Menu Sluiten

Grootzakelijke energie

Grootzakelijke energie: kiezen en vergelijken

Binnen de zakelijke energiemarkt zijn verschillende contracten terug te vinden. Een van deze contracten betreft het grootzakelijk contract. Binnen de energiemarkt wordt een onderscheid gemaakt tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie. Bij het inkopen van energie is het belangrijk de juiste keuze te maken tussen deze twee energiecontracten. Als bedrijf is het noodzakelijk om een energiepakket te kiezen dat goed aansluit bij uw huidige behoeftes. Een grootzakelijk energiecontract kan daarbij in uw voordeel zijn. Hieronder zullen al uw vragen over grootzakelijke energie beantwoord worden.  Binnen de zakelijke energiemarkt zijn verschillende contracten terug te vinden. Een van deze contracten betreft het grootzakelijk contract. Vraag direct een grootzakelijke energieofferte op!

Wat is grootzakelijke energie?

Het verschil tussen de twee energiecontracten zit hem in de capaciteit van uw aansluiting en dus in de hoeveelheid energie die u kunt verbruiken. U heeft een aansluiting voor grootverbruik als:

  • de doorlaatwaarde van uw gasaansluiting minimaal 40 m3 per uur is, en/of;
  • de capaciteit van uw stroomaansluiting meer dan 3×80 Ampère is

Als één van bovenstaande twee aansluitingen grootzakelijk is, dan kiest u voor grootzakelijke energie.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Energie grootzakelijk vergelijken

    Twee kenmerken van een grootverbruiker zijn:

    • U betaalt maandelijks een factuur op basis van het werkelijke energieverbruik
    • U ontvangt twee aparte facturen: van de netbeheerder voor het netbeheer en van de energieleverancier voor de levering van grootzakelijk gas en stroom

    Bij grootzakelijke energie is het verplicht om iedere maand te betalen voor de energie die u daadwerkelijk verbruikt. Dit houdt in dat u gedurende het jaar iedere maand een andere prijs aan elektriciteit en gas zult betalen. Bedrijven gebruiken gedurende de wintermaanden vaak meer elektriciteit en gas, waardoor de energierekeningen gedurende deze maanden ook hoger uitvallen. Het voordeel aan deze manier van factureren is het feit dat u geen onverwacht hoge jaarafrekeningen zult ontvangen, er is namelijk geen geschat gebruik waarvan afgeweken is. Door iedere maand af te rekenen weet u exact waar u op kunt rekenen en krijgt u aan het eind van het jaar niet plotseling te maken met hoge bedragen als toeslag op uw verbruik. U betaalt elke maand voor het daadwerkelijke verbruik, dit biedt u als ondernemer dus zekerheid.

    Binnen een grootzakelijk energiecontract is het gebruikelijk dat er twee facturen worden verzonden: één voor het energieverbruik en één voor het netbeheer. Dit houdt in dat u voortaan meerdere facturen zult ontvangen. In combinatie met de maandelijkse facturering, resulteert dit in 24 facturen per jaar, oftewel 24 betalingen per jaar.

    Een scherpe prijs voor uw grootzakelijke energie is uiteraard belangrijk. Het kan ook zijn dat u daarnaast nog andere voorkeuren heeft. Bijvoorbeeld voor een bepaalde bandbreedte als het patroon in uw verbruik varieert of voor duurzame energie, ook wel fuelmix genoemd. Uw voorkeuren kunt u aangeven bij het vergelijken van grootzakelijke energie. Bij zakelijke energiecontracten worden de tarieven altijd zonder btw weergegeven. De bijkomende kosten zoals vastrecht en metingen worden er pas later bij gerekend. Je kunt als zakelijk energiegebruiker voor variabele of vaste tarieven kiezen. Bij vaste energietarieven staan de tarieven voor de levering van gas en stroom vast gedurende de looptijd van uw contract. Dit geldt alleen voor de kosten die naar uw energieleverancier gaan, dus het leveringstarief voor gas en stroom en het vastrecht, de zogenaamde de vaste leveringskosten. Bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd. Variabele tarieven kunnen stijgen, maar ook dalen. 

    Verschil zakelijke energie en energie grootzakelijk

    Het verschil tussen zakelijke energie en energie grootzakelijk is voor veel ondernemers onduidelijk. Vooral kleinzakelijke ondernemers kiezen wel eens de verkeerde energie.  

    Het is vaak een misverstand onder ondernemers dat men kijkt naar de grootte van het bedrijf. Het gaat niet om de grootte van uw bedrijf, zoals de grootte van uw pand, omzet of het aantal fte. Dit is belangrijk om te onthouden. Een ander misverstand is te kijken naar het verbruik van elektriciteit en/of gas in geval van energie grootzakelijk. Uw verbruik telt namelijk niet mee in de definitie van grootzakelijke energie. Het gaat enkel om de aansluitwaarde van uw meter(s).

    Wat is het verschil met MKB?

    Allereerst verschillen beide aansluitingen logischerwijs in grootte. Daarnaast zit er verschil tussenbeide in de bescherming vanuit de overheid. Waar bij MKB de meetbedrijven een vergunning van ACM dienen te hebben, is dit bij grootzakelijk niet zo. Met deze vergunning wordt er gezorgd voor een betere bescherming van de zwakkere partij. Vervolgens dient een grootzakelijke verbruiker zelf te zorgen voor een meetdienst, op dit gebied is dus een vrije markt. 

    Wat betreft de facturen zit er tussen beide vormen van energieafname ook een verschil. Omdat er bij grootzakelijke aansluitingen een vrije keuze is op het gebied van netbeheerders krijgen deze aansluitingen een aparte factuur. Bij een kleinzakelijke aansluiting worden de kosten voor de netbeheerder door de energieleverancier gefactureerd, een grootzakelijke aansluiting krijgt dus twee facturen. Niet alleen de hoeveelheid van de facturen verschilt per aansluiting, ook de frequentie. Waar bij kleinzakelijke aansluitingen een maandelijks vast bedrag betaald wordt is dit bij grootzakelijke klanten anders. Grootzakelijke klanten betalen maandelijks een ander bedrag afhankelijk van het daadwerkelijke gebruik. De facturen van beide vormen lijken vaak uitgebreide en ingewikkelde documenten, energieleveranciers hebben daarentegen vaak overzichtelijke toelichtingen aan de facturen toegevoegd. 

    Vervolgens zit er tussen de aanbieders van grootzakelijke energie vaak grotere verschillen dan in het aanbod van kleinzakelijke energie. Het is voor bedrijven dus zeker een aanrader om goed te kijken of er mogelijkheden zijn voor het overgaan naar een grootzakelijke afname. Uw onderneming kan erbij gebaat zijn om te veranderen van aansluiting. Waar het vaak slim lijkt om de eerste optie te kiezen is het een aanrader om te bekijken wat de verschillende aanbiedingen zijn. Een grondig en gedegen onderzoek naar de verschillende opties kan u veel geld besparen. Wij kunnen u helpen om de verschillende aanbiedingen goed onder de loep te leggen en de beste optie eruit te filteren. 

    Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een kwalitatief goede meetdienst? Wij kunnen u helpen de juiste keuze te maken. 

    Hulp bij het kiezen van energie grootzakelijk

    Zoals hierboven vermeldt behoeft het verschil tussen beide vormen van aansluitingen zeker de aandacht van ondernemers. Wij begrijpen dat het voor u kan klinken als erg lastige materie. Vandaar dat wij u de helpende hand willen aanbieden. Met zakelijk advies op het gebied van energie in de breedste zin van het woord helpen wij u graag op weg. Bent u aan het twijfelen tussen verschillende netbeheerders of energieleveranciers? Weet u niet zeker of u voldoet aan de normen voor een grootzakelijke aansluiting? Wij helpen u graag.