Menu Sluiten

Ik wil graag zakelijk groene energie, hoe kan ik dat inkopen?

Ik wil graag zakelijk groene energie, hoe kan ik dat inkopen?

Tegenwoordig kom je er eigenlijk niet meer onderuit: verduurzamen. Het verduurzamen van een huishouding of je bedrijfsvoering gaat ook gepaard met groene energie. Ter bevordering van het milieu zal iedereen mee moeten gaan met de transitie van grijze naar groene energie, van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen. Dit klinkt misschien heel makkelijk, maar het zakelijk inkopen van écht groene energie is niet altijd zo eenvoudig. Loop jij hier ook tegen aan en wil je graag weten hoe je dit probleem oplost? Lees dan snel verder!

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe kies ik voor groene energie?

  Het verschil tussen groene en grijze energie zal je niet snel merken. Het is in principe hetzelfde. Echter, aan de afkomst van energie wordt tegenwoordig ook veel waarde gehecht. Zo komt grijze, fossiele brandstof voornamelijk uit gas- en steenkool en kernenergie. Groene stroom daarentegen komt van hernieuwbare bronnen als wind- en zonenergie en biomassa. Om te kunnen garanderen dat groene energie die je koopt daadwerkelijk groen is, bestaat er een Europees systeem dat groene energie erkent: de GVO (Garantie van Oorsprong). Met deze garantie kan de producent aan een afnemer aantonen dat energie afkomstig is van een duurzame bron. Grijze en groene energie komt namelijk uit hetzelfde stopcontact, want het loopt door elkaar heen. Daarmee merk je dus geen verschil.

  In principe betaal je even veel voor groene energie als dat je voor grijze energie betaalt. Dit komt nu vooral nog door de vele subsidies en compensaties vanuit de overheid om de productie en afname van grijze energie, en de transitie naar groene energie te stimuleren.

  Veel energieleveranciers bieden groene energie aan. De ene leverancier is nog wat ‘groener’ dan de andere. Als zakelijke energieverbruiker zal je je eigen leverancier moeten kiezen. Hiermee zal je dus ook moeten bepalen uit welke bron jij je groene energie wil halen. Dit kan uit Nederland, Europa of zelfs een bron in jouw eigen gemeente zijn. Zoals genoemd heeft een energieleverancier een GVO (Garantie van Oorsprong) nodig om te kunnen garanderen dat het daadwerkelijk groene energie verkoopt. In Nederland is er meer vraag naar groene stroom dan aanbod, maar zijn er te weinig GVO’s. In Scandinavië is het aanbod juist groter dan de vraag. Energieleveranciers uit Nederland kopen dan ook GVO’s over uit Scandinavische landen. Het is dus niet zo dat de groene energie die je koopt altijd uit Nederland komt. De GVO die een energieleverancier bijvoorbeeld ‘gebruikt’ voor jouw groene stroom kan afkomstig zijn van een waterkrachtcentrale uit Noorwegen die er al tientallen jaren staat. Dit zal de verduurzaming binnen Noorwegen ook niet zozeer stimuleren. Elke leverancier levert bij de jaarrekening een stroometiket waarmee je na kunt gaan waar je energie vandaan komt.

  Voorbeeld
  Energiebedrijf Y, met steenkoolcentrales in Nederland, koopt bij een waterkrachtcentrale in Scandinavië een GVO. In dat land is er minder vraag naar groene energie. Energiebedrijf Y kan met deze GVO haar stroom ‘groen’ noemen. De afnemers hebben dan groene Scandinavisch stroom terwijl de mensen in dat land ‘grijze’ energie uit Nederland hebben.

  Koop zakelijk groene energie uit Nederland!

  Zorg er daarom voor dat de groene energie die je in wil inkopen daadwerkelijk uit Nederlandse onuitputtelijke bronnen komt. Meestal kun je bij een energieleverancier aangeven dat je alleen groene energie wil ontvangen dat uit Nederlandse bronnen komt. Echter, niet elke leverancier heeft (al) evenveel aanbod wat betreft Nederlandse duurzame energie. Het is daarom verstandig om de opties naast elkaar te leggen en voor de beste optie voor jou te kiezen. Twijfel je nog of kom je er niet uit? Bij Zakelijke Energietarieven hebben we al jaren ervaring met het adviseren binnen de inkoop van zakelijke energie. Neem gerust contact op, en dan zullen we met elkaar onderzoeken wat voor jou de beste opties zijn!

  Albert, Energie Analist

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *