Menu Sluiten

De stijgende olieprijs: wat zijn de gevolgen hiervan voor de energieprijzen?

De stijgende olieprijs: wat zijn de gevolgen hiervan voor de energieprijzen?

De stijgende olieprijzen zullen u vast niet zijn ontgaan. De Russische inval in Oekraïne heeft niet alleen invloed gehad op de gasprijzen, maar ook op die van de olie. Voor het eerst sinds 2014 is de olieprijs per vat boven de $100 gekomen. De prijs is nu maar liefst $124 per vat. Deze prijsstijging komt niet zonder gevolgen voor de rest van de energiemarkt. Maar wat is nou precies het gevolg van de stijgende olieprijs op de energieprijs?

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding


   Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

   Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

   De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

   

  Waarom stijgen de olieprijzen?

  Veel van de olie is afkomstig uit Rusland. Na de inval van Rusland in Oekraïne is een wereldwijde “boycot” gekomen op afname van velerlei Russische goederen. Zo roepen meerdere gemeentes in Nederland al dat zij hun energiecontracten met het Russische Gazprom willen opschorten. Op dit moment ligt ook het plan bij meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, om een compleet verbod op import van Russische olie op te gaan leggen.

  Rusland is een van de grootste producenten van olie. Vooral binnen Europa wordt veel Russische olie afgenomen. Als overheden wereldwijd besluiten om Russische olie te weren, zal er een kleiner aanbod aan olie overblijven, voor dezelfde vraag. Kortweg betekent dit dat de prijs per vat enorm zal gaan toenemen.

  Wat is de verwachte ontwikkeling van de olieprijs in de komende jaren?

  Met veel zekerheid kunnen we niet zeggen hoe de olieprijs zich gaat ontwikkelen in de komende jaren, we kunnen alleen maar kijken naar prognoses en daar onze eigen conclusies uit trekken. De prijs is onder andere afhankelijk van maatschappelijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld. Als de oorlog in Oekraïne nog wel even blijft voortzetten, is de verwachting reëel dat de olieprijzen zullen blijven stijgen omdat dan bijvoorbeeld de boycot van Russische grondstoffen nog wel een tijdje zal aanblijven, waardoor het tekort zal blijven.

  Wij van Zakelijke Energietarieven hebben veel ervaring binnen de verschillende markten en hebben dus ook een goed zicht op hoe de prijzen van olie, energie en gas zich zullen gaan ontwikkelen op de lange termijn. Neem met vragen over deze prijsontwikkelingen gerust een keer contact met ons op.

  Wat zijn de gevolgen van de stijgende olieprijzen voor de energieprijzen?

  De markten voor olie, energie en gas zijn nauwer verbonden met elkaar dan u zou denken. Zo is wettelijk vastgelegd dat de prijzen van olie en gas aan elkaar zijn gekoppeld. Deze regeling bestaat al zo een 70 jaar en betekent dat de gasprijs fluctueert aan de hand van de olieprijs. Is er spraken van een stijgende olieprijs, dan stijgt de energieprijs als gevolg hiervan.

  Wat betekent de koppeling van de olieprijzen en gasprijzen dan voor de energieprijzen? De prijs voor energie in Nederland wordt onder andere door de gas- en olieprijzen beïnvloed, doordat energie voornamelijk wordt opgewekt bij centrales die draaien op gas. De kosten voor het gas die nodig waren om de energie op te wekken, worden dus doorberekend in de kostprijs, de prijs per kWh. Is het gas dus duur, dan zal de energieprijs ook toenemen.

  Hoe kunnen wij u helpen?

  Wij van Zakelijke Energietarieven hebben jarenlange ervaring op de gas- en energiemarkt. De kennis die wij daar hebben opgedaan gebruiken wij om onze bestaande en nieuwe klanten goed te informeren over hun kansen en uitdagingen op deze markten. Zo kunnen wij met u meedenken over de toekomstige ontwikkelingen op de gas, energie en oliemarkten en waar u op moet gaan letten en anticiperen binnen uw bedrijf

  Heeft u vragen of wilt u graag met ons een keer brainstormen over uw energie, olie en/of gasgebruik in uw zakelijke omgeving? Neem dan gerust een keer contact met ons op.