Menu Sluiten

Slim zakelijke energie inkopen als schouwburg

Zakelijke energie schouwburg

Een schouwburg speelt een belangrijke rol in de culturele maatschappij. Voor alle mooie voorstellingen en evenementen die hier gegeven worden is alleen wel veel apparatuur nodig. De verlichting, klimaatregelsystemen en podiumapparatuur verbruiken allemaal heel veel zakelijke energie. Dit gaat gepaard met hoge energiekosten voor schouwburgen. In de afgelopen jaren zijn schouwburgen al steeds bewuster mee bezig om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In deze blog nemen we door hoe je als schouwburg kan besparen op zakelijke energiekosten en energie zo slim mogelijk in kan kopen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor schouwburgen

  Het energieverbruik in een schouwburg is afhankelijk van verschillende factoren zoals het seizoen, de bezettingsraad en het type evenement. Hierdoor is het energieverbruik op sommige momenten veel hoger dan de rest van het jaar. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste inkoopstrategie. Zo kan je voor de drukkere periodes een vaste prijs kiezen, zo kom je niet voor onverwachte hoge rekeningen te staan. En kies je op de rustigere periodes voor een variabele prijs, zo kan je meeprofiteren van eventuele prijsdalingen.

  Ook is het moment van inkopen voor de vaste prijs belangrijk zodat je niet het hoogste energietarief vastzet voor een bepaalde periode. Hiervoor is het wel belangrijk om de energiemarkt goed in de gaten te houden wat een tijdrovende taak kan zijn. Het is hiervoor slim om een energieadviseur in te schakelen die dit voor jou in de gaten houdt. Deze geeft een seintje als de energietarieven laag zijn en helpt met het kiezen van de best passende inkoopstrategie. Al meer leden van de Nederlandse vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties gingen jou hierin voor.

  Besparen op energiekosten als schouwburg

  Zoals eerder besproken zorgen de podiumapparatuur, verlichting en klimaatregelsystemen voor een hoog verbruik van zakelijke energie. Het is verstandig om het gehele energieverbruik in kaart te brengen en te kijken waar je als schouwburg op zou kunnen besparen.

  Verlichting is een grootverbruiker van energie. Een gloeilamp verbruikt 60 watt per uur waar een led lamp maar 4 watt verbruikt. In een schouwburg hangen gemiddeld wel meer dan duizend lampen afhankelijk van de grootte. Door de traditionele verlichting te vervangen door duurzame LED verlichting kan je al aanzienlijk besparen op energie. Je kan in bepaalde ruimtes ook nog bewegingssensoren installeren. Als er iemand in de kamer aanwezig is gaat de verlichting automatisch aan een uit nadat je vertrekt. Zo brandt verlichting nooit onnodig als er toch niemand aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan de toilet waar dit een uitkomst kan zijn. Dit geldt ook voor waterkranen, door hier een sensor in te plaatsen kan niemand vergeten de kranen uit te zetten.

  Grootste energie verbruikers in de schouwburg

  Een andere grootverbruiker van zakelijke energie zijn de HVC-systemen ( verwarming-, ventilatie-, en airconditioningsystemen). Door deze te upgraden naar programmeerbare thermostaten en energiezuinige modellen kan je de energiekosten verlagen. Zorg dat de temperatuur niet hoger staat dan nodig is, en zet deze gelijk lager met sluitingstijd, weekenden en vakanties. Ook in ruimtes die niet in gebruik zijn kan de temperatuur omlaag en het ventilatiesysteem uit.

  Voorbeeld: Schouwburg X had last van de hoge energierekeningen. Ze stonden op het punt om de hoge kosten door te rekenen in de toegangstickets. Vervolgens besloten ze eerst het gehele energieverbruik in kaart te brengen en zagen zo al een paar punten waar ze op konden besparen. Ze zijn overgestapt op LED lampen. Ze maakte nog gebruik van oude HVC- apparatuur dus hebben deze ook vervangen door nieuwere duurzame apparatuur. Daarnaast maken ze meer gebruik van groene energie. Door deze investeringen hebben zij genoeg energie kunnen besparen waardoor het verhogen van de ticketprijzen niet meer nodig is. Zo blijft de schouwburg voor iedereen betaalbaar.

  Duurzamere schouwburgen door het gebruik van groene energie

  Groene energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen zoals zonlicht, wind, water en biomassa. Hierdoor wordt het ook wel hernieuwbare energie genoemd. Door gebruik te maken van groene zakelijke energie als schouwburg kun je de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen drastisch verminderen en zo ook de uitstoot van broeikassen. Door te investeren in hernieuwbare energie ben je minder afhankelijk van externe energiebronnen, hierdoor kun je de prijsschommelingen van de energiemarkt een klein beetje vermeiden. Bovendien is het gebruik maken van groene energie ook goed voor het imago van de schouwburg. Het is een goede manier om je maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen in het verkleinen van je ecologische voetafdruk als schouwburg.

  Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw schouwburg betekenen?

  Heb jij vragen over het huidige energiecontract van jouw zakelijke energie als schouwburg? Wil je overstappen op een ander contract? Of wil je weten wat de opties voor het gebruik van groene energie? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energieanalisten. Zij kijken samen met jou naar de best passende inkoopstrategie voor jouw schouwburg.