Menu Sluiten

Zakelijke energie en gas voor uw koelhuis: bespaar op energiekosten en maak deze fouten niet!

Zakelijke energie en gas voor uw koelhuis

Koelhuizen zijn stabiele energieverbruikers en energie is dan ook een grote kostenpost. Het is daarom essentieel dat koelhuizen hun energie goed op orde hebben. Niet alleen moet de energielevering betrouwbaar en stabiel zijn, maar uiteraard ook zo goedkoop mogelijk. Koelhuizen kennen een vrij stabiel energieverbruik en zijn daarom ook interessant voor energieleveranciers.

Er is een breed aanbod aan energie om uit te kiezen en de juiste inkoopstrategie kiezen is dan ook een opgave. Welke inkoopstrategie past het beste bij uw bedrijf? Wat zijn daarbij verduurzamingsmogelijkheden? Wat is de slimste inkoopstrategie voor gas?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Waarom de termijnmarkt voor inkoop energie voor koelhuizen?

  Energie koopt u in op de energiebeurs. Net als op de aandelenbeurs, fluctueert het bedrag van de energie, afhankelijk van de vraag en het aanbod. Op de termijnmarkt, ook wel ENDEX genoemd, koopt u energie in voor een vooraf bepaalde tijd, voor een vaste prijs. U koopt energie in en u heeft er daarna geen omkijken meer naar. Voordelen hiervan zijn dat u veel zekerheid heeft over uw kosten en kunt budgetteren voor de toekomst.

  Het kan echter voorkomen dat u op de lange termijn wel te veel  en dus besparingsmethoden misloopt. U heeft geen ruimte om mee te doen in prijsschommelingen en u kunt ook geen gebruik maken van lagere tarieven tijdens ‘daluren’ zoals ’s nachts. Dit is wel mogelijk op de dagmarkt. Deze markt wordt ook wel APX/EPEX genoemd en kent een andere manier van inkopen. U betaalt geen vaste, maar variabele energiekosten, gebaseerd op de energieprijs per uur. Uw energiekosten per maand kunnen dus goedkoper uitvallen, maar voorzichtigheid bij prijsschommelingen is geboden.

  Aangezien koelhuizen een vrij stabiel verbruik per etmaal hebben, kan de dagmarkt voordelig uitpakken. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat energie in de nacht een stuk goedkoper is dan overdag. Uiteraard dient hierbij wel de kanttekening te worden gezet dat de energieprijs ook de andere kant kan opvallen en dus duurder kan worden dan vooraf geanticipeerd. Zoals hierboven al wordt gesteld, is de energiemarkt gebaseerd op vraag en aanbod.

  Heeft u vragen over de dag- of termijnmarkt? Neem vrijblijvend contact met ons op! U kunt ook direct een offerte bij ons aanvragen voor de inkoop van uw zakelijke energie.

  Hoe werkt de inkoop van gas voor koelhuizen?

  Gebruikt u gas voor uw koeling? Grootzakelijke afnemers zoals koelhuizen dienen zelf hun gas in te kopen. Net als bij energie gebeurt dit op verschillende markten met prijzen afhankelijk van vraag en aanbod.

  De LEBA-gasmarkt is vergelijkbaar met de dagmarkt bij energie. U kunt via LEBA gas inkopen voor de dag erna, tegen een prijs die per dag wordt vastgesteld op alle wereldwijde ontwikkelingen. In de praktijk betekent dit overigens niet dat u elke dag een andere prijs gaat betalen. Aan het einde van elke maand betaalt u  het gemiddelde van de dagprijzen.

   De TTF-markt is de tegenhanger van de LEBA-gasmarkt en heeft veel weg van de termijnmarkt. Hier werkt men echter net als bij ENDEX met vastgestelde prijzen voor een bepaalde termijn. Aangezien het gasverbruik van koelhuizen net als energieverbruik vrij stabiel is, is de LEBA-markt veel kosten-efficiënter voor koelhuizen dan TTF.

  Heeft u vragen over de inkoop van gas voor uw bedrijf? Weet u niet of u groot- of kleinzakelijk bent? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

  Hoe kan een koelhuis verduurzamen?

  Verduurzaming is een hot topic en het is dan ook zeker aan te raden om ook voor uw eigen onderneming verduurzamingsmaatregelen te nemen, naast het kiezen van een voordelige energieleverancier. Voor koelhuizen zijn vooral zonnepanelen interessant, waardoor u dus een deel van uw energie zelf opwekt. U kunt hiervoor een subsidie aanvragen, de zogeheten SDE++. Deze subsidie is aan te vragen voor ondernemingen die onder andere innovaties verrichten om hun CO2-uitstoot te verminderen, of op een andere manier zelf duurzame energie willen produceren.

  Koelhuizen dienen naast bewaring ook als startpunten voor verdere distributie. Aangezien steeds meer vrachtwagens elektrisch rijden, is het een idee om laadpunten te faciliteren bij uw koelhuis. Wellicht kunt u daar een subsidie voor krijgen. Ook de wetenschap staat niet stil als het om verduurzaming gaat. Zo bestaat het idee om koelhuizen ook te gebruiken voor energieopslag.

  Hulp nodig bij uw zakelijke energie?

  De zoektocht naar de juiste energieleverancier en de juiste strategie kan lastig zijn. Wij helpen u daar graag bij. Onze jarenlange ervaring brengt met zich mee dat wij voor elk bedrijf apart kunnen bepalen wat hun behoeftes zijn en zo dus maatwerk kunnen leveren.

  Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen? Stel ze gerust! U kunt vrijblijvend met ons contact opnemen. U kunt ook direct bij ons een offerte voor grootzakelijke energie opvragen.