Menu Sluiten

Naast alle hoge kosten óók nog hoge energiekosten in de horeca, Wat doet u er tegen?

zakelijke energie horeca

Winkelstraten in de steden worden tegenwoordig vaak gedomineerd door horeca, ze lijken stuk voor stuk vol te zitten en sinds corona geniet iedereen er weer van om buitenshuis te eten. Op het eerste gezicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Toch zit ook de horeca in zwaar weer. Stijgende kosten en vaak nog een belastingschuld of steun die terugbetaald moet worden. Veel ondernemingen hebben moeite met overleven, en dan komen de hoge kosten zakelijke energie voor de horeca er nog bij op. Wat is de oplossing?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Problemen met kosten in de horeca

  Sinds de beperkende maatregelen van de coronacrisis werden opgeheven is het horecaleven weer bruisend. Toeristen komen weer naar Nederland en geven geld uit aan restaurantjes en cafés, en mensen genieten weer van de gezelligheid op terrasjes. De omzet van de horeca is dan ook gestegen en lijkt hersteld te zijn van de crisis. Maar de problemen zijn gebleven, en niet minder geworden. En personeelskosten waren er voor de crisis al maar zijn sindsdien vooral toegenomen. Mensen namen tijdens de crisis ontslag om ergens anders te gaan werken en kwamen niet meer terug. Werken in de horeca is immers intensief en meestal niet bepaald lucratief. Ook is de concurrentie bijzonder groot.

  Er zijn talloze verschillende plekken waar men terecht kan om te eten of een drankje te doen. Bovendien lijken dat er ook elke week weer meer te zijn. Door een goede service in een restaurant kan men zich onderscheiden van zijn concurrentie, maar vanwege het personeelstekort is dit een grote uitdaging. In Nederland heeft men over het algemeen hoge eisen. Het vraagt van het bestaande personeel dan ook veel om elke keer maar weer deze service op te brengen.

  Naast de personeelstekorten zijn de kosten van personeel ook weer fors gestegen. Dit komt vooral door de doorgevoerde loonstijgingen in cao’s.

  Problemen met de kosten zakelijke energie in horeca

  Ook de stijgende inkoopprijzen voor de horeca vormen een probleem. Zowel voor producten als bier en andere alcoholische dranken als voor voedingsmiddelen zoals vlees en kaas is de inkoop een stuk duurder geworden. De inflatie was het afgelopen jaar ook historisch hoog. Naast het psychologische effect dat de consument minder uit wilt geven zullen mensen mogelijk willen bezuinigen door bijvoorbeeld een gang over te slaan of net wat minder te drinken.

  Doorberekenen energie kosten naar klant?

  Voor horeca is het volledig doorberekenen van de hoge kosten voor zakelijke energie in de gehanteerde prijzen geen optie. Dat schrikt de consument af waardoor ze niet meer komen, iets wat u als ondernemer niet graag wilt. Zo blijven een deel van de gemaakte kosten mogelijk niet gecompenseerd terwijl de marges nodig zijn om de onderneming financieel gezond te houden. Ook no shows dragen bij aan misgelopen opbrengsten. Mensen die een tafel reserveren en uiteindelijk niet verschijnen waardoor het tafeltje leeg blijft. Een aanbetaling wordt om die reden ook steeds vaker gevraagd zodat mensen gestimuleerd worden om daadwerkelijk te komen.

  De kosten zakelijke energie horeca beperken

  De beste manier om de marges te vergroten is om de kosten zo laag mogelijk te houden. Zo kunt u uw personeel efficiënt en slim inzetten op de momenten dat zij nodig zijn, en op de momenten daarbuiten met minimaal personeel. Zo laat u mensen niet overbodig werken en maakt u geen onnodige loonkosten. Ook kunt u kosten beperken door goed te onderzoeken waar de inkopen het beste gedaan kunnen worden en door te voorkomen en misschien de porties even wat kleiner te bereiden.

  Besparen op kosten zakelijke energie

  Ten slotte kunt u operationele kosten als energiekosten zelf beperken door energiebesparende maatregelen door te voeren. Denk aan het gebruik van duurzame verlichting, het binnen houden van warmte door bijvoorbeeld een luchtgordijn en goede isolatie, en het gebruik van duurzaam apparatuur in de keuken. Dit zal u onderaan de streep al een deel van de kosten schelen. Zeker in de wintermaanden worden veel energiekosten gemaakt, terwijl u daar als ondernemer relatief veel grip op hebt. Ga dus goed na waar uw kansen liggen op het gebied van kostenbesparingen, en krijg goed inzicht in uw verbruik door bijvoorbeeld de aanschaf van slimme meters in uw restaurant of café.

  Voorbeeld
  Het restaurant van Jan heeft doorgaans alleen klanten in de avond. Hij wilt echter wel open zijn in de middag voor het geval een vaste gast langs wilt komen. Hij kan in zijn eentje de klanten bedienen en het restaurant draaiende houden en hoeft dan ook geen personeel te laten komen werken die weer loon verdienen. Zo kan hij bijvoorbeeld in de personeelskosten bezuinigen.

  Ten slotte is het verstandig onderzoek te doen naar hoe u uw zakelijke energie in de horeca inkoopt. Als ondernemer hebt u waarschijnlijk geen tijd en behoefte om bezig te zijn met energiecontracten. Hier valt echter veel voordeel mee te behalen. Hebt u advies nodig of wilt u weten waar u op moet letten? Bij Zakelijke Energietarieven helpen we u graag, zoals wij veel leden van Koninklijke Horeca Nederland doen. Wij adviseren u over bijvoorbeeld het juist inkopen van zakelijke energie!

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *