Menu Sluiten

Hoe kun je 15% zakelijke energie besparen als zorginstelling?

zakelijke energie zorginstelling

Dat de zorg een grootverbruiker van energie is komt voor de meeste mensen niet als verrassend nieuws. Er zijn dan ook een groot aantal zorginstellingen die een grootverbruik aansluiting hebben. Nu blijkt dat ongeveer 75% van de zorgaanbieders hogere energiekosten hebben dan dat ze vergoed krijgen. De hogere energiekosten worden nu deels betaald met geld dat eigenlijk bestemd is voor de zorg. Het kan niet de bedoeling zijn dat de kwaliteit van de zorg onder druk komt te staan door te hoge energiekosten. Dat moet slimmer kunnen!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  5 tips om zakelijke energie te besparen in zorginstellingen

  1. Om te beginnen is het goed om het gehele energieverbruik in kaart te brengen. Waar gaat nu eigenlijk de meeste energie heen? En waar valt het meeste energie te winnen? Een verzorgingshuis kan weer verschillen in energiekosten met bijvoorbeeld een ziekenhuis.
  2. Een manier om energie te besparen die we al meer zien in de praktijk is de warmte-koude opslag. Hierbij wordt er met koud weer warmte uit de grond gepompt. En met warm weer koud water uit de grond gepompt. Dit wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen of koelen. Tevens is dit ook nog eens een stuk milieuvriendelijker dan de oorspronkelijke verwarming en koelmachines.
  3. Daarnaast kan het isoleren van warme en koude leidingen, afsluiters en pompen ook een verschil maken.
  4. Zuinige verlichting op basis van bewegingssensoren voorkomt dat verlichting onnodig de hele dag brandt.
  5. Radiatorfolie zorgt ervoor dat warmte niet in je muren trekt maar weerkaatst wordt terug de ruimte in. Hierdoor blijf je niet oneindig stoken en wordt de kamer ook nog eens sneller verwarmd. Niet alleen radiatorfolie, maar ook slimme radiatorknoppen kunnen een uitkomst zijn. Hiermee kan je bijvoorbeeld via een tablet of telefoon per kamer een gewenste temperatuur instellen. Als een bepaalde kamer voor langere tijd niet gebruikt wordt, kan je de temperatuur hiervan lager zetten zodat deze niet onnodig verwarmt wordt. Terwijl de andere kamers wel lekker verwarmd blijven.

  Voorbeeld: Berta is eigenaar van een verzorgingshuis voor ouderen. Ze vond dat haar energieverbruik te hoog was waardoor er geen geld meer overbleef voor uitjes met de bewoners. Toen is gaan kijken waar zij energie op kan besparen. Ze heeft naast de verlichting op sensor ook de radiatorfolie en slimme radiatorknoppen laten instaleren. Alleen al door deze relatief simpele oplossingen heeft Berta al 10% energie bespaart. Hierdoor kan zij met de bewoners een middag op stap.

  Vergelijken van grootzakelijke energie in de zorg

  Bij grootzakelijke energie  ben je verplicht om elke maand je daadwerkelijke energieverbruik te betalen. Het voordeel hiervan is dat er achteraf geen onvoorziene kosten voorbij komen. Je weet hierbij precies waar je aan toe bent. Als grootzakelijk energiegebruiker dien je zelf energie in te kopen.  Je kunt hierbij kiezen voor een vaste rijs/of variabel tarief. Het vergelijken van verschillende zakelijke energieleveranciers is een interessante markt. Energieleveranciers willen graag zakelijke klanten binnenhalen. Ze kunnen je dan ook mooie aanbiedingen doen, zoals voordelige aansluitingskosten of vaste lage leveringstarieven. Bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers is het belangrijk om verschillende aspecten mee te nemen in je keuze. Denk hierbij aan de voorwaarden van je energiecontract of de bandbreedte. De bandbreedte geeft als het ware de marges aan waartussen de afgesproken tarieven gelden. Ga je buiten deze marges door een hoger energieverbruik, dan gelden de afgesproken tarieven niet meer. Er zal dan een prijsverhoging plaatsvinden. Kom je er zelf niet helemaal uit? Dan helpen wij je graag met een overzicht maken van het aanbod.

  Kan ik als zorginstelling energiebelasting terugkrijgen over mijn zakelijke energie?

  De teruggaaf van energiebelasting moet niet verward worden met heffingskorting op stroomverbruik waar elke instelling recht op heeft. Een wettelijke regeling is de teruggaaf energiebelasting voor bepaalde instellingen. Waaronder ook zorginstellingen mits zij voor minder dan 30% actief zijn op het gebied van gezondheidszorg. Instellingen die voor meer dan 30% gefinancierd worden door de Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet zijn vanaf 2015 uitgesloten. Als er aan alle eisen wordt voldaan bedraagt het een teruggaaf van 50% van de energiebelasting die door jouw energieleverancier in rekening is gebracht, minus heffingskorting. Alleen hierdoor kan je al 10-15% energiekosten besparen. Deze aanvraag kan je één keer per jaar indienen op de site van de belastingdienst.

  Wat kunnen wij als Zakelijke Energie voor jouw zorginstelling betekenen?

  De energiemarkt wordt als deze nog onbekend is, vaak als ingewikkeld ervaren. Terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn. Ook snappen wij met de hoge werkdruk in de zorg, dat je zelf geen tijd over hebt om je in de energiemarkt te verdiepen. Wij helpen je daar graag bij door dit uit handen te nemen. Met onze jarenlange ervaring op het gebied van zakelijke energie tarieven weten wij precies waar we op moeten letten om jouw zorginstelling zo goed mogelijk te kunnen helpen. Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies op maat.