Menu Sluiten

Wat kost 1 kWh vandaag?

Wat kost 1 kWh vandaag?

Als ondernemer bent u vaak bezig met de prijzen die u moet betalen voor spullen. Zo ook voor de stroom. De prijs voor stroom wordt meestal uitgedrukt in ‘€ per kWh’. Maar hoe komt deze prijs tot stand? Er zijn namelijk meer factoren dan de kosten van elektriciteit die invloed hebben op de prijs van stroom. Lees hier welke factoren invloed hebben en wat de huidige prijs staat!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Wat houdt een kWh in?

  De afkorting kWh staat voor kilowattuur. Hetgeen elektrische apparaten verbruiken noemen we kilowatt. 1 kilowatt is 1.000 watt. De hoeveelheid stroom dat een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt in een uur verbruikt noemen we een kilowattuur. Op uw energierekening is ook het aantal kWh’s te zien dat verbruikt is. Op elektrische apparaten staat altijd het vermogen genoemd. Door deze te vermenigvuldigen met het aantal uren dat het apparaat gebruikt wordt kunt u de verbruikte KWh berekenen.

  Voorbeeld
  Jan heeft een stofzuiger gekocht met een vermogen van 500 watt. Hij zuigt een halfuur de vloer. Hij heeft dan dus ½ x 500 = 250 watt gebruikt. In kWh is dat dan 0,25 kWh.

  Hoe wordt de prijs van 1 kWh berekend?

  Allereerst is het goed om te benoemen dat de prijs per leverancier verschilt. Wat u per kWh moet betalen hangt dus in elk geval af van uw energiecontract. De prijs van een kWh bestaat uit:

  • Energietarief
  • Belasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)

  De recent ingevoerde Opslag Duurzame Energie is voor elke leverancier hetzelfde. Dit is een heffing op het gebruik van stroom en gas en valt dus ook onder belastingen. De ‘normale’ belasting (btw) wordt uiteraard bepaald door de overheid, dus deze is ook voor elke consument hetzelfde. Om de uitzonderlijk hoge energieprijzen te compenseren is deze in 2022 verlaagt tot 9% btw. Echter, deze compensatiemaatregel is teruggedraaid en de belasting staat momenteel weer op de standaard 21% btw. Enkel het energietarief zelf zonder de belastingen. maakt dus het verschil tussen de kosten per kWh. Dit is het tarief waarvoor u uw energiecontract hebt afgesloten bij een energieleverancier, deze wordt door de leverancier bepaald. Dit wordt gedaan aan de hand van uw verbruik en de prijs die het energiebedrijf hanteert. Hoeveel u voor uw stroom moet betalen hangt van een aantal factoren af:

  • De duur

  De prijs die de leverancier hanteert kan afhangen van de duur van het contract.  Zo kan de leverancier bij een lang vast contract een hogere prijs hanteren, omdat ze dan voor een langere tijd vastzitten aan een bepaald tarief.

  • Het moment waarop u uw contract aanvraagt

  De tarieven kunnen per maand verschillen. Wanneer de prijs laag staat wanneer u uw contract aanvraagt zal het tarief ook lager liggen.

  • Het soort contract

  Er bestaan twee soorten contracten: een vast en een variabel contract. Bij een variabel contract worden de prijzen vaak tussentijds gewijzigd, bij een vast contract is dit niet het geval. Over het algemeen worden er bij een variabel contract hogere prijzen gehanteerd.

  Wat betaal ik momenteel voor 1 kWh?

  In 2023 heeft de prijs per kWh gevarieerd tussen de 0,22,- en  1,0 euro afhangende van het soort contract. Hiervan is ongeveer € 0,15,- belasting. Hierbij is de 21% btw meegerekend. Sinds het begin van 2023 dalen de prijzen gestaag en biedt een aantal leveranciers nu contracten aan voor onder het prijsplafond van 0,40,-. Dit is dus inclusief de belastingen.

  Een offerte aanvragen? Bij Zakelijke Energietarieven voorzien we je graag van advies over de scherpste deals!

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *