Menu Sluiten

Slim zakelijke energie inkopen als bierbrouwerij

zakelijke energie bierbrouwerij

De zomer staat weer om de hoek, en wat is er nou lekkerder dan op het terras een koud biertje drinken in het zonnetje? Volgens de vereniging Nederlandse Brouwers hebben we in het jaar 2022 ongeveer 12.248.491 hectoliter bier gedronken. Dat de biersector energie intensief is komt dan ook niet als verrassend nieuws. Toch zijn de meeste bierbrouwers heel bewust bezig met het besparen van zakelijke energiekosten.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Gemiddeld verbruik van zakelijke energie als bierbrouwerij

  De Nederlandse biersector gebruikt per jaar 2,7 PJ energie waarvan voornamelijk in de vorm van aardgas. Dit staat gelijk aan 153.000 ton CO2- emissie per jaar. Het hoge energieverbruik komt grotendeels door de grote warmtevraag voor zowel het bierbrouwen zelf als het verpakken van het bier. Er komen veel stappen kijken bij het proces van bierbrouwen. Denk hierbij aan het verhitten en vervolgens weer koelen van de vloeistof die uiteindelijk verwerkt wordt tot bier. Het oppompen van water maar ook het verpakken van het bier is een proces op zich. Als je kijkt naar bijvoorbeeld Heineken, een van de bekendste bierbrouwerijen van Nederland. In de brouwerij in Den Bosch wordt circa 6 miljoen hectoliter bier per jaar gebrouwen. Dit komt neer op ongeveer 1.000 liter per minuut.

  Hoe kan je zakelijke energie besparen als bierbrouwerij?

  Om Heineken nog even als voorbeeld te houden: Heineken heeft in 2017 als doelstelling gepubliceerd om in 2030 volledig klimaat neutraal te produceren binnen Nederland. Ze maken hierbij gebruik van de Trias Energetica. De Trias energetica is een driestappenstrategie om energiebesparende maatregelen te nemen. Het bestaat uit de volgende stappen: besparen, hergebruiken en hernieuwbare bronnen binnenhalen. Hernieuwbare energie ( ook wel groene energie genoemd) wordt bijvoorbeeld opgewekt met behulp van zonnepanelen, windturbines of anaerobe vergisting van afvalwater. Zo maakt Heineken veel gebruik van biogas.

  Het Waterschap produceert biogas uit afvalwater met een slib-vergister bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ze leveren dit vervolgens via een biogasleiding aan de brouwerij, dit is goed voor ruim 5 miljoen m3 per jaar. Ook zijn ze al bezig om warmte her te gebruiken. Energie ontstaan dan uit teruggewonnen warmte van kookdampen. Vroeger zag je dat de schoorstenen recht omhoog liepen, zo verdween alle warmte gelijk. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat ze er een vertakking tussen plaatsen met een warmte terugwinningsinstallatie. Hierdoor kan tot wel 90% van de verdampingsenergie teruggewonnen worden.

  Bij Bavaria zie je dat ze ijzerpoeder gebruiken als energiebron om bier te brouwen. Om IJzer poeder als energiebron te gebruiken wordt het gemengd met lucht en aangestoken in een verbrandingskamer. Hierbij komt geen CO2 vrij. De warmte die vrijkomt bij de vlam kan elektriciteit opwekken. Na het verbranden blijft er roestpoeder over, dit kan in combinatie met waterstof weer omgezet worden in ijzerpoeder.

  Inkoopstrategieën vergelijken voor zakelijke energie als bierbrouwerij

  Vaak hebben bierbrouwerijen een grootzakelijke energie aansluiting. Het is vaak een misverstand dat er gekeken wordt naar de grootte van het bedrijf. Het zit hem in de capaciteit van de aansluiting, dus hoeveel energie je kunt verbruiken. Als je gebruik maakt van grootzakelijke energie ben je verplicht om je daadwerkelijke energieverbruik per maand te betalen. Zo heb je als ondernemer achteraf nooit onvoorziene hoge kosten wat weer een groot voordeel is. Als je een energiecontract afsluit kun je kiezen uit een vast of variabel tarief. Bij vaste energietarieven zet je de tarieven voor levering van stroom en gas vast gedurende de looptijd van je contract. Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs wisselen gedurende de looptijd van je contract omdat je mee beweegt met de koers van de energiemarkt.

  Voorbeeld: Jan is eigenaar van een bierbrouwerij. Hij begon met een vaste energieprijs. De energieprijzen zakte flink waardoor Jan vast zat aan zijn hoge energieprijs. Na afloop van zijn contract is hij overgestapt op een variabel contract. Hij had alleen geen tijd over om zich goed in de energiemarkt te verdiepen waardoor hij altijd een beetje achter de feiten aanliep. Hij heeft de keuze gemaakt om een energie analist van Zakelijke Energie tarieven in handen te nemen. Nu heeft Jan altijd de beste inkoopstrategie voor zijn bierbrouwerij zonder dat dit hem teveel tijd kost.

  Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bierbrouwerij?

  Kan je wel wat hulp gebruiken met het inkopen van zakelijke energie? Misschien heb je vragen over je huidige energiecontract, of wil je een nieuw contract afsluiten. Wij van Zakelijke Energie tarieven helpen je daar graag bij. Onze energieanalisten kijken samen met jou welke inkoopstrategie het beste aansluit bij jouw bierbrouwerij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.