Menu Sluiten

Zakelijke energie basischemie: bespaar met de juiste inkoopstrategie op uw energiekosten!

Zakelijke energie basischemie: bespaar met de juiste inkoopstrategie op uw energiekosten!

Veel bedrijven in Nederland zijn afhankelijk van de basischemie, waar vele grondstoffen worden geproduceerd. Bij deze productieprocessen komt een hoog energieverbruik kijken. Veel bedrijven in de basischemie hebben recentelijk te maken gehad met stijgende kosten voor hun zakelijke energie. Gelukkig zijn er voor de basischemie veel voordelen te behalen op het gebied van zakelijke energie. Door slim zakelijke energie in te kopen, kunt u uw energiekosten zo laag mogelijk te houden.

Heeft u wel eens een inkoopstrategie voor zakelijke energie overwogen? Wat is het juiste moment om zakelijke energie in te kopen voor mijn bedrijf in de basischemie? Hoe kunt u verdere risico’s bij stijgende energieprijzen afdekken?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe koop ik zo slim mogelijk zakelijke energie in voor de basischemie?

  Zakelijke energie is een grote kostenpost binnen de basischemie. Als grootzakelijk verbruiker van zakelijke energie kunnen kleine prijsverschillen van energie een groot verschil maken op de uiteindelijke energiefactuur.

  U kunt slim op deze prijsverschillen inspelen met een inkoopstrategie. Wat is een inkoopstrategie voor zakelijke energie? U koopt op een voor uw bedrijf gunstige manier energie in op een tijdstip waarop de energieprijzen voordelig zijn. Er zijn talloze mogelijkheden voor inkoopstrategieën met elk voor- en nadelen. Welke strategie het beste bij u past, hangt af van uw financiële belang en in hoeverre u risico’s wilt nemen. Hoe werkt dat?

  Zakelijke energie voor de basischemie koopt u voor een vaste en/of variabele prijs in. Een vaste inkoopprijs houdt in dat u over een bepaalde termijn hetzelfde bedrag voor uw zakelijke energie inkoopt. Dit biedt zekerheid. Keerzijde hiervan is dat u niet mee kunt profiteren van latere prijsdalingen. Dit kan wel als u zakelijke energie voor een variabele prijs inkoopt. U betaalt dan per maand het gemiddelde van de prijs op de energiemarkt van die maand. Uiteraard loopt u dan ook risico dat u met prijsstijgingen te maken krijgt. Dit is dan ook een meer risicovolle inkoopstrategie.

  Daarnaast is het ook mogelijk een combinatie tussen vast en variabel aan te nemen: u kiest een percentage zakelijke energie dat u voor een vaste prijs inkoopt en een percentage voor een variabele inkoop. Op die manier kunt u uw risico spreiden.

  Wat is het beste moment om zakelijke energie in te kopen?

  Veel ondernemers zien het einde van het jaar als het meest logische moment om hun zakelijke energie in te kopen. Immers, dan lopen de meeste energiecontracten af. In de praktijk is dat eigenlijk helemaal niet slim. Waarom? De energieprijs komt tot stand op basis van vraag en aanbod. Op de APX/EPEX-markt verschilt de energieprijs per uur en op de ENDEX-markt per dag. Als iedereen aan het eind van het jaar energie gaat inkopen, is de vraag heel hoog en stijgt logischerwijs ook de energieprijs.

  Een voorbeeld: Bedrijf X heeft een energiecontract die in december afloopt. Deze heeft ze op tijd opgezegd. Het bedrijf wacht tot december met zakelijke energie inkopen. Hierdoor betaalt het bedrijf 5% meer voor haar zakelijke energie, dan als ze de inkoop in bijvoorbeeld oktober of november had geregeld.  

  Het einde van het jaar is dus geen slim moment om zakelijke energie in te kopen, maar wanneer dan wel? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Wat u het beste kunt doen, is de ontwikkelingen op de energiemarkt en in de wereld in de gaten te houden. Veel maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op bijvoorbeeld het inkoopgedrag of het aanbod van zakelijke energie.

  Een voorbeeld: aan het begin van de Coronacrisis daalde de vraag naar zakelijke energie. Het aanbod bleef hetzelfde: hierdoor was de energieprijs destijds historisch laag.

  Bij Zakelijke Energietarieven begrijpen wij dat u wel andere dingen te doen heeft, dan de prijsontwikkeling van zakelijke energie in de gaten te houden. Daarom doen wij dat voor u. Door onze jarenlange ervaring op de markten van zakelijke energie kunnen wij met hoge precisie voorspellen oe de energieprijs zich gaat ontwikkelen. Op basis hiervan adviseren wij u ook graag over de juiste inkoopstrategie. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om erachter te komen wat wij voor u kunnen betekenen.

  Let op! Wat is de opzegtermijn van uw huidige zakelijke energiecontract?

  Wilt u slim zakelijke energie gaan inkopen voor uw bedrijf in de basischemie? Let er dan op dat uw huidige zakelijke energiecontract een opzegtermijn heeft. Deze termijn is bij de meeste energieleveranciers rond de 6 maanden. Wat betekent dit? U moet meer dan zes maanden van tevoren uw contract opzeggen, wilt u ergens anders zakelijke energie gaan inkopen.

  Doet u dit niet? Dan wordt uw energiecontract stilzwijgend verlengd. Wij adviseren u dan ook om op tijd op te zeggen. Na afloop van uw oude contract heeft u zeven werkdagen om een nieuw contract te zoeken.

  Hoe ik mijn zakelijke energiekosten hedgen?

  Eerder heeft u kunnen lezen dat de energieprijs afhankelijk is van factoren zoals maatschappelijke ontwikkelingen. De inval van Rusland in Oekraïne heeft bijvoorbeeld effect op de energieprijs gehad, net zoals de Coronacrisis. Risico op prijsstijging ligt altijd op de loer.

  Wilt u extra goed uw risico’s afdekken? Dan kunt u gaan hedgen: u dekt een financieel risico af door een investering elders te doen. U dekt hiermee een toekomstig risico, zoals een prijsstijging van gas of energie, af.

  Een voorbeeld: Basischemiebedrijf A wil geen risico lopen op toekomstige prijsstijgingen van hun zakelijke energie en gaat hedgen. Wat A doet is een termijncontract voor energie inkopen voor een bepaalde periode in de toekoms.t Indien de energiekosten later zullen stijgen, kan hij tevens verdienen aan het eerder ingekochte termijncontract. Hij dekt hiermee kasstroom af.

  Wat kunnen wij voor u betekenen?

  Wat is voor mijn bedrijf in de basischemie de beste inkoopstrategie? Hoe moet ik als bedrijf mijn toekomstige energiekosten gaan hedgen? Hoe kan ik mijn bedrijf in de basischemie verduurzamen? Of heeft u een andere vraag omtrent uw zakelijke energie?