Menu Sluiten

Zakelijke energie inkopen voor uw camping? De beste inkoopstrategie

zakelijke energie camping

De zomer komt er weer aan wat betekent dat het kampeerseizoen van start gaat. Voor campings speelt gastvrijheid een belangrijke rol. Dit is echter niet de enige belangrijke factor in het runnen van een succesvolle camping. Het beheer van zakelijke energie van uw camping is minstens net zo belangrijk. De energie behoeften van een camping wisselen stek. Dit is afhankelijk van het seizoen, de grootte van de camping en hoeveelheid voorzieningen die er aanwezig zijn. In dit artikel bespreken we alle aspecten van zakelijke energie voor campings en lichten we de beste inkoopstrategie toe.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Zakelijke energie behoeften van een camping

  Campings hebben een vrij uniek verbruiksprofiel. Hoeveel energie een camping verbruikt hangt sterk af van verschillende factoren. Campings zijn seizoensgebonden, zo ervaren zij hun piek qua energiebehoeften tijdens de zomermaanden. Terwijl in de winter de energiebehoeften veel lager of zelfs nihil zullen zijn. Ook is de grootte van de camping bepalend. Kunnen er 50 mensen verblijven op de camping of zijn dat er 5000. Is het alleen een staanplaats of zijn er ook meerdere voorzieningen op de camping zoals restaurants, winkels of een zwembad. Dit zijn allemaal belangrijke factoren die meespelen in de energiebehoeften en kosten van een camping.

  Voorbeeld:
  Camping X is een kleine camping waar mensen vooral komen op doorreis. Het is een groot veld met weinig voorzieningen. Er zijn een paar stroom aansluitingen aanwezig voor de kampeerders.

  Camping Y is een grote camping waar veel bezoekers jaarlijks weer terug komen. Er zijn allerlei voorzieningen aanwezig zoals een heerlijk restaurant, een groot zwembad en kinderbad en verschillende sportvoorzieningen. De energiebehoeften en kosten van camping Y liggen aanzienlijk hoger dan die van camping X

  Wat is de beste inkoopstrategie voor campings?

  Het inkoopproces voor campings kan als lastig ervaren worden, gezien de specifieke behoeften van campings. Hieronder geven we enkele tips om het inkoopproces te optimaliseren.

  Als eerst is het belangrijk om je gehele energieverbruik in kaart te brengen. Denk hierbij aan vragen als: Wanneer verbruiken we het meeste energie? Welke handelingen kosten het meeste energie? Zo krijg je een overzicht in je piek- en daluren, seizoensgebonden variaties en specifieke behoeften van je camping. Een goed overzicht van je energiebehoeften helpt bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie passend bij jouw camping.

  De energiemarkt kan vrij competitief zijn, het is dus verstandig om verschillende zakelijke energieleveranciers te vergelijken. Je kan offertes aanvragen bij verschillende leveranciers en de tarieven en voorwaarden vergelijken. Ook bestaan er online meerdere vergelijkingssites waar je op kan kijken.

  Er zijn verschillende manieren om energie in te kopen. Dit kan door middel van een vaste of variabele prijs. Een vast energiecontract biedt zekerheid en stabiliteit. Je zet de energieprijs op het moment van inkopen vast gedurende de looptijd van je contract. Je bent zo beschermt tegen prijsstijgingen en het maakt budgettering makkelijker. Echter kan je niet meeprofiteren van eventuele prijsdalingen wat bij een variabel contract wel weer het geval is. Bij een variabele prijs beweeg je mee met de energiemarkt. Je kan goedkoper uit zijn maar deze inkoopstrategie brengt ook meer risico’s met zich mee dan een vast energiecontract.

  Je kan als camping ook deel nemen aan een energiecollectief, hierbij kopen meerdere campings samen zakelijke energie in. Dit kan leiden tot lagere energietarieven en beter voorwaarden. Je onderhandelingspositie is zo sterker.

  Hoeveel energie verbruikt een caravan?

  Energie is eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Kamperen is ‘back to basic’, maar ook hier wordt toch nog aardig wat energie verbruikt. Vroeger was dit eigenlijk alleen nodig voor de koelkast en de verlichting, maar tegenwoordig zijn er tal apparaten die stroom verbruiken in een caravan. Denk bijvoorbeeld aan je eigen koffiezetapparaat, de airco, waterkoker, haarföhn. Maar vergeet ook niet het opladen van je telefoon, tablet, e-reader en je elektrische tandenborstel. Je kan dus eigenlijk niet meer zonder energie, zelfs niet tijdens het kamperen. Maar hoeveel stroom kan je eigenlijk verbruiken in een caravan?

  Op je kampeerplek staat meestal bij de stroomvoorzieningen aangegeven op hoeveel ampère de stroomtoevoer is afgezekerd. Het land waarin je verblijft heeft een bepaalde spanning op het lichtnet in Volt. In  Europa is dit bijvoorbeeld doorgaans 230V. Als je wil weten hoeveel watt er verbruikt mag worden kan je de volgende rekensom toepassen:

  Ampère x volt = watt.

  Als je op een camping staat met 10 ampère dan kan je dus voor 10 x 230 = 2300 watt aan elektriciteit verbruiken. Als je meer dan 2300 watt verbruikt kan de zekering eruit springen en kom je zonder stroom te zitten.  Maar dan komt de vraag hoeveel verbruikt een apparaat aan stroom? Hier even een paar voorbeelden:

  Elektrisch ApparaatVerbruik in Watt
  Koelkast70 – 12  watt
  Bakplaat1400 watt
  Senseo koffiezetapparaat1400 watt
  Lampen40 watt
  Reisföhn1800 watt
  Elektrische barbecue2000 watt
  Kachel500 – 4500 watt
  Oven600 – 800 watt

  Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw camping betekenen?

  Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken zodat zij zich kunnen focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of wil je overstappen op een andere inkoopstrategie? Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie passend bij jouw camping en wat er mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.

  Albert, Energie Analist