Menu Sluiten

De ontwikkeling van de olieprijs en energieprijs nu de coronacrisis vermindert.

De-ontwikkeling-van-de-olieprijs-en-energieprijs-nu-de-coronacrisis-vermindert

Tijdens de coronacrisis was de prijs van olie, net zoals elektriciteit en gas, historisch laag. Momenteel is de olieprijs echter weer flink aan het herstellen. In deze blog leest u wat de gigantische daling veroorzaakte en hoe het komt dat de prijs nu weer omhooggaat.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat was de oorzaak van de historisch lage olieprijs?

  De olieprijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De afgelopen periode waren er meerdere oorzaken die de balans tussen vraag en aanbod enorm verstoorde, waardoor u bij het tankstation een stuk minder hoefde te betalen voor een volle tank benzine.

  Hoewel deze daling van de olieprijs natuurlijk voor een groot deel werd veroorzaakt door de coronacrisis, was dit zeker niet de enige aanleiding. Door een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland raakte de instorting van de prijs voor een vat olie in een stoomversnelling. Hierdoor was de olieprijs voor het eerst in de geschiedenis negatief. Zo kregen afnemers van Amerikaanse olie (WTI) tot wel 38 dollar betaald om een vat olie te kopen, terwijl een vat in 2011 maar liefst 114 dollar kostte.

  Lage vraag door de coronacrisis

  Ten eerste had de coronacrisis een negatieve invloed op vrijwel elke sector binnen onze economie. Het veroorzaakte onder andere dat bedrijven nagenoeg stillagen en vliegtuigen aan de grond bleven staan. Ook pakten mensen veel minder de auto. Logischerwijs zorgde dit voor een kolossale daling van de vraag naar olie.

  Olieproducerende landen, waaronder grootmachten de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië, kregen hun voorraden olie zodoende niet meer verkocht. Hierdoor besloten ze nog meer olie op te slaan dan gebruikelijk, met de hoop dat ze dit later tegen een hogere prijs weer kunnen verkopen. Deze strategie wordt ook wel ‘contango’ genoemd. Door deze overmatige opslag raakte de opslagruimtes voor olie vol. Om toch nog van het overschot aan olie af te komen, werd de olie voor een zeer lage prijs aangeboden.

  Geen lager aanbod door conflict Rusland en Saoedi-Arabië

  Om de prijs tijdens de coronacrisis niet te veel laten kelderen, moet het aanbod van de olie verlaagd worden. Landen moeten dus minder olie uit de grond halen. Dit is ook precies wat de OPEC (het kartel van de olie-exporterende landen) van plan waren. Saoedi-Arabië was groot voorstander van deze productieverlagingen. Door het aanbod aanzienlijk te verlagen, hoopte het land de verhouding tussen vraag en aanbod van olie enigszins in balans te brengen.

  Dit plan ging echter niet door en dit had alles te maken met de houding van Rusland. Rusland is, net als Saoedi-Arabië, een zeer grote speler op de oliemarkt. Toch zijn ze niet aangesloten bij de OPEC. Hoewel de OPEC dus de productie van olie flink wilde verlagen, wilde Rusland, met Poetin aan het hoofd, hier niet aan meewerken. Dit land was van plan gewoon dezelfde hoeveelheid olie uit de grond te blijven halen. Dit veroorzaakte grote woede bij Saoedi-Arabië. Als alleen Rusland de productie namelijk niet zou verlagen en de andere landen wel, zou Rusland profiteren van de verlagingen van andere producerende landen.

  Saoedi-Arabië besloot hierop te reageren door de olieproductie flink op te schroeven. Hierdoor bleef het aanbod van olie hoog, terwijl de vraag al enige tijd bijzonder laag was. Gevolg? Een gekelderde olieprijs. Alle landen die in hoge mate afhankelijk zijn van inkomsten uit de verkoop van olie zaten daardoor met de gebakken peren.

  Hoe komt het dat de olieprijs nu weer herstelt?

  In de loop van maand mei zijn de olieprijzen weer gaan stijgen. Ook zijn weer meerdere aanleidingen voor aan te wijzen.

  Ten eerste werd de stijging veroorzaakt doordat er in april, onder druk van de president van de Verenigde Staten Donald Trump, tóch nog een deal kwam tussen Rusland en landen die aangesloten zijn bij de OPEC. De olieproducerende landen spraken af dat de productie van olie behoorlijk teruggeschroefd werd. In heel mei en juni zou de productie van olie met bijna tien miljoen vaten per dag omlaaggaan. De afspraken gingen tevens over de nog langere termijn. Tot april 2022 zijn er verlagingen van oliewinning overeengekomen. Hierdoor zakt het aanbod, wat zorgt voor een stijging in de prijs.

  Bijkomend werden er gedurende de maand mei in veel landen de strenge coronamaatregelen versoepeld. Steeds meer industrieën gingen open en ook pakten mensen weer de auto naar hun werk. Consequentie was dat de vraag naar olie weer wat omhoogging, waardoor de verhouding tussen vraag en aanbod van olie weer wat meer in balans kwam.

  Wat zijn de verwachtingen voor de olieprijs?

  Door de verlaging van de olieproductie en de wederom toenemende vraag is de verwachting dat de olieprijs nog wel even blijft stijgen. Toch moet men voorzichtig zijn met zulke voorspellingen. Dit komt doordat de daling van de olieproductie een stuk minder was dan de daling in de vraag. Daarbij zijn er nog steeds een hoop onzekere factoren die meespelen. Dit is altijd het geval, maar nu meer dan anders. De olieprijs is namelijk nog altijd sterk afhankelijk van het verdere verloop van de coronacrisis. Zo zou een onverhoopte tweede golf weer kunnen lijden tot een keldering van de olieprijs.

  Overigens is de ontwikkeling van winning van schalieolie, net als de restricties voortvloeiend uit klimaatbeleid, van grote invloed op de trend van de olieprijs.

  De invloed van de olieprijs op andere energieprijzen

  De prijs van olie, elektriciteit en gas staan nauw met elkaar in verband. Zo is bijvoorbeeld de gasprijs gekoppeld aan de olieprijs. Deze gasprijs heeft op zijn beurt weer een grote invloed op de prijs van elektriciteit, onder andere omdat er veel gas wordt gebruikt bij de productie van elektriciteit. De olieprijs is zodoende een goede graadmeter voor de prijzen op de verschillende energiemarkten.

  Wat kunnen wij voor u betekenen?

  Duidelijk is dus dat de olieprijs van grote invloed is op de prijs voor energie. Ook voor u als grootzakelijke afnemer van energie is dit dus van groot belang.

  Wij zijn experts op elke energiemarkt en kunnen u van nauwkeurig advies voorzien wat betreft de inkoop van uw energie. Wilt u weten hoe u kunt profiteren van de huidige energieprijzen of wilt u gewoon even sparren over een eventuele overstap? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.