Menu Sluiten

Energie en gas voor uw bakkerij; de belangrijkste punten

gas en energie bakkerij

Dit zijn de belangrijkste punten voor het besparen op zakelijke energie en gas kosten voor uw bakkerij. Het bakkersberoep is een unieke positie. Als ambachtsman en ondernemer heeft u te maken met veel verschillende facetten en uitdagingen. Het energievraagstuk is helaas soms een enorme hoofdbreker. Zakelijke Energietarieven organiseert de inkoop van zakelijke energie en gas voor veel bakkers in naam van een aantal bakkersverenigingen. Lees hieronder wat de laatste tips zijn met betrekking tot zakelijke energie inkoop voor uw bakkerij.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoeveel energie verbruikt een bakkerij in Nederland?

  In Nederland zijn er ruim 7000 bakkers. De variatie hiertussen is groot en gaat van de bakker op de hoek tot een bakkersfabriek waar honderden medewerkers werken. Het gemiddelde gebruik geeft aan dat de bakkerssector bij elkaar veel energie en gas gebruikt.

  Totaal geschat energiegebruik bakkerijen Nederland 595.000.000 kWh
  Totaal geschat gasgebruik bakkerijen Nederland210.000.000 m3
  Gemiddeld stroomgebruik bakker85.000 kWh
  Gemiddeld gasgebruik per bakker30.000 m3
  Totale gemiddelde energiekosten per bakker€45.000,00

  De grootste energie verbruikers in de bakkerij

  Ons advies begint altijd bij een analyse van het gebruik. Hoeveel gebruikt u, in welke seizoenen en op welke tijden? De energieverbruikspatronen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de bakkerij, het type producten dat wordt geproduceerd en de efficiëntie van de gebruikte apparatuur. Over het algemeen zijn hier echter enkele van de belangrijkste procesonderdelen in een bakkerij die vaak veel energie en gas verbruiken:

  Ovens: De belangrijkste energieverbruikers in een bakkerij zijn uiteraard de ovens. Bakkers gebruiken ovens om brood, gebak, koekjes en andere producten te bakken. Ovens kunnen grote hoeveelheden energie verbruiken, vooral als de bakkerij goed draait waardoor ze continu draaien om aan de vraag te voldoen. Afhankelijk van de opzet in de bakkerij kunnen verschillende types ovens aanwezig zijn.

  • Convectieovens: Deze ovens gebruiken ventilatoren om hete lucht gelijkmatig door de ovenruimte te circuleren. Ze zijn efficiënt voor het bakken van verschillende soorten producten, waaronder brood, gebak en koekjes, omdat ze zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en een snellere bakcyclus.
  • Etage ovens: Etage ovens hebben meerdere bakplaten of ‘decks’ gestapeld boven elkaar. Elke deck heeft een verwarmingselement eronder. Deze ovens zijn geschikt voor het bakken van brood, pizza’s en andere producten waar een gelijkmatige warmteverdeling belangrijk is.
  • Rotatieovens: Rotatieovens hebben een roterend platform waarop bakplaten worden geplaatst. Terwijl de platen draaien, worden de producten gelijkmatig gebakken. Deze ovens zijn vooral handig voor het bakken van grote hoeveelheden producten, zoals broodjes en croissants.
  • Steenovens: Steenovens hebben een bakvloer gemaakt van steen, die warmte vasthoudt en gelijkmatig verdeelt. Deze ovens worden vaak gebruikt voor het bakken van ambachtelijk brood, pizza’s en andere producten die profiteren van de unieke smaak en textuur die de steenoven biedt.
  • Tunnelovens: Tunnelovens zijn langwerpige ovens met een transportband.

  Specifieke energie verbruikers voor de bakkerij

  Rijskast of rijsmachine (ook wel Proofer genoemd): Een rijskast wordt gebruikt om het deeg te laten rijzen voordat het wordt gebakken. Het verwarmen van de rijskast kan ook aanzienlijke energie vereisen, hoewel dit over het algemeen minder is dan wat de ovens verbruiken.

  Koeling en vriezers: Als de bakkerij producten bewaart die gekoeld of ingevroren moeten worden, zoals deeg, room of glazuur, dan kunnen koel- en vriesapparatuur ook aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken.

  Verlichting en klimaatbeheersing: Hoewel misschien niet zo prominent als ovens, kunnen verlichting en klimaatbeheersingssystemen nog steeds aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken, vooral in grotere bakkerijen.

  Mengmachines en kneders: Deze apparatuur wordt gebruikt om deeg te mengen en te kneden voor verschillende bakproducten. Hoewel ze niet continu draaien zoals ovens, kunnen ze nog steeds aanzienlijke energie verbruiken tijdens gebruik.

  Tunneloven de grootste gebruiker

  Waarom is dit relevant voor de besparing op energie kosten? Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat minder energie gebruiken tot minder gas en energie kosten leidt voor uw bakkerij. Vaak is veel energie gebruiken namelijk een teken dat de bakkerij goed draait. Het is echter relevant om te snappen welke apparaten de meeste energie gebruiken, omdat hiermee het verbruikspatroon door het seizoen en door de dag heen begrepen kan worden. Het inkoopbeleid voor energie moet hierop afgestemd worden, om zo optimale besparing in het inkoopbeleid te behalen.

  Over het algemeen kunnen tunnelovens de meeste energie verbruiken in vergelijking met andere typen ovens die in een bakkerij worden gebruikt. Dit komt omdat tunnelovens vaak worden gebruikt in grootschalige bakkerijen en continu draaien om grote volumes producten te produceren. Voor een bedrijf met een tunnel over geld dus een ander inkoop advies als voor een bakkerij met een reguliere convectie of etage oven.

  Beperking gecontracteerd transport vermogen

  De zakelijke energie kan voor een bakker de sleutel zijn tot succes of problemen. Tegenwoordig kan het ook de rem op groei zijn. Wij schreven recent over de netcongestie en problemen bij netbeheerders. Meerdere bakkers hebben ‘dreigbrieven’ ontvangen van netbeheerders dat ze hun gecontracteerde transportvermogen niet meer mogen overschrijden. Omdat bakkers vaak groeien door specifieke piek momenten vormt dat een serieus probleem.

  (Voorbeeld) Denk hierbij aan een bakkerij die een goede jaarwisseling had door het bakken van oliebollen. Door het huren van externe frituur pannen kon er meer verkocht worden, maar werd ook het gecontracteerd transportvermogen overschreden. Het gevolg: de netbeheerder dreigt met afsluiten van de aansluiting. Vroeger was dit een natuurlijk proces: de bakker groeit, overschrijdt dan het transportvermogen, de netbeheerder past het contract aan, en de bakker kan door. Hierdoor is er een specifieke inkoopstrategie nodig die past bij de toekomst plannen van uw bedrijf. Zonnepanelen, gas aansluiting afsluiten, een accupakket? Het energiecontract hangt samen met deze opties.

  Inkoopstrategie voor gas en stroom voor uw bakkerij

  Dit alles betekend dat zakelijke energie inkopen een cruciaal onderdeel is geworden van een succesvolle bakkerij. Een bakker moet echter focussen op de ambacht en de zaak; energie inkoop is tegenwoordig iets waar betrouwbare inkooppartners cruciaal zijn. Terugkijkend op de afgelopen jaar wordt dat snel duidelijk. Toen corona uitbrak was de wereld gevuld met onzekerheid. Hierdoor schoten de gasprijzen naar beneden, maar ook winkels en bakkerijen zouden mogelijk omvallen. Bakkers die toen het juiste advies kregen (en opvolgden), kochten toen voor meerdere jaren gas in tegen een tarief van 15 eurocent per kuub. Boeren zonder goede inkooppartner kwamen bedrogen uit. Niet veel later brak de oorlog in Oekraïne uit waardoor de gasprijs naar 3,50 euro per kuub schoot.

  Uit angst hebben veel bakkerijen toen hun gas vastgezet op tarieven van 1 euro of meer voor de komende jaren. Wat laat dit voorbeeld zien: de markt is niet wat het lijkt, en het is cruciaal om de onderliggende krachten achter de gas en energiemarkt te snappen. Op basis daarvan wordt de inkoopstrategie bepaald, waar timing een groot onderdeel van is.

  Inkooppartners voor uw bakkerij

  Hoe weet u als bakker dat u te maken heeft met een goede inkoop partij? Let op de volgende punten voordat u uw vertrouwen uitspreekt in een inkooppartner:

  1. Onafhankelijk advies: veel inkooppartners zijn eigenlijk onderdeel van een energieleverancier. Daarmee is er geen sprake meer van onafhankelijkheid en kan het dus zijn dat niet uw belang, maar dat van de leverancier wordt gediend.
  2. Expert in de bakkersbranche: De bakkersbranche is een unieke branche die vrij specifieke karakteristieken heeft. Kent de inkooppartner de branche?
  3. Samenwerking met bakkersvereniging: ga af op het advies van grote inkooporganisaties en brancheverenigingen zoals de Beko. Wie raden zij aan, en wat zijn de inkooppartners van uw concurrenten?

  Nu vrijblijvend advies voor de inkoop van zakelijke gas en energie voor uw bakkerij

  Heeft u een bakkerij; neem dan contact op om vrijblijvend een energiescan te krijgen van uw lopende contract. Als er verbetering mogelijk is krijgt u gratis advies. Mocht u op de goede weg zitten dan krijgt u dat ook te horen, en loopt u weg met meer vertrouwen in de toekomst.