Menu Sluiten

Hoe u kunt profiteren van zakelijk lage energietarieven tijdens de coronacrisis

Hoe-u-kunt-profiteren-van-lage-zakelijke-energietarieven-tijdens-de-coronacrisis

De lage energietarieven zakelijk van nu zijn een gevolg van de Coronacrisis. Als ondernemer is het mogelijk om hierop in te spelen. Zo kiezen veel ondernemers er bijvoorbeeld voor op energie in te kopen volgens een variabele inkoopstrategie. De verwachting is namelijk dat de energieprijzen nog wel even laag blijven. De vraag is echter of dit wel zo slim is en of het juist nu voordelig is om een vaste inkoopstrategie te kiezen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe de energietarieven worden bepaald

  Eigenlijk is het heel simpel: de prijs voor zowel energie als gas wordt voornamelijk bepaald door vraag en aanbod. Het is daarmee erg vergelijkbaar met de aandelenmarkt. Gaat het goed met de economie en is er veel vraag naar energie? Dan zal de prijs hoger zijn. Gaat het economisch slecht en wordt er minder energie gebruikt door bedrijven? Dan gaat de energieprijs omlaag. Ook als er bijvoorbeeld net nieuwe windenergieparken zijn aangelegd, zal de prijs wat omlaag gaan. Het aanbod is immers gestegen. Maar als er daarentegen een kolencentrale gesloten wordt, zal de prijs weer wat omhoog gaan. Dit komt logischerwijs omdat het energieaanbod daalt.

  Een andere invloedrijke factor die meespeelt bij de hoogte van de energieprijs is bijvoorbeeld het weer. Zo is er in de winter een hoop meer vraag naar energie. Ook de leveringskosten en de marges die de energieleverancier rekent spelen mee. Bij de prijs van gas spelen bijvoorbeeld politieke onrust, maar ook natuurverschijnselen zoals de Groningse aardbevingen een aanzienlijk grote rol.

  De vaste en variabele inkoopstrategie

  Wanneer je als onderneming energie inkoopt tegen een vast tarief, betaalt u gedurende het contract (van bijvoorbeeld een of drie jaar) hetzelfde bedrag voor de levering van elektriciteit en gas. Op deze manier ontstaat er zekerheid; het is namelijk duidelijk wat de inkoop van energie gaat kosten over een langere periode. Als ondernemer hoeft u hier dan niet meer naar om te kijken en kunt u focussen op andere zaken binnen de bedrijfsvoering. Het kiezen van het juiste instapmoment is cruciaal bij deze strategie.

  Wanneer er voor de langere termijn elektriciteit wordt ingekocht, gebeurt dat op de ENDEX- beurs. Het nadeel van zo’n vaste inkoopstrategie is dat er niet ingespeeld kan worden op gunstige veranderingen op de energiemarkt en er dus meer betaald wordt dan de daadwerkelijke energieprijs.

  Voor de ondernemer die meer wil profiteren van schommelingen op de markt, is er de variabele inkoopstrategie. Daarbij koopt men elektriciteit op de APX-beurs, oftewel de ‘spotmarkt’. Bij deze strategie kunnen de prijzen voor de inkoop van energie per uur stijgen of dalen. Meer onzekerheid dus. Groot voordeel is wel dat er geprofiteerd wordt van prijsdalingen op de markt. Daalt de energieprijs? Dan betaalt u ook minder. Dit is niet het geval bij een vaste inkoopstrategie.

  Overigens heeft de keuze voor een variabel of vast tarief geen invloed op de hoogte van de kosten aan de leverancier en netbeheerder. Het gaat alleen om de leveringskosten.

  De huidige energiesituatie ten gevolge van de coronacrisis

  De coronacrisis heeft natuurlijk een enorme impact op de wereldwijde economie en is voor ondernemers vooral erg vervelend. Inkomsten dalen gigantisch, terwijl veel van de kosten nagenoeg hetzelfde blijven. Toch kan er enig voordeel gehaald worden uit deze situatie. De energieprijzen zijn namelijk door de Coronacrisis gigantisch gekelderd waardoor er nu zakelijk extreem lage energietarieven zijn.

  Wat veroorzaakt deze daling dan? Het antwoord zit hem in de reeds beschreven manier van prijsbepaling van energie. Veel bedrijven zijn nu bijvoorbeeld gesloten of draaien minder. Daarnaast wordt er niet zoveel gereisd. Deze veranderingen zorgen voor een minder grote vraag naar energie. Dit terwijl het aanbod vrijwel gelijk blijft of zelfs toeneemt door de productie van duurzame energie. Zoals u kunt zien op de pagina over energiemarkten heeft dit flinke dalingen van de prijzen op zowel de APX- als ENDEX-beurs tot gevolg. Ook de gasprijs (LEBA) is enorm laag. Het komt in deze periode zelfs voor dat als gevolg van de enorme energieoverschotten bedrijven geld krijgen wanneer ze energie afnemen.

  Vast of variabel energie inkopen tijdens de coronacrisis?

  Wie voor de coronacrisis voor de lange termijn energie ingekocht heeft, zit daar helaas aan vast. Deze partijen betalen een flink hogere prijs dan de huidige marktprijs van energie. Alle andere partijen kunnen nu profiteren van de lage prijs. Het is echter verstandig om goed na te denken over welke inkoopstrategie gekozen wordt. Aan zowel de vaste en variabele strategie zitten voor- en nadelen. Uit welke van de twee haalt u in deze periode het meeste voordeel?

  Veel bedrijven kiezen, door de doorgaans wat lagere prijzen, voor een variabele inkoopstrategie. Dit is vooral erg voordelig als de verwachting is dat de energieprijzen in de nabije toekomst gaan dalen. Zo zit u niet vast aan een hoog tarief, maar betaalt u de prijs die op de markt op het moment geldt. Momenteel zijn die prijzen erg laag, dus houden veel ondernemingen het variabele contract. De coronacrisis houdt naar alle waarschijnlijkheid nog wel even aan, dus voor die ondernemers zullen de lage energietarieven zakelijk nog wel even blijven. Echter, de prijs gaat ooit weer omhoog. Dit resulteert uiteindelijk ook in hogere energiekosten. Dit is iets wat niet elke ondernemer zich realiseert.

  Het kan daarom verstandig zijn om een vast energiecontract te overwegen. Ook de koers op de ENDEX-beurs is momenteel namelijk historisch laag. Het energietarief dat u over een langere termijn betaalt, kan dus hierop worden vastgezet. Zo houdt u ook na de coronacrisis en de waarschijnlijke verhoging van de koersen op de energiebeurzen, zakelijk lage energietarieven. Met andere woorden: het instapmoment voor een vast energiecontract is nu dus erg voordelig. De kans is vrij klein dat de prijzen nog veel verder gaan zakken. Daarnaast is het plausibel dat in de nabije toekomst de productie van energie in kolen- en kerncentrales gaat afnemen. Hierdoor zal het aanbod afnemen en daardoor de prijs wat gaan stijgen. Des te meer reden om op dit moment te kiezen voor een vast energietarief.

  Dit neemt niet weg dat het kiezen voor een vast energiecontract, zelfs in deze tijd, een gok is. De energiemarkt is nou eenmaal moeilijk te voorspellen. Daarbij is de lange APX-beurs (voor de korte termijn) gemiddeld gezien wat goedkoper.

  Advies nodig?

  Wilt u meer weten over de voor- en nadelen van de vaste en variabele inkoopstrategie en hoe u het best gebruik maakt van de schommelingen op de energiebeurzen? Neem dan contact met ons op. Wij houden de koersen nauwlettend in de gaten en kunnen u begeleiden bij het kiezen van het juiste contract en voordelig instapmoment. Wij zorgen op die manier voor de beste deal voor uw zakelijke energie, terwijl u zich kan focussen op andere zaken binnen uw bedrijf.

  Albert, Energie Analist