Menu Sluiten

Wat zijn de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt?

Wat zijn de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt?

Ook in het geval u niet volledig thuis bent in de wereld van de energie is de kans groot dat u hebt meegekregen dat de prijzen vorig jaar uitzonderlijk hoog waren en er veel ontwikkelingen zijn. Gelukkig zijn de prijzen recentelijk weer redelijk gedaald. Gegeven het feit dat de prijzen van energie sterk beïnvloedbaar zijn door ontwikkelingen doordat de prijzen van energie gekoppeld zijn aan die van gas en gas over de hele wereld wordt verhandeld en landen afhankelijk zijn van andere landen, is het verstandig hier onderzoek naar te doen in het geval u bijvoorbeeld een nieuw contract wilt gaan afsluiten. Misschien vraagt u zich af of er nu grote ontwikkelingen zijn op de energiemarkt en zo ja, welke. Geldt dat voor u? Lees dan zeker verder om hier meer over te weten te komen!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat heeft invloed op de energiemarkt?

  Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op de energiemarkt en de prijzen. Een goed recent voorbeeld is de Russische invasie in Oekraïne. Zoals met vrijwel alles wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod van een bepaald goed. Allereerst is het goed om te weten dat de energieprijzen meestijgen met de gasprijzen. Dit komt doordat veel stroom nog wordt opgewekt door fossiele gascentrales, en doordat de ‘duurste’ opgewekte energie vaak op het laatst wordt gebruikt. Deze bepaalt dus in principe de prijs. Er zijn momenteel nog niet voldoende groene of goedkopere energiebronnen om dit te voorkomen. Wat we kunnen zien bij de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is dat men onzeker werd over de toevoer van gas. Hierdoor steeg de vraag en daarmee stegen de prijzen. Afgelopen winter hebben we kunnen zien dat de temperaturen relatief hoog bleven, en daarmee de voorraden redelijk vol. Hierdoor daalden de prijzen ook weer. Binnenlands kunnen we zien dat het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen zal zorgen voor hogere energieprijzen doordat we meer gas zullen moeten inkopen.

  Zijn er momenteel nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt?

  Logischerwijs kunnen we niet in de toekomst kijken en weten we niet welke ontwikkelingen de energiemarkt zal doormaken. Echter kunnen we wel een verwachting doen aan de hand van kennis en prognoses. Ondanks dat de energieprijzen al sterk gedaald zijn, zijn ze nog steeds hoog in vergelijking met de prijzen in het verleden. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen nog iets verder zullen dalen tot ongeveer € 0,35,- kWh. Door de hoge energieprijzen deden veel mensen hun best energiebesparend te leven, en dit zullen mensen waarschijnlijk in hun leefpatroon houden. Hierdoor blijft de vraag naar energie ook lager.

  Goede ontwikkeling: Meer vaste energiecontracten

  Langere tijd was het afsluiten van een vaste energiecontract bij een energieleverancier vrijwel onmogelijk. Dit kwam doordat de prijs van energie maar bleef stijgen en er weinig stabiliteit was. Om enkel variabele contracten aan te bieden werden energieleveranciers niet zelf de dupe van deze hoge prijzen. Zij zouden anders zelf het verschil tussen de actuele prijzen en de vastgezette prijzen moeten betalen. Met het aanpassen van de prijzen konden ze de stijgende kosten beter dekken. Nu de energieprijs weer gedaald is valt dit probleem grotendeels weg. Er zullen dan ook steeds meer vaste contracten aangeboden worden.

  Binnenkort een verplichte warmtepomp

  Een andere ontwikkeling is de verplichting van een warmtepomp vanaf 2026. Wanneer uw cv-ketel aan vervanging toe is, bent u verplicht een (hybride) warmtepomp te installeren. Kort gezegd onttrekt zo’n warmtepomp energie uit de buitenlucht en gebruikt deze om lucht water te verwarmen om te verkoelen. Hiermee kan een ruimte worden verwarmt. Door het verplichten van zo’n warmtepomp wordt de energietransitie versneld. Zo’n warmtepomp gebruikt elektriciteit om te verwarmen, en daarmee zal het gasverbruik dalen. Het is dan ook van belang dat u goed let op de elektriciteitsprijzen wanneer u nu of in de toekomst een nieuw energiecontract wilt afsluiten.

  Heeft u vragen over het afsluiten van een nieuw contract of wilt u weten waar u op moet letten voor in de toekomst? Neem dan gratis contact op!

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *