Menu Sluiten

Grootzakelijke energie vergelijken voor cementproductie, zo koop je dit het slimst in

Grootzakelijke energie vergelijken voor cementproductie, zo koop je dit het slimst in

De cementindustrie is een van de grootste zakelijke energie verbruikers ter wereld, met name door de intensieve processen die nodig zijn voor het produceren van cement. Het verbruik van energie in de cementproductie heeft een aanzienlijke impact op de kostenstructuur voor bedrijven en speelt een cruciale rol in de duurzaamheid van deze sector. In dit artikel vergelijken we grootzakelijke energie voor de cementproductie. Ook benoemen we de beste inkoopstrategie om kosten te verlagen en tegelijkertijd duurzamer te opereren.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding







     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Het belang van zakelijke energie in de cementproductie

    De productie van cement is een energie-intensief proces. Ongeveer 60 tot 70% van de totale productiekosten van cement wordt besteed aan energie. Hiervan gaat het grootste deel naar de verwarming van kalksteen tot klinker, dit proces staat ook wel bekend als klinkeren. Dit vindt plaats in een roterende oven die temperaturen tot 1450 graden Celsius vereist, een proces dat enorme hoeveelheden energie verbruikt.

    Daarnaast komt de energiebehoefte niet alleen uit fossiele brandstoffen maar ook uit elektriciteit. Dit is nodig voor het aandrijven van machines en het transporteren van materialen binnen de fabriek. De energie-infrastructuur van cementfabrieken is dus van vitaal belang voor hun operationele efficiëntie en kostenstructuur.

    Duurzaamheid binnen de cementindustrie

    Naast de hoge zakelijke energie behoefte heeft de cementindustrie te maken met strikte milieuregels en een groeiende druk om de CO2 uitstoot te verminderen. De productie van cement is verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Dit komt voornamelijk door het gebruik van fossiele brandstoffen en het chemische proces van het calcineren van kalksteen.

    Hierdoor is het voor cementproducenten noodzakelijk om duurzame energiebronnen te integreren en innovatieve energie=instellingen te implementeren die de CO2 uitstoot kunnen verminderen. Een deel van de oplossing ligt in het verbeteren van de energie-efficiëntie van de productieprocessen, maar ook in het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind, zonne-energie en biomassa.

    Zakelijke energie als strategie voor kostenbesparing en duurzaamheid

    Zakelijke energie speelt een cruciale rol in de manier waarop de cementindustrie hun kosten beheren en hun ecologische voetafdruk verkleinen. Er zijn verschillende manieren waarop energie kan worden ingekocht. Dit heeft direct invloed op de kosten en de duurzaamheid van de operatie. Hier zijn enkele belangrijke benaderingen die cementfabrieken kunnen helpen om zowel kosten te besparen als duurzamer te opereren.

    • Hernieuwbare energiebronnen: een van de meest effectieve manieren om de energiebehoefte van de cementindustrie duurzamer te maken is door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Zonne-energie en windenergie zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt om een deel van de elektriciteitsbehoefte van cementfabrieken te dekken. Hoewel de initiële investering voor het opzetten van deze systemen hoog kan zijn, kunnen de lange termijn voordelen op het gebied van lagere operationele kosten en verminderde CO2 uitstoot aanzienlijk zijn. Daarnaast biedt de overheid in veel landen subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in duurzame energie. dit maakt het voor cementproducenten aantrekkelijk om hernieuwbare energie te integreren in hun productieprocessen.
    • Energiehergebruik: cementproducenten kunnen ook aanzienlijke energiebesparingen realiseren door efficiënter om te gaan met de energie die al in hun systemen gebruikt wordt. Het hergebruiken van restwarmte uit het klinkerproces bijvoorbeeld kan helpen om een groot deel van de benodigde energie opnieuw te gebruiken. Dit proces ook wel bekend als warmte-integratie kan de totale energiebehoefte van de fabriek met 10 tot 20% verlagen. Andere energie-efficiëntiemaatregelen omvatten het verbeteren van de isolatie van ovens, het optimaliseren van de ventilatiesystemen en het verbeteren van de prestaties van machines door gebruik te maken van geavanceerde technologieën en automatisering.
    • Groene certificaten en duurzaamheidsinitiatieven: zakelijke energie in de cementproductie kan ook strategisch worden beheerd door gebruik te maken van zogenaamde groene energiecertificaten. Door deze certificaten aan te schaffen kan een cementfabrikant aantonen dat een bepaald percentage van hun energie afkomstig is van hernieuwbare bronnen. Dit draagt bij aan het verbeteren van de duurzaamheid van het bedrijf. Daarnaast kan het ook leiden tot positieve merkperceptie en voorkeur bij klanten die waarde hechten aan milieuvriendelijke productieprocessen. Groene certificaten kunnen worden vergeleken met de aankoop van groene energie. Waarbij een bedrijf een bewijs ontvangt dat de ingekochte energie op een duurzame manier is geproduceerd.

    De beste inkoopstrategie voor zakelijke energie voor cementproductie

    Een succesvolle inkoopstrategie voor zakelijke energie is noodzakelijk voor de cementindustrie. Om hun energiekosten te beheren en de juiste balans te vinden tussen prijs, betrouwbaarheid en duurzaamheid. De juiste strategie kan de kosten aanzienlijk verlagen en tegelijkertijd bijdragen aan de milieu ambities van het bedrijf. Hier volgen enkele sleutelstrategieën voor het inkopen van zakelijke energie.  

    Lange termijn contract: een van de meest voorkomende strategieën voor cementproducenten is het afsluiten van lange termijn energiecontracten. Door contracten van meerdere jaren af te sluiten kunnen bedrijven profiteren van voorspelbare energieprijzen en zich beschermen tegen schommelingen in de markt. Dit is vooral belangrijk in een sector die zo afhankelijk is van energie als de cementindustrie.

    Flexibele energiecontracten: een andere benadering is het aangaan van flexibele energiecontracten die meer markt gerelateerde prijzen volgen. Dit kan bedrijven in staat stellen om in te spelen op prijsdalingen op de energiemarkt en zo kosten te besparen. Tegelijkertijd biedt het de mogelijkheid om op een duurzame manier in te kopen. Bijvoorbeeld door een percentage van de energiebehoefte af te dekken met hernieuwbare energie.

    Energiebeheersystemen en data-analyse: slimme energiebeheersystemen maken het mogelijk om in real-time het energieverbruik te monitoren en te optimaliseren. Dit helpt bedrijven niet alleen om hun energieverbruik te verlagen maar ook om efficiënter in te kopen op basis van hun werkelijke behoefte. Door data-analyse kan een cement fabrikant trends in energieverbruik identificeren en daarop inspelen. Dit kan door energie in te kopen wanneer de prijzen laag zijn of wanneer hernieuwbare bronnen beschikbaar zijn.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven betekenen voor jouw bedrijf in de cementindustrie

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige contract van zakelijke energie voor de cementindustrie? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht. Wij helpen je zakelijke energie vergelijken.