf (1,5 PJ)Aandeel droogproces (0,70 PJ)
    Stroom400.000.000 – 500.000.000 kWh  150.000.000 – 250.000.000 kWh

    Ontwaterings- of droogproces, technische verschillen

    Een papier- of kartonfabriek is gespecialiseerd in een specifiek soort eindproduct. Denk hierbij aan grafisch papier, karton op rol, stevig karton, toiletpapier of dun krantenpapier. Elk papiersoort vraagt om een ander proces en andere machinerie. Wat al deze fabrieken overeen hebben is echter het basisprincipe waarbij de brongrondstof voor het maken van papier of karton, in pulpvorm, veel vocht bevat. Dit vocht moet gedurende het proces uit het papier worden onttrokken. In vaktermen heet dat mechanische of thermische ontwatering. In het droogproces bestaan de fases van opwarmen, constante verdamping en de zogenoemde ‘falling rate’. Door het energiegebruik per fase scherp te hebben ontstaan er besparingskansen op de energierekening, daarover later meer.

    Elektrificatie gasverbruik bij drogen in papierproductie

    Voor ontwatering in de papierindustrie zijn verschillende machines beschikbaar. Zo is er de contactdroger, die gebruik maakt van stoom en hete lucht. Andere opties zijn de multi-cilinder droger, yankee droger, contactloze droger. Elk type papier of karton vraagt om een specifieke ontwateringstechniek. Zo is voor vormkarton een convectieve droger nodig. Dit proces gaat nu nog gepaard met veel gasgebruik, maar de industrie is in een rap tempo bezig met de elektrificatie van dat proces. Dit biedt kansen en uitdagingen. Ook hierin is inzicht cruciaal om zo grip te kunnen houden op de energierekening.

    Impact verduurzaming en digitalisering op energieverbruik papier- en karton industrie  

    Omdat het gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie erg hoog is,  ligt deze sector onder een vergrootglas van de overheid en maatschappij. De roep om verduurzaming is dus groot. Ondertussen ligt de papierindustrie ook onder druk door een toenemende digitalisering van de maatschappij, waarbij voor allerlei zaken geen papier meer nodig is.  Dit alles vraagt om een slim inkoopbeleid op het gebied van energie en gas, om zo strategisch in te spelen op een nieuw kosten- en gebruikspatroon.

    Nieuwe inkoopstrategie voor energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie

    Het gemiddeld energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie zal naar verwachting niet snel afnemen, maar het zal mogelijk wel gaan verschuiven van gas naar stroom. Dit biedt voor de ondernemer kansen om op een nieuwe manier te besparen op de energierekening. Een slimme inkoopstrategie doet zich voor op de EPEX spotmarkt voor stroom. Door het piekgebruik van het productieproces incrementeel te verschuiven om de pieken en dalen van de wisselende prijzen van energie optimaal te benutten kan nog aanvullend voordeel worden behaald. Een passende inkoopstrategie die meebeweegt met uw bedrijf en de markt, kan zo al snel tot forse besparingen leiden.

    Voorbeeld:
    Een papierfabriek ziet zijn winst verdampen door een afgenomen vraag naar printpapier, terwijl de gasprijzen flink zijn gestegen. Het betreft een familiebedrijf, die plichtsgetrouw al decennia bij de zelfde leverancier gas en stroom inkoopt. Door het doorlopende variabele contract is er geen grip op de kosten en zijn de bedrijfsresultaten dit jaar gehalveerd. De CFO wint advies in bij een onafhankelijk adviseur en ontdekt dat er forse besparing mogelijk is door een pro-actieve inkoopstrategie, die deels uitgaat van het vastzetten van gasprijzen op een strategisch moment en deels van het inkopen op de EPEX dagbeurs voor stroom.

    Elektrificatie gasverbruik drogen in papierindustrie onmogelijk door beperking transportcapaciteit

    Bent u ondernemer in de papier- of kartonindustrie en wilt u verduurzamen? Mogelijk ervaart u problemen met het vergroten van uw stroomaansluiting, wat nodig zal zijn om de verhoogde piekcapaciteit aan te kunnen. Lees hier de ins en outs van dit proces. U heeft wettelijk recht op deze aansluitvergroting, en om het energie- en gasverbruik van drogen in de papierindustrie te verduurzamen is dat ook een cruciale factor.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *