Menu Sluiten

Grootverbruiker energie: Grootzakelijke energie vergelijken

grootzakelijke energie vergelijken

Om de juiste inkoopstrategie te vinden passend bij jouw bedrijf is al een taak op zich. Hiervoor moet je eerst weten of je een klein- of grootverbruiker bent van zakelijke energie en of je dus grootzakelijke energie moet vergelijken, of klein zakelijke energie. Vaak wordt er gedacht dat dit te maken heeft met de grootte van je onderneming of van je pand. Dit is echter een misvatting. Het gaat om de capaciteit van de aansluiting, dus hoeveel energie je kunt verbruiken.

Wanneer ben je een grootverbruiker van zakelijke energie?

Dat er een verschil zit tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie klinkt waarschijnlijk niet heel gek. Het is alleen belangrijk om te weten onder welke noemer jouw onderneming valt. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen om onder het kopje grootverbruikers te vallen. De grootte van je bedrijf, je pand, aantal medewerkers of je omzet speelt hierin geen directe rol. En ook het energieverbruik zegt niet altijd iets over het type aansluiting. Het gaat om de capaciteit van je aansluiting, dus hoeveel energie het kan doorlaten. Je bent een grootzakelijke energie klant als:

 • De capaciteit van je stroomaansluiting meer dan 3 x 80 Ampère is.
 • De capaciteit van je gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is.

Dit komt neer op plus minus een minimum verbruik van 100.000 kWh stroom en 40.000m3 gas op jaarbasis. Voldoet jouw onderneming aan deze voorwaarden en kan je wel wat hulp gebruiken met je energiecontract? Wij helpen je hier graag mee.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat zijn kleinverbruikers van zakelijke energie?

  Als je aansluiting kleiner is dan 3×80 Ampère, en je gasaansluiting kleiner dan G25 en minder dan 40m3 doorlaat per uur dan ben je een kleinverbruiker. Als kleinverbruiker betaal je vast termijnbedrag per maand. Aan het eind van het jaar worden eventuele overschotten of tekorten verrekend. Doorgaans geldt dit voor de meeste huishoudens. Als jouw bedrijf heel veel energie verbruikt om onder andere alle apparatuur draaiende te houden is de kans groter dat je een grootverbruiker bent. Als je niet zeker bent of je een groot of kleinverbruiker bent kan je het beste contact opnemen met je netbeheerder. Ook is je aansluiting terug te vinden in de meterkast. Als grootverbruiker krijg je ook een aparte factuur van je netbeheerder, wat voor kleinverbruikers al bij de energieprijs is inbegrepen. Dus als je twee facturen ontvangt ben je ook een grootverbruiker.

  Inkoopstrategie voor grootzakelijke energie

  Als grootzakelijke energiegebruiker dien je zelf je energie in te kopen. Dit kan bij verschillende energieleveranciers voor grootzakelijke energie. Vaak kan de energie ingekocht worden bij dezelfde leveranciers als de zakelijke markt. Naast hun particuliere energiecontracten bieden zij ook zakelijke contracten aan. Het blijkt dat door veel ondernemers de energiemarkt toch als vrij ingewikkeld wordt ervaren. Dit komt mede ook doordat de markt constant schommelt. Hierdoor is niet alleen de inkoopstrategie van belang maar ook moment van inkopen. Je kunt kiezen uit een vast – of variabel energiecontract. Stel dat de tarieven zijn door omstandigheden opeens flink gedaald zijn, kan het slim zijn om deze lage tarieven voor langere periode vast te zetten. Het inkopen van zakelijke energie voor grootverbruikers is een interessante markt. Deze is nog veel vrijer dan de energiemarkt voor particulieren. Er valt nog te onderhandelen in deze markt. Denk hierbij aan voordelige aansluitkortingen of lage vaste leveringstarieven.

  Voorbeeld: Pieter heeft een onderneming die onder de noemer grootverbruiker valt. Hij kreeg van verschillende energieleveranciers aanbiedingen toegestuurd. Hij zag door de bomen het bos niet meer en wist niet waar hij nou goed aan deed. Hij heeft een energieanalist van Zakelijke Energietarieven in handen genomen. Deze heeft alles met elkaar vergeleken en advies gegeven over het best passende contract.  

  Bandbreedte voor grootverbruikers energie

  Voor grootzakelijke energieafnemers is er nog een voorwaarde belangrijk, namelijk de bandbreedte. Als je een energiecontract afsluit spreek je een bepaald tarief af voor een vaste periode. Dit wordt vastgelegd voor een bepaald volume wat jij als ondernemer waarschijnlijk zal verbruiken. Als je hier boven of onder komt dan heeft je energieleverancier een tekort of overschot. Het is dan mogelijk dat je energieleverancier extra kosten in rekening zal brengen als je niet afneemt wat van te voren afgesproken is. Ook kan het zijn dat je meer energie verbruikt dan vast gelegd is, ook dan gelden hogere tarieven. Het komt er dus op neer dat de bandbreedte als het ware de marges aangeeft waarbinnen de afgesproken tarieven gelden. Alles wat erbuiten valt kan een ander tarief voor gelden. De bandbreedte wordt vastgesteld om onverwachtse kosten te voorkomen.

  Zakelijke energietarieven voor jouw als grootverbruiker

  Heb jij vragen over het inkopen van grootzakelijke energie? Of heb je hulp nodig met het vergelijken van verschillende energiecontracten of aanbiedingen? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energieanalisten. Die kijkt samen met jou naar wat op dat moment het beste bij jouw onderneming past.