Menu Sluiten

Een dynamisch energiecontract, goed of niet?

Een dynamisch energiecontract, goed of niet?

Om de energiekosten goed in de hand te houden is het altijd verstandig een goede keuze te maken wat betreft het soort energiecontract dat je afsluit. Momenteel is een dynamisch energiecontract in trek: een energiecontract waarbij de prijzen van gas en stroom elke dag veranderen. Maar is dit daadwerkelijk de beste keuze op het moment? Of zijn er toch betere opties? Lees verder om hier het antwoord voor u te vinden!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat is een dynamisch energiecontract precies?

  Zoals de naam al zegt is het contract ‘dynamisch’, wat inhoudt dat de prijzen die de energieleverancier in uw contract hanteert dynamisch meebewegen met de actuele prijzen op dat moment. Energie en gas worden verhandeld voor het bedrag waar er op de beurs mee wordt gehandeld. Dit is ook wel de spotmarkt, of de day-ahead markt. De inkoopprijs wordt gehanteerd, waardoor de prijzen zelf vaak relatief lager liggen dan bij andere vormen van energiecontracten. De gas- en stroomprijzen veranderen bovendien per dag en per uur.

  Het verschil met vaste en variabele contracten is dat bij dat soort contracten de energieleverancier de energie inkoopt voor de inkoopprijs, maar een vast tarief hanteert dat de afnemer moet betalen. Hierdoor ontstaat er discrepantie tussen deze beide prijzen.

  Wat is het voordeel van een dynamisch energiecontract?

  Met het dynamische energiecontract kan u uw eigen gebruik en daarmee de kosten zelf sturen. Wanneer u bijvoorbeeld uw elektrische auto wil laden of een wasje wil draaien kunt u dit op een moment doen waarop de prijzen even wat lager liggen. Zo bespaart u op uw energiekosten. Wilt u dus optimaal profiteren van een dynamisch contract, dan moet u enigszins actief met uw verbruik bezig zijn en de tarieven in de gaten houden. Als hiermee geld valt te besparen zal het vast een stuk leuker worden! Er worden ook apps ontwikkeld die u kunnen helpen met het inkopen van energie. In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van negatieve stroomprijzen, dan zou u zelfs geld toekrijgen bij energieverbruik, maar moet u ook betalen wanneer u terug levert aan het net. In vergelijking met variabele of vaste contracten profiteert u met een dynamisch contract in het algemeen al sneller van dalende energieprijzen doordat deze prijzen meteen worden gehanteerd.

  Ten tweede geldt er voor dynamische contracten vaak geen opzegtermijn, of maximaal van maand. Zodoende bent u flexibel wanneer u over wil stappen naar een andere leverancier en betaalt u ook geen opzegkosten.

   Zo zijn er meerdere voordelen die een dynamisch contract u kunnen bieden.

  Wat zijn de nadelen van een dynamisch energiecontract?

  Zoals eerder genoemd zullen de prijzen die u moet betalen bij een dynamisch contract voortdurend veranderen. Hier kunt u van profiteren door hierop in te spelen, maar de keerzijde is dat u weinig zekerheid hebt wat betreft uw energiekosten, het mes snijdt immers aan twee kanten. Wanneer de energieprijzen stijgen zullen uw kosten ook direct mee stijgen. Met een vast of variabel contract heeft u wat dat betreft een stuk meer zekerheid.

  Daarnaast gaat het u ook meer tijd kosten als u daadwerkelijk voordeel wil halen uit een dynamisch contract. Veel mensen zullen de tijd er niet voor hebben of daar geen zin in hebben. Ook moet u een slimme meter aanschaffen.

  Een dynamisch energiecontract wordt een stuk minder interessant in combinatie met zonnepanelen. Dat zit zo: voor elke kilowattuur die u teruglevert aan het net verdient u meestal nog een vergoeding. Deze vergoeding is gebaseerd op het kale tarief dat geldt in het uur dat u teruglevert. Het probleem is dat zonnepanelen het meest terug leveren in de zomer tijdens zonnige dagen. Het aanbod ligt dan echter altijd hoger waardoor de prijs ook relatief laag ligt. Het voordeel dat u dan behaalt met het verkopen is dan ook niet heel groot.

  Voorbeeld
  Op een zomerdag, neem 5 juli, levert Kees rond het middaguur 5 kWh terug op het net. Hier ontvangt Kees
  0,09,- per kWh voor. Het tarief ligt in de avond echter op € 0,35,- per kWh.  Dat is dus een groot verschil wat Kees uiteindelijk moet betalen.

  Bent u benieuwd naar de beste deals op de energiemarkt?

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *