Menu Sluiten

Hoe een inkoopstrategie voor gas en zakelijke energie u in de chemische industrie veel geld kan besparen

Hoe een inkoopstrategie voor gas en zakelijke energie u in de chemische industrie veel geld kan besparen

De chemische industrie levert aan ontelbaar veel bedrijven de benodigde stoffen voor hun productieprocessen. Het maken, bewaren en leveren van deze chemische stoffen vergt veel zakelijke energie en gas. Veel bedrijven in de chemische industrie hebben last van de stijgende gasprijs, door onder andere de oorlog in Oekraïne en de stijging van de olieprijs. Gelukkig valt er veel te behalen in de chemische industrie als zakelijke energie en gas slim worden ingekocht met een inkoopstrategie. Zakelijke Energietarieven kan u daarbij helpen.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Slim zakelijk energie en gas inkopen chemische industrie

  De chemische industrie valt onder de bedrijven met grootzakelijke gasaansluitingen. Grootzakelijke afnemers van zakelijk gas dienen dit zelf in te kopen. Daar liggen veel bespaarkansen die veel ondernemers over het hoofd zien. Zo kunt u met een inkoopstrategie veel geld besparen op uw gasverbruik, omdat u op goedkope momenten uw gas inkoopt, ten opzichte van uw concurrenten. Helemaal als grootzakelijk bedrijf kan een kleine prijsdaling al een groot voordeel maken op uw uiteindelijke gasrekening.

  Wat is de voordeligste inkoopstrategie voor gas in de chemische industrie? Dat hangt af van de wensen van uw bedrijf en de mate van risico die u wilt nemen. Hoeveel risico durft u te nemen op het gebied van prijzen van gas en zakelijke energie in de chemische industrie? Onderstaand zullen twee voorbeelden van inkoopstrategieën worden gegeven. Het eerste voorbeeld bevat minder risico maar ook minder bespaarkansen, het tweede voorbeeld ziet op meer risico maar ook op meer bespaarkansen.

  Voorbeeld 1: TTF Markt

  Op de TTF-markt kopen grootzakelijke bedrijven gas in voor een prijs die per dag verschilt. Anders dan de onder voorbeeld 2 nader te bespreken LEBA-markt, koopt u gas in voor een bepaalde termijn voor een vaste prijs. De prijs die u gaat betalen is de marktprijs op het moment dat u gaat inkopen. Het is dus belangrijk dat u een goedkoop moment herkent waarop u toetreedt.

  Chemiebedrijf A wilt de gasprijs vast kunnen doorberekenen in haar kostprijs en wilt daarom een vaste, vooraf te begroten gasprijs. Door de trends op de gasmarkt in de gaten te houden kan A een goedkoop moment vinden om gas in te kopen. Op die manier heeft A geen last van latere prijsstijgingen.

  Voorbeeld 2: LEBA markt

  Op de LEBA-markt koopt u gas in voor een variabele prijs. De prijs verschilt per dag en u betaalt uiteindelijk per maand het gemiddelde van de dagprijzen. De dagprijzen komen tot stand op basis van maatschappelijke ontwikkelingen die zorgen voor veranderingen in vraag en/of aanbod van gas. Een voorbeeld hiervan is de olieprijs, waaraan de gasprijs is gekoppeld. Als de olieprijs stijgt, stijgt de gasprijs iets later ook mee.

  Chemiebedrijf B kiest voor de LEBA-markt omdat zij wel wat risico wilt nemen betreft de gasprijs. Als de gasprijs daalt, kan B daarvan profiteren ten opzichte van A, die bijvoorbeeld op een duurder moment vast had ingekocht.

  Tip! Laat als grootzakelijk afnemer van gas en zakelijke energie in de chemische industrie uw facturen checken

  Veel grootzakelijke bedrijven maken de grote fout dat zij zonder enige vorm van nacontrole hun energie- en gasfacturen betalen. Er staan echter nog steeds vaak genoeg fouten op deze facturen die ervoor zorgen dat u wellicht te veel betaalt. Hoe kan dat?

  Bij bepaalde aansluitingen voor gas worden de meterstanden niet automatisch doorgegeven. Fouten zitten hierdoor in een klein hoekje. Helemaal als u grootzakelijk bent, kan een kleine fout dure gevolgen hebben.

  Op het gebied van zakelijke energie worden er in facturen van bedrijven in de chemische industrie ook nog fouten gemaakt. Bij grootzakelijke bedrijven wordt het gebruik van zakelijke energie per maand apart berekend, dus fouten hierbij kunnen goed voorkomen.  

  Grootzakelijke bedrijven ontvangen naast hun maandelijkse facturen voor gas en zakelijke energie ook nog per maand een factuur voor netbeheer, dit zijn een hoop facturen om te checken. Daarnaast is het vaak best een werk om deze fouten te herkennen en om hiertegen bij uw leverancier in bezwaar te gaan. Bij Zakelijke Energietarieven begrijpen wij dat u die tijd liever aan andere werkzaamheden besteedt. Daarom bieden wij een vrijblijvende factuurcheck aan voor onze klanten. Zo hoeft u nooit meer bang te zijn dat u te veel betaalt. Neem bij vragen en interesse gerust contact met ons op.

  Hoe ik mijn kosten voor zakelijke energie hedgen?

  De markt voor gas en zakelijke energie is een beweeglijke, onvoorspelbare markt. Wilt u geen risico lopen op toekomstige prijsstijgingen? Dan is hedgen wellicht wat voor u. Hoe werkt dat? U doet een toekomstig risico af door een investering elders te doen voor die periode.

  Voorbeeld:

  Bedrijf C zit in de chemische industrie. C wil geen toekomstige risico’s meer lopen op prijsstijgingen in de toekomst, dus besluit te gaan hedgen. Hoe werkt dat? C zou bijvoorbeeld een contract voor zakelijke energie kunnen kopen voor een bepaalde termijn in de toekomst.  Indien de prijzen van zakelijke energie later zullen stijgen, kan C deze kasstroom afdekken door te verdienen aan het eerder ingekochte termijncontract.

  Bij Zakelijke Energietarieven zit u goed

  Wat is de voordeligste inkoopstrategie? Hoe kan ik verduurzamen in de chemische industrie? Wat is het beste moment om gas in te kopen? Bij Zakelijke Energietarieven begrijpen wij goed dat u liever uw tijd aan andere werkzaamheden besteedt dan aan uw energiezaken. Daarom nemen wij deze zaken graag op ons.

  Op het gebied van zakelijke energie en grootzakelijk gas is er veel voordeel te behalen voor bedrijven in de chemische industrie. Wilt u ook besparen op uw gas en energie? Wilt u ook een energiepartner die al uw energiezaken voor u regelt? Dan bent u bij Zakelijke Energietarieven aan het goede adres. Neem gerust bij interesse contact met ons op.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *