Menu Sluiten

Zakelijke energie voor uw buurthuis: let op deze vijf aandachtspunten!

Zakelijke energie voor uw buurthuis: let op deze vijf aandachtspunten!

Een buurthuis is het hart van de wijk. Het is een centrum voor ontmoeting, hulp en vermaak. De panden zijn dagenlang open en verbruiken veel energie en gas. Op het gebied van zakelijke energie valt er voor buurthuizen veel te behalen. Een slimme inkoopstrategie van energie kan al een groot verschil maken voor uw energierekening. Wat is voor u de beste inkoopstrategie? Kan ik ook op andere manieren geld besparen op uw energiefactuur? Wij vertellen u hier meer over.

Hoe koop ik het slimst zakelijke energie voor mijn buurthuis in?

Voordat u overgaat tot het slim inkopen van energie op de energiemarkt dient u twee zaken te ondernemen.

Hoe zeg ik mijn energiecontract op en wat zijn voor mij de gevolgen hiervan?

Allereerst een praktische: u dient uw oude energiecontract op te zeggen. Let erop bij het opzeggen van uw oude energiecontract dat u een opzegtermijn heeft. De duur hiervan staat in uw contract en ligt meestal tussen de 1-6 maanden. Ten slotte rekenen de meeste energieleveranciers een percentage over de resterende omzetwaarde, die u ook naar uw leverancier dient over te maken. De opzegtermijn en het percentage over de resterende omzetwaarde lijken voor veel ondernemingen en instanties een grote hindernis om over te stappen. Het tegendeel blijkt echter uit de praktijk. Met de overstap naar een goedkopere energieleverancier, samen met de juiste inkoopstrategie, kunt u op de lange termijn veel voordeel behalen op uw energierekening. Om u alvast wat op gang te brengen hebben wij op onze website een voorbeeldbrief  voor het opzeggen van uw energiecontract geplaatst. U kunt hier vrijblijvend gebruik van maken.

Hoe vergelijk ik zakelijke energiecontracten?

Nederland kent tientallen zakelijke energieleveranciers. Elk heeft haar eigen expertise en tarieven. U moet daarom energieleveranciers gaan vergelijken. Buurthuizen zijn over het algemeen aan te wijzen als kleingebruikers van energie. Of u groot- of kleinzakelijk bent hangt af van uw gas- en/of energieaansluiting. Grofweg wordt als vuistregel meestal aangehouden dat de MKB als kleinzakelijk wordt aangemerkt. Kleingebruikers lopen ook vaak, als ze niet opletten, tegen hogere tarieven aan dan grootgebruikers.

Verder dient u rekening te houden met de bandbreedte van uw contract. Lees de kleine lettertjes zoals de opzegtermijn en let op zaken als het vastrecht en de regiotoeslag. Dit zijn weer extra tarieven die u op hoge kosten kunnen jagen. Deze bedragen en periodes verschillen per energieleverancier en zijn dus belangrijk in de vergelijking mee te nemen.

Heeft u hulp nodig bij het aangaan van een zakelijk energiecontract? Heeft u vragen? Neem dan gerust een keer contact met ons op. Wij hebben al ruim tien jaar ervaring binnen de energiesector en hebben hierdoor goed zicht op de verschillende energieleveranciers. Vertel ons uw wensen aan een energiecontract en wij gaan samen met u op zoek naar het voordeligste contract dat het beste beantwoordt aan uw wensen. Maatwerk is bij ons de standaard.

Moet ik een aanbesteding doen voor de inkoop van zakelijke energie van een buurthuis?

De meeste dorps- en buurthuizen ontvangen financiering van de overheid. Dit betekent dat zij onder het Europese aanbestedingsrecht vallen. Wat betekent dit voor de praktijk? Wilt u een opdracht uitvoeren die €209.000 (exclusief BTW) aan waarde bedraagt? Dan heeft u een aanbestedingsplicht. Denk hierbij aan grote projecten, als een omvangrijke verbouwing. Aanbesteding betekent dat de overheid bekend maakt dat zij een project voor ogen heeft, waarna opdrachtnemers een offerte kunnen sturen. Zakelijke energie, helemaal als kleinschalige verbruiker, zal niet tot dit bedrag komen. Mocht u wel vermoeden dat u aan dit bedrag gaat komen, bijvoorbeeld omdat u meerdere panden in een gebied beheert, dan kunt u de aankoop van gas en energie splitsen, zodat u weer onder dat bedrag komt.

Kan ik besparen op mijn energiebelasting?

Dorps- en buurthuizen, instellingen van levensbeschouwelijke of religieuze aard, wetenschappelijke en culturele centra en andere algemeen nut beogende instellingen kunnen een deel van hun energiebelasting terugkrijgen. De teruggaaf is 50% minus heffingskorting. Hoe vraag ik een teruggaaf energiebelasting aan? Kom ik in aanmerking voor een teruggaaf energiebelasting? U kunt de aanvraag doen bij de Belastingdienst. Wij kunnen u ook helpen bij deze aanvraag.

Hoe weet ik of mijn energiefacturen kloppen?

Als u kiest voor de hulp van Zakelijke Energietarieven in uw zoektocht naar het beste energiecontract voor uw onderneming, bieden wij u de mogelijkheid aan om alles op één factuur te laten zetten, of bijvoorbeeld de mogelijkheid om juist per filiaal een factuur te ontvangen. De facturen kunt u per maand of kwartaal ontvangen, afhankelijk van uw voorkeuren.

Wij zorgen daarnaast niet alleen voor flexibele facturering, wij bieden u ook de mogelijkheid uw facturen te checken. Wist u dat het nog wel eens voorkomt dat er een fout in uw energiefactuur staat? Om te voorkomen dat u onnodig te veel betaalt, bieden wij u de mogelijkheid om uw factuur bij ons te laten checken. Dit is geheel vrijblijvend.

Hoe kunnen wij u helpen?

Het kiezen voor de juiste zakelijke energieleverancier kan best een opgave zijn. Wij helpen u daar graag mee. Voor buurthuizen valt behoorlijk wat te behalen op de zakelijke energiemarkt. Er zijn naast bovengenoemde ideeën, ook genoeg andere manieren voor uw buurthuis om geld te besparen op het gebied van zakelijke energie.