Menu Sluiten

Wat zijn de ontwikkelingen van de Blockchain voor de energiesector?

Wat zijn de ontwikkelingen van de Blockchain voor de energiesector?

Met de toenemende mate van digitalisering in onze samenleving is ook iets als Blockchain een groot actueel onderwerp, vaak genoemd als het over cryptomunten gaat. Maar een Blockchain gaat verder dan enkel cryptocurrencies. Met zo’n Blockchain worden alle vormen van transacties digitaal en gedecentraliseerd, maar wat zijn de gevolgen voor de energiesector, waar sprake is van transacties tussen verschillende personen? Lees verder om hier meer over te weten te komen!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat houdt een Blockchain precies in?

  Blockchain is een soort nieuwe database, een groot logboek, waarin alle transacties worden opgeslagen. Een ‘keten’ van ‘blokken’ waarbij de blokken goedgekeurde transacties zijn. Crypto’s gebruiken de Blockchain bijvoorbeeld om verhandeld te kunnen worden, maar dit kunnen alle soorten transacties zijn. Niet alleen geldtransacties, maar bijvoorbeeld ook contracten of andere overeenkomsten. Alle transacties kunnen dus teruggevonden worden, en verder is er geen tussenpersoon die de transacties doorvoert. Daarnaast is het lastig te reguleren doordat er niet één partij is die de Blockchain beheert, maar alle partijen die deelnemen aan de Blockchain. Vaak is zo’n tussenpartij de bank, en daarmee de overheid. Met een Blockchain valt deze partij er tussenuit en kunnen personen met elkaar zulke transacties doen.

  Wat heeft de Blockchain met de energiesector te maken?

  Zoals gezegd is Blockchain een systeem om transacties gemakkelijk te kunnen laten plaatsvinden tussen personen. De energiemarkt bestaat ook grotendeels uit transacties tussen energiebedrijven en afnemers. Op het eerste oog zou een Blockchain dan ook een goede ontwikkeling zijn voor de energiemarkt. De vraag is of dat echt zo is.

  Allereerst biedt een Blockchain de mogelijkheid transacties een stuk sneller te laten verlopen. Er is geen tussenpartij meer nodig om de transacties te laten voltooien. U zou in principe zo naar je buurman A kunnen lopen om een transactie te doen, en daarna naar buurman B en hetzelfde doen. Met behulp van zo’n Blockchain zou u ook een wat kWh kunnen verkopen aan uw buurman. Aangezien het stroomnet vaak overvol zit en het lastig is goed te verdelen, zou een Blockchain hier een goede oplossing voor zijn. Zeker met de toename van duurzame energie is de behoefte naar de juiste verdeling van energie groot. Wanneer veel mensen zonnepanelen hebben en allemaal energie opwekken die ze op dat moment niet nodig hebben komt dat op het net terecht die dan overvol raakt. Wanneer iedereen lokaal zijn energie op zo’n manier zou kunnen verkopen, zou dat de energiemarkt verlichten. Dit zal via een app mogelijk kunnen zijn.

  Voorbeeld
  Hans wekt 4.000 kWh in een week op met zijn zonnepanelen. Hij heeft maar 2.500 kWh nodig. Via de Blockchain kan hij zijn twee buren beide 750 kWh verkopen. Zo hoeft het niet terug geleverd te worden aan het overvolle stroomnet.

  Bovendien zorgt Blockchain voor een hoog niveau van gegevensbeveiliging, iets wat tegenwoordig ook hoog in het vaandel staat. Dit komt doordat de Blockchain een groot aantal computers omvat die allemaal stuk voor stuk beveiligd zijn. Wanneer één van die computers gekraakt zou worden, zou het opgepakt kunnen worden door een andere computer die zelf weer beveiligd is. Dit zorgt voor een stuk meer bescherming dan een centraal georganiseerd systeem, waarbij alle gegevens op één plek te vinden zijn.

  Tenslotte zullen transacties binnen de Blockchain een stuk goedkoper worden dan met de huidige energiemarkt. Energieleveranciers rekenen relatief hoge transactiekosten waardoor de prijzen voor iedereen oplopen. Wanneer energie binnen een Blockchain verhandeld zou worden zouden de kosten hoogstwaarschijnlijk lager uitvallen.

  Uit bovenstaand valt te concluderen dat een Blockchain potentieel positieve ontwikkelingen zou hebben op de energiemarkt en zijn prijzen. De juiste uitvoering zal echter nog een uitdaging zijn.

  Bent u op zoek naar advies over de juiste energiedeals? Bij Zakelijke Energietarieven adviseren we u graag!

  Albert, Energie Analist