Menu Sluiten

Zakelijke energie voor uw zwembad: zo bepaalt u de inkoopstrategie!

Zakelijke-energie-voor-uw-zwembad-zo-bepaalt-u-uw-inkoopstrategie

Energie en gas zijn twee grote kostenposten voor zwembaden. Met de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zoals de inval van Rusland in Oekraïne is de prognose dat de prijzen van gas, en daardoor ook die van energie zullen gaan stijgen. Hoe kunt u daar het beste op anticiperen? Wat is de beste inkoopstrategie? Hoe plant u uw energie het beste vooruit? Op het gebied van energieverbruik, in het bijzonder de besparingsmogelijkheden binnen de zakelijke energie, is veel te behalen voor een zwembad.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe kan ik besparen op het gasverbruik van mijn zwembad?

  Gasverbruik maakt deel uit van de kostprijs per bezoekerskaartje. De toenemende gaskosten zouden dus betekenen dat de bezoekerskaartjes aanzienlijk duurder zullen worden. Dit is onmogelijk te realiseren, omdat u ook geen afname in bezoekersaantallen wilt en hierdoor inkomsten misloopt. Sommige zwembaden in Nederland kwamen met het idee om de temperatuur van zwembaden met een aantal graden te laten afkoelen. Ook dit is een groot risico om te nemen, gezien de kans dat hierdoor de bezoekersaantallen ook kunnen afnemen, maar het wordt al wel in de praktijk gedaan.

  Hoe moet u dan als eigenaar van een zwembad met oog op de stijgende gasprijzen het hoofd boven water houden? U kunt slim gas gaan inkopen met een strategie. Wat is de beste inkoopstrategie voor de gasvoorziening van mijn zwembad? Gas koopt u in op de gasmarkt. Als grootzakelijke afnemer dient u dat zelf te doen. In Nederland koopt u gas in op de LEBA-markt of de TTF-markt. Het verschil tussen deze markten is dat u op de LEBA-markt gas inkoopt voor een prijs die per dag verandert. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de vraag en het aanbod en alle andere relevante ontwikkelingen in de wereld. U betaalt achteraf per termijn, meestal een maand, het gemiddelde van alle dagen. De TTF-markt biedt meer stabiel vooruitzicht. U betaalt een vaste prijs per afgesproken tijd.

  Kortom dient u dus een afweging te maken. Neemt u het risico van de LEBA-markt en wilt u mee kunnen profiteren van prijsschommelingen, of gaat u voor de stabiliteit van de TTF-markt, met als voordeel dat u de gaskosten kunt doorberekenen in uw kostprijs?

  Let daarnaast ook goed op de looptijd van uw contract. Voor welke looptijd u kiest is afhankelijk van vele factoren. Wilt u bijvoorbeeld uw zwembad gaan verduurzamen? Wilt u uw pand gaan uitbreiden of gaat u bijvoorbeeld verhuizen? Dan is het wellicht niet verstandig om voor een lange tijd een contract af te sluiten omdat uw gasverbruik kan veranderen. Daarnaast dient u ook te overwegen in hoeverre u tijd en aandacht wilt steken in uw gas en energielevering. Als u de tijd heeft om de marktprijzen in de gaten te houden, kunt u voor een kortere looptijd kiezen, om mee te kunnen profiteren van de prijsschommelingen op de gas- en energiemarkt. Als u die tijd niet heeft of hier geen aandacht aan wilt besteden, kunt u beter kiezen voor een contract met een langere looptijd. Dan heeft u er zo weinig mogelijk omkijken naar.

  Kan ik mijn zakelijke energie en gas voor mijn zwembad vooruit hedgen?

  Indien u liever zo min mogelijk risico’s wilt nemen en vooraf al uw kostprijs wil weten, is hedgen wellicht wat voor u. Wat is hedgen? U dekt een toekomstig risico af door in iets anders te investeren. Als het toekomstige risico tegenvalt, heeft u de andere investering als “vangnet”.

  Stel: Inge heeft een zwembad en wilt het risico van de schommelende gasprijzen zo veel mogelijk afdekken. Inge besluit haar risico te hedgen: ze koopt een termijncontract in voor haar gasverbruik in 2024. Indien de gasprijs gaat stijgen, verliest ze aan de gestegen gaskosten, maar heeft ze verdiend aan het termijncontract dat ze had gekocht.

  Hedgen lijkt op het eerste oogpunt wellicht wat ingewikkeld. Wij helpen u graag op weg naar de juiste hedgestrategie. Neem gerust een keer contact met ons. Onder een (virtuele) kop koffie bespreken wij graag met u uw mogelijkheden.

  Hoe kan ik mijn zwembad verduurzamen?

  Verduurzaming is niet alleen goed voor het milieu en het verminderen van uw ecologische voetafdruk, maar kan u ook een grote besparing opleveren op uw energiekosten. Verduurzaming kan op talloze manieren. Zo kunt u op uw gebouwen zonnepanelen plaatsen, of uw zwembaden verlichten met LED-verlichting. Daarnaast zijn sinds 2019 ook bepaalde verduurzamingsmaatregelen wettelijk verplicht. Welke maatregelen u moet nemen, hangen af van de grootte van uw zwembad.

  Heeft u meer vragen over de verduurzamingsmogelijkheden binnen uw zwembad? Neem dan gerust een keer contact met ons op. Wij kunnen u bijvoorbeeld helpen bij de aanschaf van zonnepanelen en denken ook graag met u mee over andere mogelijkheden.

  Aanbesteding voor een zwembad

  Let op! Zwembaden zijn vaak onderdeel van gemeentes. Wilt u verduurzamingsmaatregelen gaan treffen of een andere investering voor uw zwembad? Dan dient u een aanbesteding te doen.

  Dit is wettelijk vereist vanaf een minimumbedrag.

  Pieter wilt een reeks verduurzamingsmaatregelen treffen voor zijn sub-tropische zwemparadijs. De kosten komen op €250.000, boven het drempelbedrag voor aanbestedingen, die op dit moment staat op €215.000. Hij moet dus een aanbesteding doen. De opdracht wordt openbaar bekend gemaakt en iedereen kan haar offerte indienen.

  Gaat u liever geen aanbesteding aan? Dan kunt u ook tactisch plannen om uw investeringen betreffende gas en energie te splitsen en niet onder één kopje zoals GWL te plaatsen.

  Kan ik korting krijgen op mijn energiebelasting?

  Naast een slimme inkoopstrategie zijn er ook andere manieren voor u om kosten van de exploitatie van uw zwembad te besparen. Heeft u een groot complex aan zwembaden? Heeft u nog sauna- of andere sportvoorzieningen op uw complex? Dan is de kans aanwezig dat u meerdere elektriciteits- of gasaansluitingen op uw terrein heeft. U laat hier een grote bespaarmogelijkheid liggen. U betaalt namelijk per meter belasting. Als u de meters clustert, kunt u goed besparen op uw belastingkosten.

  Hoe kunnen wij u helpen?

  Maatschappelijke ontwikkelingen zoals de inval van Rusland in Oekraïne hebben een grote impact op de al stijgende gas, olie- en energieprijzen. Het is daarom essentieel om goed na te gaan denken over manieren om uw kosten zo laag mogelijk te houden, zodat u bijvoorbeeld niet de toegangskaartjes duurder moet gaan maken. Het vinden van de juiste strategie voor de inkoop van uw gas en/of andere energie is een lastige opgave. Wij helpen u daar graag bij. ZakelijkeEnergietarieven.nl heeft veel ervaring binnen de verschillende markten en goed inzicht in potentiële veranderingen in de prijzen van bijvoorbeeld gas. Hierdoor kunnen wij u helpen bij het vinden van de juiste en voordeligste strategie. Op het gebied van zakelijke energie is veel te behalen voor een zwembad, in het bijzonder de besparingsmogelijkheden.