Menu Sluiten

Ook uw pensioenfonds met zakelijke energie toekomstbestendig maken?

Ook uw pensioenfonds met zakelijke energie toekomstbestendig maken?

Pensioenfondsen staan voor lastige keuzes wat betreft de bedrijven waarin zij willen investeren om te beleggen. Steeds meer pensioenfondsen zien namelijk af van investeringen in fossiele brandstoffen en vervuilende bedrijven en kiezen voor beleggingen in ‘groene’ bedrijven. Keerzijde hiervan is dat dit soort investeringen vaak minder rendement opleveren, wat weer ten nadele is van de aangesloten deelnemers. In deze blogpost gaan wij kort in op beide overwegingen. Voldoet u zelf daarnaast al aan de aanstaande wettelijke verplichting op een duurzamer kantoor?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Waarom als pensioenfonds in duurzame bedrijven en plannen beleggen?

  Veel pensioenfondsen beleggen of hebben belegd bij bedrijven in de fossiele industrie of bij andere grote vervuilers. Dit levert over het algemeen veel geld op, wat ook het doel van de investeringen is: zo veel mogelijk rendement behalen voor de pensioenen van deelnemers. Gevolg hiervan is dat dergelijke industrieën met al het aangetrokken vermogen grote spelers op de markt zijn en hier langdurig actief zijn en zullen blijven bestaan, omdat de investeringen nog worden terugverdiend. Toch zijn er nu een aantal pensioenfondsen die van deze investeringen afstappen en hun geld enkel willen steken in duurzame plannen. De gedachte hierachter is bijvoorbeeld dat investeerders een waardevolle bijdrage aan de bescherming van het klimaat willen doen en willen helpen met het behalen van de gestelde klimaatdoeleinden.

  Ook vanuit deelnemers aan pensioenfondsen komt vaker de vraag naar duurzame beleggingen. Steeds meer mensen vinden duurzaamheid een belangrijk onderwerp en houden zich hier actief mee bezig. Voor een groeiend aantal personen is de mate van duurzaamheid zelfs een reden om wel of niet ergens aan deel te nemen of iets wel of niet aan te schaffen. Het is dan ook niet vreemd dat veel ondernemingen actief aan het verduurzamen zijn.

  Waarom als pensioenfonds blijven beleggen in fossiele bedrijven?

  Toch zijn er nog genoeg pensioenfondsen die nog niet alle investeringen in vervuilende en fossiele bedrijven hebben opgegeven. Waarom zou een pensioenfonds willen blijven investeren en beleggen in de fossiele industrie? Pensioenfondsen kunnen het voortzetten van investeringen gebruiken als reden om fossiele bedrijven te dwingen groener te worden. Daar zit ook wel wat in. Fossiele bedrijven willen immers ook niet dat al hun investeerders weglopen. Door onder dergelijke voorwaarden voor verduurzaming te investeren kan ook een goede bijdrage aan de energietransitie worden geleverd. Deze transitie kan immers ook vertragen als fossiele bedrijven minder kapitaal aantrekken.

  Een andere veelgehoorde reden voor pensioenfondsen om in fossiele en vervuilende bedrijven te blijven investeren, is omdat deze meer rendement op zouden kunnen leveren. Vele pensioenen van vroeger zijn immers voortgekomen uit investeringen in fossiele bedrijven. Toch lijkt er in de praktijk niet veel verschil te zijn tussen wel of niet fossiel investeren. Dit gaat dus niet echt op als argument om wel fossiel te blijven investeren. Immers, duurzaamheid is populair en de vraag naar duurzame projecten zoals velden vol zonnepanelen is hoog. De overheid zal in de toekomst steeds meer niet-duurzame activiteiten, zoals fossiel rijden, onmogelijk maken.

  Voldoet uw pensioenfonds aan de aanstaande wettelijke verplichting van Energielabel C?

  Ook uw pensioenfonds zelf, het gebouw waarin u bent gevestigd, kan duurzamer. Met ingang van 1 januari 2023 is dit zelfs verplicht. Kantoorgebouwen, gevestigd in Nederland, moeten minimaal Energielabel C hebben en dienen dit ook aan te tonen. Energielabel C betekent dat u een primair fossiel energiegebruik hebt van maximaal 225 kWh per m2 per jaar.

  Er zijn nog veel bedrijven in Nederland die niet voldoen aan de eis van Energielabel C of lager. Daarom raden wij u aan om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Immers, het niet-naleven kan hard aangepakt worden met bijvoorbeeld dwangsommen. Weet u op dit moment niet welk energielabel uw kantoor heeft, of heeft u überhaupt geen energielabel? Wij van Zakelijke Energietarieven hebben nauw contact met experts die u hiermee kunnen helpen. Dan bent u er op tijd bij. Voldoet uw huidige energielabel nog niet? Dan denken wij met u mee over manieren om te verduurzamen. Zo kunnen wij goede deals regelen op zonnepanelen en deze voor u laten installeren. Interesse? Bel ons gerust.

  Met Zakelijke Energietarieven als energiepartner aan de slag?

  Of u nou zelf wilt verduurzamen of juist wilt investeren in duurzame bedrijven, veel pensioenfondsen zullen er in de toekomst aan moeten geloven. Wij van Zakelijke Energietarieven kunnen u helpen met al uw ambities op het gebied van zakelijke energie en duurzaamheid die u voor uw pensioenfonds voor ogen hebt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *