Menu Sluiten

Zakelijke energie voor het openbaar vervoer: laat deze bespaarmogelijkheden niet liggen!

Zakelijke energie voor het openbaar vervoer: laat deze bespaarmogelijkheden niet liggen!

Het openbaar vervoer brengt dagelijks talloze mensen van A naar B en dit zal alleen maar gaan toenemen. De overheid is druk bezig met het aanmoedigen van mensen om in plaats van de auto het openbaar vervoer te nemen, wat een veel duurzamer alternatief is. Toch komen prijsstijgingen van zakelijke energie en brandstof, ook voor het openbaar vervoer, zoals recentelijk door de inval van Rusland in Oekraïne nog steeds hard aan bij afnemers zoals openbaar vervoerders.

Door slim op risico’s in te spelen en door te gaan verduurzamen valt er gelukkig veel te behalen op het gebied van zakelijke energie. Hoe houdt u ondanks prijsstijgingen van brandstoffen de kostprijs van een ritje laag? Hoe kunt u het meest effectief als openbaar vervoersbedrijf verduurzamen?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe kan ik verduurzamen? Middels inkoop zakelijke energie openbaar vervoerder?

  De overheid heeft veel plannen voor het verduurzamen van het openbaar vervoer. Zo ligt er het plan dat bussen vanaf 2030 emissievrij moeten zijn. Als openbaar vervoerder is het dus essentieel om na te gaan denken over manieren waarop u kunt verduurzamen. Steeds meer openbaar vervoerders gaan over op elektrisch rijden. Een deel hiervan kunt u opwekken met zonne-energie. Door op begin- en eindhaltes zonnepanelen te plaatsen met laadpalen kunt u uw bussen elektrisch laten rijden.

  Niet alleen uw voertuigen kunnen duurzamer. Faciliteiten zoals stations en haltes kunnen immers draaien op zonnepanelen op de daken van wachthokjes. Met die opgewekte energie kunt u de verlichting regelen, warmtepalen, werking van borden met actuele reisinformatie en noem zo maar op.

  Let u er daarnaast op dat als u een kantoorgebouw heeft waarvan meer dan 100 m2 kantoorfunctie heeft, dit gebouw met ingang van 2023 minimaal Energielabel C moet hebben? Als u dit voor na 2023 nog niet op orde heeft kunt u een bestuurlijke boete krijgen of een andere bestuurlijke sanctie zoals een last onder bestuursdwang. Onze energie-experts kunnen uw energielabel vaststellen en kunnen u ook adviseren over maatregelen die u kunt nemen als u nog geen Energielabel C heeft. Neem gerust eens met ons contact op bij interesse.

  Hoe koop ik zo slim mogelijk mijn zakelijke energie openbaar vervoer in: bespaar met uw bedrijf!

  Voor het openbaar vervoer koopt u voor twee doeleinden zakelijke energie in. Enerzijds voor de voertuigen zelf, anderzijds voor de faciliteiten zoals kantoren, pauzeruimtes voor chauffeurs en wachthokjes. Uw manier van energie-inkoop hangt af van de mate van risico die u wilt nemen met oog op het prijsrisico voor uw zakelijke energie. Uw zakelijke energieverbruik maakt deel uit van de kostprijs die wordt doorberekend in de toegangstarieven voor uw reizigers. Als dit tarief moet stijgen door de stijgende energieprijzen loopt u risico dat u minder klanten gaat aantrekken. Door het hanteren van een inkoopstrategie kunt u de mate van risico die u wilt nemen meenemen in uw zoektocht naar de voordeligste zakelijke energie.

  Door een variabele inkoopstrategie aan te houden, koopt u energie in voor een prijs die meebeweegt met de ontwikkeling op de energiemarkt. U betaalt maandelijks voor uw energie het gemiddelde van deze prijsontwikkeling. Een vaste inkoopstrategie biedt u zekerheid voor de lange termijn en zorgt er ook voor dat u de prijs voor zakelijke energie gemakkelijk kunt doorberekenen in de kostprijs. Keerzijde van een vaste strategie is uiteraard wel dat u niet mee kunt profiteren van prijsdalingen, wat u wel doet met een variabele inkoopstrategie. Heeft u er daarnaast wel eens aan gedacht om met andere vervoerders collectief zakelijke energie in te kopen? Door collectief in te kopen kunt u de krachten samen bundelen en tezamen op zoek gaan naar de beste deals kunt u als openbaar vervoerder veel voordeel behalen op het gebied van zakelijke energie.

  Moet ik investeringen in verduurzaming aanbesteden?

  Als openbaar vervoersbedrijf ontvangt u hoogstwaarschijnlijk overheidsgelden. Gevolg hiervan is dat u investeringen zoals de inkoop van duurzame zakelijke energie en duurzaamheidsmaatregelen van boven het jaarlijkse drempelbedrag dient te aanbesteden. U maakt dan het project bekend, waarna geïnteresseerde opdrachtnemers hierop kunnen reageren met hun offertes. Op basis van vooraf opgestelde criteria wordt dan de beste opdrachtnemer gekozen. Een aanbesteding kan veel tijd in beslag nemen dus het is belangrijk dat u op tijd uw plannen bekend maakt.

  Hoe kan ik toekomstige risico’s op prijsstijgingen voor zakelijke energie afdekken?

  Om reizigers aan te blijven moedigen om te kiezen voor het openbaar vervoer boven de auto, dient het openbaar vervoer goedkoper te zijn dan benzine en diesel. Het is dus essentieel dat de kostprijs zo laag mogelijk blijft. Om prijsstijgingen voor te zijn kunt u uw zakelijke energie hedgen: u dekt dan een toekomstig risico af door een vergelijkbare investering te doen als vangnet waaraan u kunt verdienen.

  Vervoersbedrijf A-B wil voorkomen dat zij de ritprijs moeten verhogen doordat hun zakelijke energietarieven stijgen. Dit risico kan A-B afdekken door te gaan hedgen: de vervoerder koopt een termijncontract voor zakelijke energie in over 2024. Als te zijner tijd de energieprijzen heel erg stijgen, verliest de vervoerder aan deze prijsstijging, maar verdient ze aan het termijncontract.

  Met een allround energiepartner zo veel mogelijk winst behalen op uw zakelijke energie?

  Zoals u dagelijks forensen van A naar B brengt als vervoerder, brengen zij u van A naar B op het gebied van zakelijke energie en duurzaamheid. Bij Zakelijke Energietarieven adviseren wij al meer dan 10 jaar tientallen bedrijven uit diverse sectoren over allerhande energiezaken en gaan wij voor onze klanten op zoek naar de voordeligste deals. Voor meerdere openbaar vervoerders en leden van OV NL hebben wij al veel besparing weten te realiseren. Op het gebied van zakelijke energie en duurzaamheid valt er veel te behalen voor u als openbaar vervoerder. Wij vertellen u er graag meer over.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *