Menu Sluiten

Zakelijke energie in de maakindustrie: 5 inkoop tips voor uw bedrijf

zakelijke energie maakindustrie

De maakindustrie is een van de mooiste industrieën van ons land. Iedereen is trots op de maakindustrie, maar de maakindustrie heeft het best moeilijk. Aan de ene kant heeft het te maken met dure arbeid en hoge zakelijke energie kosten en tegelijkertijd moet het verduurzamen. De rekening voor zakelijk energie voor de maakindustrie is een dossier wat enorme kansen biedt om te besparen en tevens om te verduurzamen. Lees hier wat de juiste inkoopstrategie is voor zakelijke energie voor uw bedrijf in de maakindustrie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoeveel energie gebruikt de maakindustrie?

  De industrie in Nederland is goed voor 40 procent. van Nederland. De maakindustrie is ongeveer 20% van de Nederlandse industrie. Het energiegebruik van de maakindustrie is fors.

  Nederland100%3024 PJ
  Alle industrie t.o.v. NL40%1210 PJ
  Maakindustrie t.o.v. alle industrie20%242 PJ
  Energiegebruik maakindustrie

  De verhouding tussen gas en energiegebruik is ongeveer 75 procent gas en 20 procent elektriciteit (5 procent warmte). Dat betekent dat de energierekening van de totale maakindustrie in Nederland er als volgt uit ziet.

   TotaalStroomGas
  Gebruik maakindustrie in PJ242 PJ13.444.444 MWh5.745.000.000 m3
  Totale kosten energierekening maakindustrie4,58 mld euro2 mld euro2,58 mld euro
  Gemiddelde energiekosten per bedrijf Maakindustrie€112.000,00€49.000,00€63.000,00
  Gemiddelde kosten energie maakindustrie

  Wat is de maakindustrie eigenlijk?

  De betekenis van de maakindustrie is best breed en de definitie is niet eenduidig. Een overzicht van de maakindustrie is niet zomaar voorhanden bij het CBS of op Wikipedia. Een omschrijving van de maakindustrie is bedrijven die rauwe materialen tot nieuwe producten verwerkt. Voorbeelden van maakindustrie zijn kunstofverwerking, papierproductie, machinebouw, textiel en transportmiddelen. Die definitie noemen we discrete industrie of discrete productie. Als de term procesindustrie wordt bedoeld is het breder. Denk hierbij aan de kenmerken distributie en winning van materialen zoals aardgaas, elektriciteit en water.

  De maakindustrie in Nederland

  De betekenis van maakindustrie voor de economie is gigantisch. De branche is zo breed en verspreid dat trends in de maakindustrie invloed hebben op veel andere sectoren en op alle Nederlandse regio’s. Een sterke omzet van de maakindustrie is dus van essentieel belang voor de Nederlandse economie. Niet alleen voor een maakindustrie bedrijf. Het is daarom cruciaal dat de zakelijke energie kosten voor de maakindustrie beheersbaar blijven voor de kern regio’s waar de maakindustrie actief is:

  Regio’sMaak industrie bedrijven
  maakindustrie TwenteAgro-Maakindustrie
  maakindustrie GroningenAutomotive maakindustrie
  maakindustrie AchterhoekCreatieve maakindustrie
  maakindustrie ApeldoornCybersecurity maakindustrie
  maakindustrie AmsterdamFijnmechanische maakindustrie
  maakindustrie BrabantHoogwaardige maakindustrie
  maakindustrie BredaHightech maakindustrie
  maakindustrie EindhovenInnovatieve maakindustrie
  maakindustrie GelderlandMaritieme maakindustrie
  maakindustrie HardenbergGraduaat maakindustrie
  maakindustrie Noord HollandMaakindustrie waterstof
  maakindustrie KampenMaritieme maakindustrie
  maakindustrie Maastricht 
  maakindustrie Overijssel 
  maakindustrie Oss 
  maakindustrie verenigd Oost nederland 
  maakindustrie Twente 
  maakindustrie Venlo 
  maakindustrie Weert 
  maakindustrie Zwolle 
  maakindustrie Zaanstad 
  Kern gebieden en sectoren maakindustrie Nederland

  Routekaart maakindustrie: circulaire energie

  Voor alle bedrijven in de maakindustrie in Nederland geld een uitdaging op het gebied van energie. Energie is niet alleen een stijgende kostenpost, maar is ook een hot thema in het nieuws van de maakindustrie. De circulaire maakindustrie is een veelbesproken beleidsthema. Er is een wegwijzer circulaire maakindustrie en een routekaart circulaire maakindustrie. Circulariteit gaat vaak over grondstoffengebruik. Een kpi voor de maakindustrie binnen de circulaire economie is echter ook energiegebruik. Bij een scan van de top 100 van bedrijven in de maakindustrie van MT/Sprout blijkt ook dat dit een groot groeithema is. Binnen opleidingen in de maakindustrie en beschikbare vacatures voor de maakindustrie en in de sectoragenda’s van bijvoorbeeld de maritieme maakindustrie komt het energievraagstuk voor circulariteit ook duidelijk naar voren.

  Zakelijke energie voor de maakindustrie: behaal meerdere doelen tegelijkertijd

  Een bedrijf in de maakindustrie moet dus naast het verduurzamen van de grondstoffenketen, ook het gebruik van zakelijke energie verduurzamen. Een enorme opgave, die met de nodige kosten gepaard gaat. Als ondernemer heeft u waarschijnlijk al een offerte voor zonnepanelen liggen en een elektrisch wagenpark. De paradox is dat deze maatregelen heel duurzaam lijken, maar dat de kosten niet in verhouding staan met de duurzaamheid kpi die hier realistisch mee gehaald worden. De winst moet gezocht worden in een goed inkoopbeleid. In die zin is het erg vergelijkbaar met andere thema’s binnen de circulaire economie, waarbij de grondstoffenstroom in de hele keten goed begrepen moet worden.

  Voorbeeld: Een productie bedrijf voor theaterdecor in de creatieve maakindustrie besloot een voorloper te zijn, en installeerde windmolens en zonnepanelen. Het bedrijf had als routekaart voor het behalen van de circulaire kpi’s gepland om vervolgens alle apparatuur te elektrificeren. Een lange wachtlijst voor een verzwaring van de stroomaansluiting gooide route in het eten. Dit bedrijf scoort qua duurzaamheid nu lager dan een producten van plastic bakjes, die besloot zijn productie en paar uur te verschuiven naar de middag uren. Hiermee kwamen ze in aanmerking voor compensatie van de netbeheeder omdat zo de onbalans voor het net in hun regio werd opgelost. Mooi meegenomen: hun productie draait nu voor 80 procent op zonne-energie.

  Beste inkoopstrategie zakelijke energie maakindustrie op de SPOT markt

  Omdat de energiemarkt continue veranderd, is de inkoopstrategie van vandaag ook geen garantie voor morgen. Voor grootgebruikers, zoals bedrijven in de maakindustrie, is het dus ook cruciaal om een onafhankelijke inkooppartner te hebben. Welke inkoopstrategie adviseren wij nu voor uw bedrijf in de maakindustrie? In de huidige markt is een spotcontract de beste manier om te besparen én te verduurzamen. Dat komt omdat de spotmarkt een marktmechanisme biedt om zonne-energie en windenergie te verhandelen en waarde te geven.

  Op de energiemarkt is voldoende groene energie beschikbaar, maar de crux zit hem in de timing. Met een groen energiecontract betaald u een premium, maar gebruikt u in feite nog steeds grijze stroom een deel van de dag. Als u energie inkoopt op de EPEX spotmarkt wordt u gestimuleerd om uw bedrijfsproces beter af te stemmen op de uren dat de energie goedkoop is. Het moment dat de energie goedkoop is, bent u er zeker van dat dit deze energie afkomstig is van zonnepanelen of wind energie.

  Branche specifiek inkoopadvies zakelijke energie voor uw bedrijf

  Omdat u als ondernemer in de maakindustrie genoeg omhanden heeft, zal zakelijke energie inkopen niet bovenaan uw to do lijstje staan. Helaas betekent dit dat het pas op uw bordje komt als de jaarafrekening hoog uitvalt of als er nog snel een switch geregeld moet worden in december. Voorkom die fout en win onafhankelijk advies in. Zakelijk Energietarieven voorziet in vrijblijvend en gratis advies specifiek voor uw branche. Zo hielpen wij al veel leden van onder andere de Nevat, FME, Fedet en Koninklijke Staalfederatie. Vergeet niet, inkoopvoordeel behalen zit hem voor 80 procent in de timing.