Menu Sluiten

Hoe koop je slim zakelijke energie in voor het opladen van taxi’s? Dit is de beste inkoopstrategie

zakelijke energie taxibedrijf

Taxi’s zijn een belangrijk vervoersmiddel in de maatschappij, en de inkoop van zakelijke energie voor het taxibedrijf wordt voor de taxistandplaats steeds relevanter. In de afgelopen jaren zie je een groeiende trend ontstaan in de overstap naar elektrische voertuigen in plaats van voertuigen op fossiele brandstof. Redenen hiervoor kunnen zijn: milieuoverwegingen, financiële voordelen of de verbetering in technologische ontwikkelingen. Ook voor taxi’s kan de overstap naar elektrische auto’s een uitkomst zijn. Zo kunnen ze de uitstoot verminderen en tegelijk kosten besparen door geen benzine of diesel meer te hoeven tanken. Maar hoe zit dat nou eigenlijk precies met het opladen van elektrische taxi’s? In dit artikel nemen we verschillende aspecten door van zakelijke energie bij het opladen van taxi’s. En de voor- en nadelen die komen kijken bij het rijden en opladen van een elektrische taxi.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Groene energie voor het laden van elektrische taxi’s

  De transportsector wordt gezien als een belangrijke factor in de klimaatverandering. Hierdoor worden er steeds strengere emissieregels opgelegd en wordt het gebruik van schonere voertuigen gestimuleerd. Taxi’s zijn ook een groot onderdeel van de transportsector. Ze zijn vaak uren per dag onderweg en rijden veel kilometers. Door als taxichauffeur over te stappen op een elektrische auto kan je bijdragen aan de algemene duurzaamheid, geluidsoverlast verminderen en de luchtkwaliteit in steden verbeteren. Je ziet al steeds meer dat de laadpalen opgewekt worden door groene energie. Denk hierbij aan de zonnepalen die je ziet bovenop de laadstations.

  Zakelijk energieverbruik bij het opladen van elektrische taxi’s

  Hoe werkt dat elektrische laden nou eigenlijk? Het stroomnet levert wisselstroom, stroom wat uit het stopcontact komt is ook wisselstroom. Deze stroom moet dan worden omgezet naar gelijkstroom om je elektrische auto op te laden. Om je elektrische taxi op te laden kan je kiezen uit drie laadmogelijkheden: een private laadpaal, een semi-publieke laadpaal en dan heb je ook nog een snel lader. Als je beschikt over een eigen laadpaal heb je geen abonnement nodig, maar voor publieke laadpalen is het hebben van een abonnement wel noodzakelijk. Als je bij een publieke laadpaal je taxi wil opladen zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

  De laadpaal moet je ontgrendelen met je laadpas. Hiermee kan je de energieleverancier betalen voor de stroom die je gebruikt voor het opladen van je taxi. Je laadpas kan je gebruiken bij iedere laadpaal in Nederland en zelfs bij steeds meer laadpalen in Europa. Een semi-publieke laadpaal staat vaak op niet openbare grond. Ze staan bijvoorbeeld op de parkeerplaats bij je supermarkt of de bouwmarkt. Als je hier gaat laden zijn de tarieven vaak lager dan langs de snelweg. Maar er kunnen hier ook andere voorwaarden van toepassing zijn. Op sommige plekken mag je als taxi niet opladen of werken de laadpalen niet buiten kantoortijden.

  Bij een normale laadpaal duurt het gemiddeld 6 uur voor je elektrische taxi weer volledig opgeladen is. Dit is afhankelijk van wat voor soort auto en laadpaal het is. Als je onderweg ziet dat je accu bijna leeg is heb je vaak geen tijd om uren te wachten totdat deze weer vol is. Dan is het slim om gebruik te maken van de snelladers. Deze zijn vaak te vinden langs drukke wegen. Bij een snellader heb je in gemiddeld 20 minuten je auto weer opgeladen tot 80%.

