Menu Sluiten

Gemiddeld verbruik zakelijke energie van waterschappen en rioolwaterzuivering

Zakelijke energie waterschap en waterzuiveringsinstallatie

Waterschappen zijn goed voor ongeveer 2 % van al het energiegebruik in Nederland. De energierekening die hiervoor betaald moet worden zien alle Nederlanders terug in hun waterschapsbelasting. Het is dus van cruciaal belang om de kosten voor energie inkoop zo laag mogelijk te houden en hier strategisch mee om te gaan. Om grip te krijgen op de kosten voor zakelijke energie voor het waterschap en waterzuiveringsinstallatie kijken we naar de grootste energiegebruikers voor een waterschap en de inkoopstrategie voor energie die hier het beste bij passen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Hoeveel verbruik zakelijke energie waterschap?

    Nederland kent 21 waterschappen van verschillende groottes en dus met zeer verschillende karakteristieken.  Zo ligt in sommige regio’s de focus op waterzuivering en voor anderen betreft het gros van het werk waterbeheer middels gemalen. De getallen uit de onderstaande tabel is een indicatie van het gemiddelde gebruik van zakelijke energie van het waterschap en waterzuiveringsinstallatie.

    Totaal energiegebruik waterbeheer:

    Energiegebruik waterbeheer NL180.000.000 kWh
    Energiegebruik waterschappen140.000.000 kWh
    Gemiddeld energiegebruik per waterschap5.000.000 – 20.000.000 kWh

    Grootste verbruiker zakelijke energie waterschap

    Hierbij heeft het waterschap uiteenlopende taken die energie gebruiken. Het verschilt tevens ook welke techniek het waterschap gebruikt voor hetzelfde proces. Daarmee dus ook hoeveel energie er nodig is voor verschillende aspecten van de organisatie. Welke machines de meeste energie verbruiken is van invloed op het verbruikspatroon. Dat verbruikspatroon is tenslotte weer een factor in het bepalen van de juiste inkoopstrategie voor energie en gas.

    Waterbeheer1 PJ
    Drinkwater produceren3 PJ
    Verpompen rioolwater2 PJ
    Afvalwaterzuivering8 PJ

    Uit dit overzicht blijk dat afvalwaterzuivering de grootste energiegebruiker is voor waterschappen.

    Energieverbruik rioolwaterzuivering

    Vervolgens verder inzoomen: Rioolwaterzuivering gebeurd op een zeer grote schaal. Hierdoor zijn er veel proces onderdelen met eigen karakteristieken. Daarbij speelt mee dat het meerdere proces onderdelen bevat. Die onderdelen staan hieronder beschreven:

    1. Ten eerste het hoofdgemaal: een pompinstallatie die verantwoordelijk is voor het verplaatsen van grote hoeveelheden water.
    2. Dan de pompen: verschillende soorten pompen worden gebruikt in de watersector, zoals centrifugaalpompen en vacuümpompen.
    3. Vervolgens het beluchtingssystemen: gebruikt in waterzuiveringssystemen om zuurstof toe te voegen aan afvalwater voor biologische processen.
    4. Drainagesystemen: mechanische pompen of ondergrondse buizen die overtollig water afvoeren.
    5. Tenslotte kleppen en afsluiters: geïntegreerde onderdelen van waterwerken die de stroming van water regelen.

    Daarvan is het beluchtingssysteem veelal de grootste energiegebruiker. Daardoor behaald het waterschap daar dus de grootste winst. Dat kan doordat je de grootste gebruiker afstemt op de prijs schommeling op de energiemarkt. Deze beluchtingstank gebruikt energie door pompen of motoren die het water in beweging brengen en hierdoor zuurstof in het water toevoegen. Hierin zit een marge en hoeft er niet continue gedraaid te worden om dezelfde effectiviteit te behouden. Het is als waterschap dus mogelijk om het beluchten af te stemmen op de wisselende energieprijs zoals hieronder verder beschreven staat.

    Inkoopstrategie energie en gas Waterschap

    Vervolgens moet de inkoopstrategie voor waterschappen moet afgestemd worden op de specifieke technische situatie bij het waterschap. Hiervoor is specialistische kennis van de energieadviseur nodig. Wat hierbij van cruciaal belang is, is een proactieve benadering ten opzichte van de energiemarkt en ontwikkelingen in het bedrijfsproces. Bij een afgenomen gebruik door diverse verduurzamingsmaatregelen zal dan ook een andere inkoopstrategie interessanter zijn. Die markt is daarnaast ook continue in beweging en zodoende is de strategie van vandaag in het volgende kwartaal alweer achterhaald.

    Zo is het in de huidige markt in de meeste gevallen zeer interessant om de stroom op de EPEX spotmarkt in te kopen. Dat komt omdat op de spotmarkt de laagste tarieven in de markt voor stroom heeft. Dit biedt tevens de mogelijkheid om vast te klikken als de lange termijn markt (ENDEX) gunstiger staat dan de dag markt. Door het productieproces incrementeel af te stemmen op de tendens in de markt kan nog extra voordeel behaald worden.

    Bespaar met integratie in het zuiveringsproces

    Voorbeeld:
    Voor een rioolwaterzuivering is er om de paar dagen een moment van overpompen van het water naar het volgende proces onderdeel (bijvoorbeeld van de beluchtingstank naar de na bezinktanks). Dat moment van overpompen heeft een aanzienlijk aandeel van het energiegebruik. Echter kan dit overpompen binnen een bepaald tijdvak plaatsvinden en hoeft het niet altijd op een super specifiek moment te gebeuren. Door het pompen te intensiveren en concentreren op de piekuren van opwekking uit wind en zon, wordt het overpompen gemiddeld genomen een stuk goedkoper. Op de genoemde EPEX spotmarkt is de stroom soms wel 20 eurocent duurder of goedkoper, afhankelijk van het moment van afname.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *