Als de energiemarkt nog nieuw voor je is kan deze als overweldigend ervaren worden. Veel is nog onduidelijk wat dan weer een hoop vragen oproept. In dit artikel hebben wij veel van deze vragen op een rijtje gezet en er zo duidelijk mogelijk antwoord op gegeven. Als je hierna nog steeds vragen hebt of hulp nodig hebt bij het inkopen van zakelijke energie, neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten.
Wat is het verschil tussen particulier en zakelijk energie?
Het verschil tussen particulier en zakelijke energie zit in verschillende factoren zoals tariefstructuren, belastingvoordelen en contractvoorwaarden. Hieronder een klein overzicht van de belangrijkste verschillen:
- Tariefstructuur:
Zakelijke energie: Tarieven worden vaak exclusief btw weergegeven, waardoor ze in eerste instantie lager lijken. Echter, bedrijven kunnen de btw op energie als kostenpost aftrekken. Het tarief is afhankelijk van het type contract en energieverbruik en kan op maat worden gemaakt, vooral voor bedrijven met grootverbruik.
Particuliere energie: Tarieven zijn meestal inclusief btw en hebben vaak minder complexe structuren. Voor huishoudens zijn de tarieven vaak vastgelegd op standaardtarieven die minder flexibel zijn dan zakelijke contracten.
- Belastingvoordelen:
Zakelijke energie: Bedrijven kunnen vaak profiteren van belastingvoordelen, zoals het aftrekken van de btw. Daarnaast kunnen bedrijven ook gebruik maken van specifieke regelingen en subsidies voor energiebesparing en duurzame energieoplossingen.
Particuliere energie: voor particulieren zijn er geen belastingvoordelen op energie, en de btw is standaard inbegrepen in de tarieven.
- Contractvoorwaarden:
Zakelijke energie: de voorwaarden in het contract zijn over het algemeen zakelijker ingesteld. Zo heb je bij zakelijke contracten geen 14 dagen bedenktijd. Daarnaast zijn de opzegvergoedingen bij zakelijke contracten vaak hoger en kunnen contracten ook stilzwijgend verlengd worden.
Particuliere energie: als particulier heb je wat meer bescherming dan als zakelijke klant. Zo heb je 14 dagen bedenktijd bij het afsluiten van een contract en daarnaast ook lagere of zelfs geen opzegvergoeding.
- Flexibiliteit:
Zakelijke energie: als bedrijf kan je een flexibel contract afsluiten die je specifieke verbruikspatroon volgt, bijvoorbeeld met verschillende tarieven per verbruiksperiode. Dit kan vooral handig zijn voor bedrijven die grote hoeveelheden energie verbruiken.
Particuliere energie: voor consumenten is dit vaak niet mogelijk, de tarieven worden meestal vastgesteld zonder hierin rekening te houden met eventuele pieken en dalen in het verbruik.
- Bijkomende kosten en administratie:
Zakelijke energie: contracten kunnen extra administratieve kosten met zich meebrengen zoals netwerkkosten en transportkosten die apart op de factuur vermeld kunnen staan.
Particuliere energie: de administratie en facturatie is meestal een stuk eenvoudigere en alle kosten zijn inclusief btw vermeld.
Is zakelijke energie goedkoper?
Over het algemeen is zakelijke energie niet goedkoper dan particuliere energiecontracten. Soms is het zelfs zo dat voor zzp’ers en kleine ondernemers een particulier energiecontract voordeliger kan zijn dan een zakelijk energiecontract. Dit komt doordat bij particuliere contracten soms aantrekkelijke aanbiedingen aangeboden worden wat bij zakelijke contracten niet het geval is. Een belangrijk punt om op te letten is dat de zakelijke prijzen vernoemd worden exclusief btw. Hierdoor lijkt het of de tarieven voor zakelijke energie goedkoper zijn, echter moet de btw wel betaald worden bovenop de genoemde energietarieven waardoor ze niet goedkoper uitvallen dan de particuliere contracten.
Wat is het beste energie bedrijf?
Het kiezen van het beste energie bedrijf is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften zoals duurzaamheid, de prijs en klanttevredenheid. Hieronder een lijstje van enkele gerenommeerde zakelijke energieleveranciers in Nederland.
Eneco is een van de grootste energieleveranciers in Nederland en biedt verschillende zakelijke energieoplossingen, voor zowel klein- als grootzakelijk. Eneco legt een sterke focus op duurzaamheid en biedt groene energiemogelijkheden aan.
Essent levert zowel elektriciteit als gas aan zakelijke klanten en biedt ook op maat gemaakte energieoplossingen. Ze bieden verschillende contractvormen aan die goed aansluiten bij de behoefte van bedrijven.
Greenchoice richt zich op het leveren van 100% groene energie voor zowel de zakelijke als particuliere klanten. Greenchoice biedt ook flexibele contracten en ondersteunt bedrijven bij het verduurzamen van hun energieverbruik.
Vandebron geeft zakelijke klanten de mogelijkheid om direct energie af te nemen van lokale producenten van duurzame energie. Door dit model worden bedrijven in staat gesteld om hun energieverbruik te verduurzamen en lokale initiatieven te ondersteunen.
Wil je graag weten waar elke zakelijke energieleverancier voor staat zodat je een weloverwogen keuze kan maken passend bij jouw wensen? Lees dan hier het overzicht van alle zakelijke energieleveranciers en waar ze voor staan.
Is het mogelijk om een zakelijk energiecontract over te nemen?
Het is mogelijk om een zakelijk energiecontract over te nemen maar wel onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van het contract. Er zijn een aantal zaken waar opgelet moet worden bij het overnemen van een zakelijk energiecontract.
Vaak eisen energieleveranciers toestemming voordat een contract kan worden overgenomen. Hiervoor dien je contact op te nemen met de energieleverancier om te informeren of het mogelijk is om het contract over te nemen en wat de eventuele voorwaarden en kosten van de overname zijn.
Bij zakelijke contracten kan de energieleverancier de kredietwaardigheid van de nieuwe contracthouder controleren. Als blijkt dat de nieuwe partij niet aan de kredietvoorwaarden voldoet kan de overname hierdoor worden geweigerd.
De looptijd en het opzegtermijn van het afgesloten contract blijven vaak ongewijzigd. Dit houdt in dat de nieuwe contracthouder het contract moet behouden tot het einde van de bestaande looptijd. Er zijn ook leveranciers die administratiekosten rekenen voor de overname van een contract.
Hoe weet ik of ik een zakelijk klein of grootverbruiker ben?
Of je als klein- of grootzakelijk beschouwd wordt hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en de aansluitcapaciteit van je installatie. De criteria die hiervoor in Nederland gehanteerd worden zijn:
- Kleinverbruiker:
Elektriciteit: Je hebt een aansluiting met een capaciteit tot 3 x 80 ampère. Dit zijn meestal kleinere bedrijven, winkels of kantoren met een relatief laag elektriciteitsverbruik.
Gas: Je verbruikt minder dan 170.000m3 gas per jaar. Meestal zijn dit kleinere bedrijven en kantoren.
- Grootverbruiker:
Elektriciteit: je hebt een aansluiting met een capaciteit boven de 3x 80 ampère. Vaak zijn dit bedrijven met zware industriële apparatuur of grote kantoren waar veel stroom verbruikt wordt.
Gas: je verbruikt meer dan 170.000m3 gas per jaar. Ook dit zijn vaak grote industriële bedrijven en fabrieken.
Het verschil tussen klein- en grootzakelijk heeft invloed op het soort contract, de tarieven en de voorwaarden die worden aangeboden door energieleveranciers.
Kan je gas en elektriciteit bij verschillende energieleveranciers afsluiten?
Ja, het is mogelijk om gas en elektriciteit bij verschillende energieleveranciers af te sluiten. Hier zijn enkele zaken om rekening mee te houden als je overweegt om gas en elektriciteit bij verschillende leveranciers af te nemen.
De voordelen van verschillende leveranciers zijn lage tarieven, flexibiliteit en risicospreiding. Je kan profiteren van de scherpste aanbiedingen of tarieven voor zowel elektriciteit als gas afzonderlijk. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je contracten afzonderlijk te wijzigen of te beëindigen als je beter aanbiedingen vindt of als de energiebehoeften van je bedrijf veranderen. Doordat je niet meer afhankelijk van maar één leverancier bent kan je de impact van prijsveranderingen of wijzigingen in leveringsvoorwaarden minimaliseren.
De nadelen van meerdere leveranciers zijn meerdere facturen, minder pakketkortingen en verschillende contractvoorwaarden. Je ontvangt maandelijks of jaarlijks aparte facturen voor gas en elektriciteit wat het beheer ingewikkelder kan maken. Sommige leveranciers bieden korting aan als je als klant zowel gas als elektriciteit afneemt. En de looptijden en contractvoorwaarden kunnen per contract verschillen wat he bijhouden ervan weer complexer maakt.
Kan je je zakelijke energiecontract beëindigen?
Het is mogelijk om je zakelijk energiecontract te beëindigen maar de voorwaarden hiervoor verschillen met een particulier contract. Enkele belangrijke punten om rekening mee te houden als je van je zakelijke contract af wilt zijn:
Contractduur en opzegtermijn: bij een vast contract kan je meestal niet kosteloos opzeggen voordat de contractperiode is afgelopen. Als je eerder op wil zeggen brengt de energieleverancier hier een opzegvergoeding voor in rekening. Als je een variabel contract hebt kan je vaak zonder boete het contract opzeggen, de opzegtermijn is meestal 30 dagen.