  Slim zakelijke energie als taxibedrijf inkopen voor het opladen van elektrische taxi’s

  Energieprijzen schommelen gedurende de dag. Tijdens spitsuren is de energieprijs veel hoger omdat het elektriciteitsnetwerk dan een piek ervaart. Als je hier niet bewust mee bezig bent kan het zijn dat je onbewust op het duurste moment van de dag aan het laden bent en zo onnodig meer betaald. Ook is het slim om rekening te houden met het laden als er genoeg groene energie opgewekt wordt, laadt zoveel mogelijk op als de zon schijnt. Het is dus verstandig om alle variabelen in kaart te brengen.

  Vraag jezelf af hoeveel stroom heb ik nodig? Op welke momenten gebruik ik het meeste stroom? En speel hier slim op in. Hierdoor kan je veel strategischer duurzame stroom inkopen in plaats van gewoon stroom af te nemen en daarvoor te betalen. Het is verstandig om hierbij hulp in te schakelen van een energie analist. Heb jij hulp nodig bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie van zakelijke energie? Neem dan zeker contact met ons op.

  Het is logisch dat het omzeilen van het laden op piekmomenten niet altijd mogelijk is. Als taxi moet je klanten ophalen en ben je heel de dag onderweg. De laadinfrastructuur is een essentieel onderdeel voor het opladen van e-taxi’s. Als taxi heb je toegang nodig tot betrouwbare en snelle oplaadstations om de kwaliteit van je diensten te kunnen waarborgen. Toch zijn er meer mogelijkheden om slim om te gaan met energiekosten bij het laden. Zo kan je ervoor kiezen als je toch tijdens de spits moet laden om te laden met een lager vermogen. En te laden met een hoger vermogen als de prijzen weer lager zijn. Door slim te laden bespaar je kosten en ben je ook nog eens duurzamer bezig.

  Voordelen van zakelijke energie voor elektrische taxi’s

  Door over te stappen naar elektrische taxi’s heb je recht op een aantal voordelen die hierbij komen kijken. Elektrische voertuigen hebben lagere brandstof- en onderhoudskosten dan voertuigen die rijden op diesel of benzine. Er zitten minder bewegende onderdelen in elektrische auto’s wat leidt tot lagere onderhoudskosten. Elektrische taxi’s stoten geen schadelijke stoffen uit. In steden waar de luchtvervuiling een groot probleem is help je mee aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Elektrische voertuigen zijn veel stiller en rijden vaak soepeler wat weer bijdraagt aan een comfortabele rit voor de klanten. En daarbovenop onderscheid je jezelf als taxichauffeur met een duurzame dienstverlening. Vanuit de overheid wordt het gestimuleerd om over te stappen op elektrische voertuigen. Zo heb je als ondernemer vaak recht op subsidies en belastingvoordeel als je investeert in elektrische voertuigen.

  Voorbeeld: taxibedrijf GO heeft de overstap gemaakt naar elektrische taxi’s. Ze kregen subsidie op de aanschaf van de e-taxi’s en betalen een veel lager percentage bijtelling dan traditionele taxi’s. Ook hoeven ze geen motorrijtuigbelasting te betalen over hun volledig elektrische taxi’s. Daarbovenop zijn de maandelijkse kosten aanzienlijk lager doordat ze geen diesel of benzine meer hoeven te tanken. Bij hun bedrijfspand hebben ze zonnepanelen geïnstalleerd bovenop de laadstations. Taxibedrijf GO is blij met de overstap, ze besparen een hoop geld en dragen ook nog bij aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.

  Wat kan zakelijke energietarieven betekenen voor jou als taxichauffeur van een e-taxi?

  Heb jij vragen over je huidige laadcontract of vraag je je af hoe je dit het beste aan kan pakken en over de inkoop van zakelijke energie voor uw taxibedrijf? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar wat er mogelijk is en wat de beste inkoopstrategie is passend bij jouw bedrijf.