Menu Sluiten

Beste inkoopstrategie aardgas voor kunstmestfabriek 

aardgas kunstmestfabriek

Het aardgas verbruik van de kunstmestfabriek in Nederland is een hot onderwerp van discussie. Nederland is een van de grootste kunstmest exporteurs, dus dat is best iets om trots op te zijn. Tegelijkertijd kleven er een aantal gevoelige punten aan de productie van kunstmest. Kunstmest heeft namelijk niet alleen veel impact op het milieu bij toepassing, maar is ook goed voor circa 7 procent van het Nederlandse gebruik van aardgas. Het gasverbruik is zo hoog doordat het gas een grondstof is voor het maken van kunstmest. Totdat de productie afneemt of er innovatie plaatsvindt, zal het gebruik dus zo hoog blijven. Dat betekent dat een gedegen inkoopstrategie cruciaal is voor de kunstmest industrie. Lees hier wat voor uw kunstmestbedrijf de juiste inkoopstrategie is.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Aardgas verbruik kunstmestfabriek

  De kunstmest industrie van Nederland is gigantisch, maar tegelijkertijd ook weer overzichtelijk. Er is namelijk maar een beperkt aantal spelers actief. De productie capaciteit van deze partijen is enorm, waardoor ook het relatieve verbruik van aardgas per kunstmestfabriek significant is.

  Omvang kunstmest industrie Nederland 7% aardgasgebruik

  Percentage gas verbruik t.o.v. Nederland7 %
  Totaal gas verbruik in kuub2.800.000.000 m3
  Kosten aardgas totaal in euro’s€ 1.260.000.000,-
  Aardgas verbruik per bedrijf700.000.000 m3
  Kosten per bedrijf€ 300.000.000,-

  Opslag aardgas biedt inkoop mogelijkheden TTF en LEBA

  De schaal waarop de kunstmest fabrieken in Nederland opereren biedt enorme voordelen voor inkoop en proces optimalisatie als het gaat om aardgas. Een gas contract van ruim 300 miljoen euro geeft uiteraard een andere context dan een gemiddelde onderneming in Nederland. Voor kunstmest fabrikant is het dan ook van cruciaal belang om te blijven optimaliseren op het gebied van gas en energie inkoop. De crux zit hem in de mogelijkheid om te diversifiëren in het inkoop moment , die het mogelijk maakt om op het dal van de markt in te kopen. Grootgebruikers werken daarom vaak met een opslagfaciliteit van grote tanks die semi – automatisch gevuld kunnen worden.

  Meebewegen met de markt met zakelijke aardgas kunstmestfabriek

  In de kunstmest sector is er de afgelopen jaren veel beweging. Een aantal producenten schroeft terug in productie door hoge gasprijzen. Deze ontwikkeling heeft voor de sector ook kansen geboden op het gebied van inkoopbeleid. Bij een flexibele productiecapaciteit ontstaat er ook de mogelijkheid om productie te intensiveren als de productiemarge toeneemt. Viceversa kan de productie worden teruggeschroefd bij een slechte gasmarkt, waardoor de opgebouwde voorraden benut kunnen worden. Dit heeft tevens ook een opstuwend effect voor de prijs van het eind product, wat de marges weer ten goede komt.

  LEBA spotmarkt voor zakelijke gas

  Deze trend biedt mogelijkheden om de tijdsafhankelijke inkoopstrategie verder door te voeren in de inkoopcontracten. Op de LEBA spotmarkt wisselt de prijs van gas op basis van vraag en aanbod op de markt. De prijs wisselt sterk tussen periodes zoals bijvoorbeeld zomer en winter. Tevens is zij sterk afhankelijk van geopolitieke factoren. De prijs stond in 2022 in vier maanden tijd op zowel 3,10 € per kuub gas als 0,25 € per kuub gas. 

  Inkoop en productie strategie voor maximaal voordeel inkoop zakelijk aardgas kunstmest fabriek

  Een inkoopstrategie is daarmee dus onlosmakelijk verbonden met de productie. De beste strategie voor de huidige markt heeft dus de volgende punten als uitgangspunt:

  1. Inkopen op de LEBA spotmarkt
  2. Productiedoel per jaar vastleggen
  3. Buffer capaciteit uitbreiden voor de opslag van kunstmest
  4. Flexibele arbeid scheel opbouwen om snel te kunnen opschalen en terugschalen in productiecapaciteit
  5. Met inkoop adviseur per periode productie doel bepalen op basis van ontwikkeling op de LEBA Spotmarkt

  Combinatie van strategieën betekent winnen

  Voor sommige productie faciliteiten bestaat er de mogelijkheid om de genoemde situaties verder slim aan elkaar te koppelen. Met een eigen buffer capaciteit, kan er slim op de juiste momenten worden ingekocht op de LEBA spotmarkt. Tevens kan er met een combinatie product worden gewerkt voor de inkoop van gas. Denk hierbij aan het vastzetten van een basis capaciteit voor een vaste marktprijs, met een flexibele productie en inkoop strategie voor de overige bulk.

  Waarom kunstmest produceren in Nederland?

  In het publieke debat zijn de woorden kunstmest en aardgas beide onderwerpen van discussie. Waarom is dit relevant voor de zakelijke aardgas inkoop van uw kunstmestfabriek? De maatschappelijke ontwikkelingen bepalen uiteindelijk de spelregels waarbinnen de kunstmest industrie moet opereren. In het huidige klimaat is er een overschot aan natuurlijke mest in Nederland en is de kunstmest een export product. Met de sluiting van veel veeteelt bedrijven zal er echter weer een tekort aan mest ontstaan. Tezamen met het feit dat alternatieve bemesting technieken in Nederland nog niet toereikend zijn, zorgt dit ervoor dat er een toenemende binnenlandse vraag naar kunstmest wordt verwacht. (Voornamelijk door gebrek aan land oppervlak en grondprijzen waardoor hoge productie graad essentieel is.) Zolang kunstmest nodig is om Nederlandse boeren in bedrijf te houden, zullen er ook mogelijkheden blijven ontstaan om gas voordelig in te kopen.

  kunstmestfabriek Zeeland
  kunstmestfabriek Heerlen
  kunstmestfabriek Moerdijk,
  kunstmestfabriek Amsterdam
  kunstmestfabriek Axel
  kunstmestfabriek Groningen
  kunstmestfabriek Geleen
  kunstmestfabriek Terneuzen
  locaties kunstmest fabrieken in Nederland

  Wat kan Zakelijke Energie tarieven betekenen voor uw kunstmestfabriek: aardgas inkoop!

  Kunstmest fabrieken hebben in Nederland zo groot kunnen worden door het goede vestigingsklimaat van intensieve landbouw en veel goedkoop gas. Beide vlakken staan nu onder druk. Zakelijke Energietarieven helpt bedrijven binnen de kunstmest industrie met het strategisch en slim inkopen van energie en gas. Op deze manier wordt de teruglopende marge gemaximaliseerd. Leden van Meststoffen Nederland vonden zo een uitkomst in het lastige economische klimaat van vandaag. Neem snel contact op om vrijblijvend advies te ontvangen.