Menu Sluiten

Mijn zakelijke energieleverancier is failliet. Wat nu?

Mijn zakelijke energieleverancier is failliet. Wat nu?

De gas- en energieprijzen zijn torenhoog. Er is geen bedrijf dat geen nadeel heeft ondervonden aan de prijsstijgingen. Ook de leveranciers van gas en energie ervaren moeilijkheden en sommige leveranciers dreigen dan ook failliet te gaan. Wat gebeurt er met mijn zakelijke energielevering als mijn leverancier failliet gaat? Wat kunt u doen als u nog geld (terug) krijgt van uw failliete energieleverancier?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf als mijn zakelijke energieleverancier failliet is?

  In Nederland geldt dat als een bedrijf of individu failliet gaat, een curator wordt aangesteld. Een curator heeft de taak het faillissement af te wikkelen: hij of zij maakt een overzicht van het vermogen en de schuldeisers van de gefailleerde. De curator beoordeelt daarna wiens schulden uit het vermogen kunnen worden voldaan. Dit bepaalt de curator aan de hand van de wet.

  In uw geval zal u kennisgeving ontvangen van het faillissement van uw energieleverancier. Na het faillissement breekt een vensterperiode aan. Dit is een kort tijdsbestek waarin u niet kunt overstappen op een andere zakelijke energieleverancier. In die tijd trekt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de vergunning van uw failliete energieleverancier voor het leveren van energie in en zal de curator beoordelen of het bedrijf wellicht een doorstart kan maken, of dat een faillissement toch echt onontkoombaar is.

  In het laatste geval zal worden gezocht naar een nieuwe energieleverancier voor u. Het kan zijn dat alle energie-afnemers van de failliete leverancier naar eenzelfde leverancier gaan, of dat de klanten worden onderverdeeld over verschillende energieleveranciers. Binnen 20 dagen na het faillissement zal uw nieuwe leverancier contact met u opnemen en met u doorspreken wat voor u de nieuwe situatie wordt. Het kan zijn dat uw bestaande contract wordt overgenomen, maar het gebeurt in de praktijk vaker dat u een nieuw contract krijgt met nieuwe prijzen en nieuwe algemene voorwaarden.

  Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

  1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


    Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

    Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

    De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

    

   Wat als ik het niet eens ben met mijn nieuwe zakelijke energieleverancier?

   Helemaal met de huidige globale ontwikkelingen, zoals de inval van Rusland en Oekraïne, kan het zijn dat uw nieuwe contract erg ongunstig is. Op dit moment zijn de gas- en energieprijzen torenhoog. Het is daarom altijd belangrijk dat u energieleveranciers gaat vergelijken.

   Als u dan uiteindelijk besluit dat u liever niet bij uw nieuwe zakelijke energieleverancier wilt blijven, kunt u vaak boetevrij overstappen. Houd daar wel altijd rekening met een eventuele opzegtermijn. Deze duurt maximaal 30 dagen. Controleer dus altijd de algemene voorwaarden. Een handige tip is wellicht dat u tijdens de vensterperiode wel alvast een aanvraag kunt doen bij een nieuwe leverancier. Daar kunt na de opzegtermijn bij de leverancier waar u door de curator bent ondergebracht, direct overstappen.  

   De zakelijke energieleverancier van Sara’s bakkerij is failliet gegaan. Sara komt uiteindelijk in de vensterperiode terecht. Ze ziet een scherpe aanbieding bij zakelijke energieleverancier A waar ze graag op in wilt gaan. Omdat ze nog niks in de vensterperiode mag doen, doet ze alvast een aanvraag bij A voor de toekomst.

   Ze komt via de curator na de vensterperiode bij energieleverancier B terecht. B hanteert een opzegtermijn van 30 dagen. Ze zegt meteen op bij B en kan na 30 dagen bij haar gewenste energieleverancier A terecht.

   Wij van ZakelijkeEnergietarieven.nl hebben al ruim 10 jaar ervaring op de energiemarkt en kunnen u hier goed mee helpen. Zie bijvoorbeeld op onze website een voorbeeldbrief voor het opzeggen van uw energiecontract. Wij kunnen u daarnaast goed helpen met het kiezen van een nieuwe zakelijke energieleverancier met voor u de gunstigste voorwaarden en de scherpste tarieven.

   Ik heb nog geld tegoed van mijn failliete energieleverancier. Wat nu?

   Krijgt u nog geld terug van uw zakelijke energieleverancier? Bijvoorbeeld omdat u naar aanleiding van de eindafrekening nog een deel van uw energiekosten terugkrijgt. Of heeft u een andere vordering op uw energieleverancier zoals een welkomskorting omdat u recentelijk klant bent geworden? Dan dient u bij de curator uw vordering ter verificatie in te dienen. U stuurt dan een brief naar de curator waarin u stelt een geldvordering te hebben. De wet verplicht dat u daarbij de hoogte en aard van de vordering benoemt en u dient de vordering ook te onderbouwen, dus lever bewijsstukken zoals rekeningen en correspondentie mee. Dit moet krachtens de wet binnen een termijn van uiterlijk veertien dagen voor de dag van de eerste verificatievergadering.

   De zakelijke energieleverancier van het bedrijf van Joris is failliet gegaan. Joris krijgt nog op basis van zijn eindafrekening €15.000,- terug. Joris zet in zijn brief naar de curator wat het bedrag van zijn vordering is en wat voor vordering het is. Joris heeft daarnaast nog wat facturen en brieven van zijn energieleverancier waaruit zijn vordering blijkt. Die stuurt hij mee aan de curator.

   Op basis van alle ter verificatie gedane vorderingen, maakt de curator een lijst met alle schuldeisers en zet deze op volgorde van prioriteit. Wat deze volgorde is, blijkt uit de wet: de Faillissementswet en het Burgerlijk Wetboek. Realistisch gezien is er weinig kans dat u uw vordering nog terug zal krijgen. Een vordering zoals een eindafrekening staat redelijk “onderaan” de eindlijst van de curator. Vorderingen met een hoge prioriteit zijn bijvoorbeeld achterstallige huur, salarisachterstanden van werknemers het salaris van de curator. De kans is dus zeer aanwezig dat u niks meer van uw vordering terugkrijgt.

   Het is daarom altijd belangrijk dat u voorafgaand aan het afsluiten van een zakelijk energiecontract goed op de hoogte bent van de financiële situatie en solvabiliteit van uw nieuwe leverancier, om bovenstaand gedoe te voorkomen. Wij van ZakelijkeEnergietarieven.nl zijn al ruim 10 jaar actief op de energiemarkt en zijn dus goed op de hoogte van de situaties bij de verschillende energieleveranciers op de markt en adviseren u hier dan ook graag over.

   Mocht u toch te maken krijgen met een faillissement, kunnen wij u goed helpen met het vergelijken van zakelijke energieleveranciers en adviseren wij graag welke leveranciers het gunstigst voor uw bedrijf kunnen zijn. Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor advies. Wij denken graag met u mee.