In Nederland hebben bedrijven met een kleinverbruik aansluiting recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kan binnen deze tijd kosteloos je energiecontract annuleren.
Heeft het zin om je zakelijke energiecontract vast te zetten?
Of het zin heeft om je zakelijke contract vast te zetten hangt van verschillende factoren af zoals de huidige marktprijzen, je energiebehoeften en de economische vooruitzichten. Een vast contract kan zinvol zijn als er aanwijzingen zijn dat de energieprijzen op de lange termijn zullen gaan stijgen. Ook voor bedrijven met een groot energieverbruik kan een vast contract aantrekkelijker zijn, dit omdat zelfs kleine prijsschommelingen een groot verschil kunnen maken in de totale kosten als het volume zo groot is.
Wat kost 1 kWh voor zakelijke energie?
De kosten per kilowattuur (kWh) voor zakelijke energie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals uw energieverbruik, het type contract en de gekozen energieleverancier. Over het algemeen bestaat de prijs per kWh uit de volgende componenten:
- Leveringskosten: Dit zijn de kosten voor de daadwerkelijke levering van elektriciteit. Deze tarieven kunnen variëren per leverancier en zijn afhankelijk van het type contract (vast of variabel) en de looptijd.
- Energiebelasting: De overheid heft belasting op het verbruik van energie. Voor elektriciteit bedraagt deze belasting in 2024 €0,1165 per kWh.
- Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE): Dit is een toeslag die wordt gebruikt om de ontwikkeling van duurzame energie te stimuleren. Voor elektriciteit is deze opslag in 2024 €0,001 per kWh.
- Btw: Over het totaal van bovenstaande kosten wordt 21% btw berekend.
Als voorbeeld: stel dat de leveringskosten €0,06 per kWh bedragen. De totale kosten per kWh zouden dan als volgt zijn:
- Leveringskosten: €0,06
- Energiebelasting: €0,1165
- ODE: €0,001
- Totaal exclusief btw: €0,1775
- Totaal inclusief 21% btw: €0,214775
Leveringskosten 14162_883b08-77> |
€ 0,06 14162_1c4860-d6> |
Energiebelasting 14162_f2bd90-9a> |
€ 0,1165 14162_a8e653-21> |
ODE 14162_d3f6aa-72> |
€ 0,001 14162_caf147-d9> |
Totaal exclusies btw 14162_42557d-72> |
€ 0,1775 14162_f3aea6-39> |
Totaal inclusief btw 14162_1f159c-eb> |
€ 0,214775 14162_62b954-2b> |
Houd er rekening mee dat deze tarieven kunnen variëren en dat het raadzaam is om offertes van verschillende energieleveranciers te vergelijken om de meest voordelige optie voor uw bedrijf te vinden. Daarnaast kunnen grootverbruikers in aanmerking komen voor lagere tarieven per kWh vanwege hun hogere afname.
Wat is Essent Zakelijk?
Essent Zakelijk is de zakelijke tak van Essent die zich specifiek richt op het leveren van energieoplossingen voor bedrijven. Dit doen ze voor zowel kleine ondernemingen als voor grote organisaties. Ze leveren energiecontracten, advies op maat, energiebesparende oplossingen en online beheer.
Wie is de goedkoopste zakelijke energieleverancier?
Het bepalen van de goedkoopste zakelijke energieleverancier hangt van verschillende factoren af zoals je energieverbruik, de contractduur en eventuele aanvullende wensen. De energiemarkt is dynamisch waardoor de energietarieven en eventuele aanbiedingen regelmatig wijzigen. Naast de prijs per kWh is het ook belangrijk om te kijken naar de contractduur, opzegtermijnen en eventuele bijkomende kosten. Een hoger tarief met gunstigere contractvoorwaarden kan op de lange termijn wel voordeliger zijn.
Mocht je duurzaamheid belangrijk vinden voor je bedrijf, overweeg dan leveranciers die groene energie aanbieden. Soms kunnen deze tarieven vergelijkbaar of zelfs goedkoper zijn dan de tarieven van de traditionele energiebronnen.
Waarom is Energiedirect goedkoop?
Energiedirect staat bekend om de scherpe energietarieven. Dit komt door hun bedrijfsmodel en strategie die gericht is op kostenbesparing en efficiëntie. Doordat Energiedirect haar klanten instaat stelt om de energieaken online te regelen is de noodzaak voor fysieke kantoren lager wat weer resulteert in lagere operationele kosten.
Daarnaast richten ze zich op het structureel aanbieden van lage tarieven in plaats van te investeren in kostbare welkomstgeschenken of tijdelijke acties. Dit houdt in dat de besparing direct doorgegeven wordt aan de klant in de vorm van lage energiekosten. En als onderdeel van Essent profiteren ze van schaalvoordelen bij de inkoop van energie.