Menu Sluiten

Zakelijke energie voor uw VvE: vier manieren om te besparen op uw energiekosten

zakelijke energie VvE

Aagje is voorzitster geworden van de VvE van het flatgebouw waar ze woont. Ze komt tot de ontdekking dat de flat toch veel meer energie verbruikt dan ze denkt. Zo is de hal beneden altijd lekker verwarmd en zijn de galerijen goed verlicht tijdens de late uren. De energierekening per maand is torenhoog. Hoe kan ze de energiekosten verlagen? De Vereniging van Eigenaren, in de volksmond VvE genoemd, is een essentiële belangenbehartiger voor appartementseigenaren. Een van de taken van de VvE is het faciliteren van zakelijke energie. Denk bijvoorbeeld aan de verlichting en verwarming van de gemeenschappelijke ruimtes van de gebouwen en het functioneren van de liften. Ook voor de VvE liggen kansen voor zakelijke energie. Een slimme inkoopstrategie, geclusterde meters of duurzaamheidsmaatregelen; de mogelijkheden zijn eindeloos. Waar liggen voor mijn VvE kansen binnen de zakelijke energie?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Hoe koop ik het slimste zakelijke energie in voor de VvE?

  De energiemarkt kent net als de aandelenmarkt een marktwerking waarbij de prijs tot stand komt aan de hand van vraag en aanbod. Als afnemer van zakelijke energie, kunt u daar uw energie inkopen. Kortweg kunt u kiezen uit twee markten:

  ENDEX-markt

  Op de ENDEX-markt koopt u voor een vaste prijs per afgesproken periode in. De prijs die u betaalt, is gebaseerd op de energieprijs die op de dag van inkopen gold. Deze ENDEX-markt biedt u financiële zekerheid wat betreft uw energiekosten. Dit is voordelig voor de VvE, omdat ze hierdoor een vast bedrag per maand in de VvE-bijdrage kunnen doorberekenen. Voor haar leden is dit ook het prettigst wat betreft zekerheid van de hoogte van de periodieke bijdrage. De keerzijde is uiteraard dat als u op een “verkeerd moment” inkoopt, u over een bepaalde tijd een hoger bedrag moet betalen dan de marktwaarde. U kunt ook niet profiteren van prijsschommelingen.

  APX/EPEX-markt

  Op deze markt koopt u energie in voor een prijs die per uur schommelt. Per afgesproken periode betaalt u de gemiddelde energieprijs van die periode. U kunt dus meedoen met eventuele prijsdalingen van energie. De keerzijde van deze markt is dus wel dat u geen vast bedrag voor energiekosten heeft dat u kunt doorberekenen in de VvE-bijdrage van haar leden. Het kan namelijk ook voorkomen dat de energieprijzen substantieel stijgen, door wereldwijde gebeurtenissen, zoals de invasie van Rusland in Oekraïne. De ENDEX-markt lijkt dan ook gezien haar meer “zekere” imago geschikter voor de VvE. Uiteraard kunt u dit dilemma voorleggen tijdens de periodieke ledenvergadering.

  Hoe kan ik als VvE verduurzamen?

  Verduurzaming is een essentieel onderwerp geworden in de bedrijfsvoering. Ook voor VvE’s liggen er veel kansen wat betreft duurzaamheid. Naast dat u met duurzame oplossingen een belangrijk steentje bijdraagt aan de klimaatdoelen, kunt u ook veel geld besparen op uw energierekening.

  Heeft u wel eens gedacht aan investering in zonnepanelen? Veel flatgebouwen en andere appartementen hebben daken waar prima zonnepanelen op kunnen worden geplaatst. Door een deel van uw energie zelf op te wekken, hoeft u minder energie in te kopen, waardoor u een lagere energierekening per maand overhoudt. U kunt ook binnenin uw gebouw kleine aanpassingen doen, die tezamen ook een positief effect hebben op uw energierekening. Veel flatgebouwen en appartementencomplexen zijn dag en nacht verlicht. Het is aannemelijk dat bewoners dat prettig vinden, als zij bijvoorbeeld laat en in het donker thuiskomen. Door LED-lampen aan te schaffen en deze met een bewegingssensor te laten functioneren, verstookt u geen onnodige energie.

  Wilt u zonnepanelen inkopen? Misschien wilt u slim verduurzamen? Wij kunnen u helpen met het uitzoeken van de beste en voordeligste zonnepanelen. Voor de VvE in Nederland valt veel te behalen op het gebied van zakelijke energie. Een slimme inkoopstrategie en effectieve verduurzamingsmaatregelen kunnen echt een verschil maken op uw energierekening. U bent altijd welkom om contact met ons op te nemen bij vragen. Onze experts staan u graag te woord.

  Hoe kan ik slim gebruik maken van mijn energiemeters?

  Veel VvE’s maken nog gebruik van een “reguliere” energiemeter. Met zo een meter dient men handmatig periodiek de meterstanden door te geven. Tussentijds worden de meterstanden vaak weinig in de gaten gehouden. Voor VvE’s liggen er veel besparingsmogelijkheden als zij overstappen naar een slimme meter. Deze meters geven automatisch de meterstanden door, welke constant zijn te controleren door de VvE. Zo kan door het jaar heen worden gemonitord hoe het energieverbruik verloopt en waarop kan worden bespaard. Daarnaast kunnen de tussenstanden ook tijdens de ledenvergaderingen worden gepresenteerd. Een slimme meter verhindert dan ook dat de VvE bij de afrekening van de zakelijke energie ineens voor een hoger bedrag komt te staan dan begroot.

  Hoe bespaar ik op mijn energiebelasting?

  Voortbordurend op de slimme meters in de vorige alinea, heeft u er wel eens aan gedacht uw energiemeters te clusteren? Binnen de vastgoed die tot de VvE behoort, zijn vaak meerdere energiemeters aanwezig. U betaalt per energiemeter belasting. Als u die meters clustert, kunt u dus besparen op uw energiebelasting.

  Het elektriciteitsnet binnen een woonomgeving is vaak ingewikkeld en het is vaak onduidelijk waar alle meters zitten. Wij van Zakelijke Energietarieven hebben veel kennis van dergelijke complexe zaken. ZO hebben wij al voor meerdere bedrijven in kaart gebracht waar hun meters zitten, inclusief tussenmeters en wat het verbruik van die meters is. Wij kunnen u daarnaast ook helpen met de aanschaf van een nieuwe (geclusterde) meter. Twijfelt u nog of het clusteren van uw meters een goed plan is of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag bij het maken van de juiste keuzes die passen bij uw behoeftes. Bel ons gerust eens om van gedachten te wisselen.

  Wat kunnen wij voor uw VvE betekenen op het gebied van zakelijke energie?

  Wij van Zakelijke Energietarieven hebben al ruim 10 jaar ervaring binnen de energiesector. Wij adviseren vele VvE’s en ondersteunen ook veel leden van VvE Belang. In deze jaren hebben wij talloze bedrijven van diverse groottes en uit de meest uiteenlopende sectoren kunnen helpen met het op orde krijgen van hun zakelijke energie. Wij hebben daarnaast veel kennis over hoe u zo voordelig mogelijk uit kunt komen op uw energierekening.

  Benieuwd geworden? Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. U kunt daarnaast ook direct een offerte aanvragen op onze website.