Menu Sluiten

Wat zijn hernieuwbare brandstof eenheden (HBE’s) en hoe kan je ze inboeken, verhandelen en verkopen?

De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen heeft geleid tot een aanzienlijk milieuprobleem waaronder luchtvervuiling en klimaatverandering. Hernieuwbare brandstoffen bieden een veelbelovend alternatief omdat ze uit hernieuwbare bronnen worden geproduceerd en ze vaak een minder schadelijke uitstoot genereren. Een interessant onderdeel hiervan is de hernieuwbare brandstof eenheid ook wel HBE genoemd. Deze HBE-certificaten worden verkregen door het leveren van hernieuwbare energie voor vervoer. In dit artikel bespreken we wat hernieuwbare brandstof eenheden nou eigenlijk zijn en waar je deze kan verhandelen.

Hoe werken hernieuwbare brandstof eenheden?

Het systeem van hernieuwbare brandstof eenheden is ontworpen om de overgang te stimuleren naar hernieuwbare energie. We nemen even kort door hoe het werkt. Producenten van hernieuwbare brandstoffen zoals biogas of biodiesel ontvangen HBE’s voor de hoeveelheid energie die zij produceren. Maar ook voor bedrijven die hun voertuigen elektrisch laden uit hernieuwbare brandstoffen krijgen hier HBE’s voor. Deze eenheden worden geregistreerd in een centraal register dat beheerd wordt door de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa). Je kan de HBE’s verhandelen, deze kunnen worden verkocht aan bedrijven die verplicht zijn om een bepaald percentage hernieuwbare energie in hun brandstofmix op te nemen. Bedrijven die fossiele brandstoffen leveren zijn verplicht om een bepaald aantal HBE’s in te leveren om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. Als zij zelf geen hernieuwbare brandstoffen produceren dan kunnen zij de HBE’s die zij verplicht zijn af te dragen, ook op de markt kopen.

Wilt u HBE’s verkopen? Vul dan uw gegevens in

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding



     

     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

    Wat zijn hernieuwbare brandstof eenheden?

    Hernieuwbare brandstof eenheden zijn certificaten die verkregen kunnen worden door het leveren van hernieuwbare energie aan verschillende vormen van vervoer. Met andere woorden zijn het certificaten die bewijzen dat er een bepaalde hoeveelheid hernieuwbare brandstof is opgewekt en geleverd aan de markt. Het laat zien hoeveel schone energie er wordt gebruikt in plaats van fossiele brandstoffen. Hernieuwbare brandstof eenheden kan je zien als een marktmechanisme om duurzaam vervoer een boost te geven. De HBE’s maken deel uit van de verplichting voor brandstofleveranciers om bij te dragen aan het verminderen van de CO2 uitstoot door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Leveranciers van fossiele brandstoffen moeten verplicht voor een deel van hun leveringen aan vervoer ( in 2023 was dit 18,9%) HBE’s in hun boekhouding hebben staan. Heb jij HBE’s en wil je deze verkopen? Neem gerust contact op met een van onze energie analisten.

    Hoeveel kan je verdienen met hernieuwbare brandstof eenheden?

    Het grootste deel van de HBE-markt wordt vertegenwoordigd door biobrandstoffen. Maar er ontstaat ook een groeiend besef van de mogelijkheid van elektriciteit als bron voor HBE’s. Nu er steeds meer elektrische voertuigen aan het wagenpark worden toegevoegd begint het deel HBE’s afkomstig van elektriciteitslevering gestaag te groeien. Voor biobrandstoffen geldt dat 1HBE gelijk staat aan 1 gigajoule geleverde energie, de regels voor elektriciteit zitten net wat anders in elkaar. Voor het laden van elektrische voertuigen geldt dat 278 kWh gelijk staat aan 1 HBE. En 1 kWh staat gelijk aan 0,0036 HBE. Alleen het hernieuwbare deel van geleverde elektriciteit komt in aanmerking voor HBE’s.  Als er aangetoond kan worden dat de geleverde elektriciteit uit groene energie komt, dit kan bijvoorbeeld van eigen zonnepanelen zijn, dan wordt het hernieuwbare deel op 100% vastgesteld. Als het afgenomen wordt van het elektriciteitsnet dan wordt het hernieuwbare deel vastgesteld op 30,4% (2023). Een elektrische motor is veel efficiënter dan een verbrandingsmotor. Hierdoor geldt er ook nog een stimuleringsfactor van 4 voor het inboeken van elektriciteit als bron voor HBE’s om de transitie naar elektrisch vervoer te ondersteunen. Dit houdt in dat 1 gigajoule hernieuwbare elektriciteit 4 HBE’s oplevert. Dit leidt tot de volgende rekensom:

    Infogram HBE's - 1
    Infogram HBE's - 2

    Dit maakt het interessant om te laden met eigen opgewekte stroom. Om HBE’s te ontvangen moet je een eigen rekening openen en een HBE administratie bijhouden. Omdat de vraag naar HBE’s groter is dan het aanbod, kan je HBE’s verkopen. Op het moment is hier geen openbare markt voor en gaat dit vaak onderhands of via een handelaar. De markt voor HBE’s groeit gestaag waardoor het steeds interessanter wordt om HBE’s te verdienen en te verhandelen.

    Een HBE heeft geen vaste prijs. Je kan het zien als handel in de aandelen, soms zijn de prijzen hoger en soms weer wat lager. De prijs van HBE wisselt gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per HBE. Deze prijs wordt grotendeels bepaald door de handel in biobrandstoffen.

    Hoe werkt het proces van het inboeken van hernieuwbare brandstof eenheden?

    Voordat je als bedrijf HBE’s kan inboeken moet je geregistreerd zijn bij de relevante autoriteit, zoals de Nederlandse Emissieautoriteit ( NEa). Bij deze registratie verstrek je jouw bedrijfsgegevens en toon je de capaciteit om hernieuwbare energie te produceren of te verhandelen. Nadat je bedrijf geregistreerd is, begint je bedrijf met de productie van hernieuwbare energie. De productie hiervan wordt zorgvuldig gemonitord en gedocumenteerd. Hierbij worden de gegevens gecontroleerd door onafhankelijke verificatie-instellingen om te bevestigen dat de opgewekte energie ook daadwerkelijk hernieuwbaar is. Als het proces eenmaal is geverifieerd en goedgekeurd kan het bedrijf de HBE’s gaan inboeken. Dit kan via een centraal systeem zoals het Register Hernieuwbare Brandstoffen (RHB) of Register Energie voor Vervoer (REV). Hier worden de certificaten digitaal aangemaakt en opgeslagen. Elk certificaat bevat informatie over de hoeveelheid en het type hernieuwbare energie. Bedrijven krijgen jaarlijks een inboekverificatieverklaring waaruit blijkt dat de ingeboekte hernieuwbare energie aan alle wettelijke eisen voldoet. De verificateur verwerkt jaarlijks op uiterlijk 30 april de uitkomsten van de inboekverificatie over de inboekingen in het voorgaande kalenderjaar. HBE’s die niet meegenomen kunnen worden naar het volgende kalenderjaar vervallen als sluitstuk van de jaarafsluiting.

    Hoe kan je hernieuwbare brandstof eenheden verkopen?

    Nadat het proces van inboeken allemaal gelukt is, kunnen de HBE’s worden verkocht. De handel in HBE’s vindt plaats op een marktplaats waar vraag en aanbod samenkomen. De prijs van HBE’s wordt bepaald door de markt en kan fluctueren op basis van vraag en aanbod. Bedrijven kunnen onderhandelen over contracten voor de verkoop van HBE’s. Dat kan bij zowel directe verkoop als bij veilingen of makelaars. Alle transacties van HBE’s worden gedocumenteerd en gemeld aan de relevante autoriteit. Zo wordt fraude voorkomen en transparantie gewaarborgd. De NEa controleert regelmatig de transacties en kan sancties opleggen bij onregelmatigheden.

    Wilt u HBE’s verkopen? Vul dan uw gegevens in

    1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding



       

       Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

       Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

       De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

      Waar kan je hernieuwbare brandstof eenheden verhandelen?

      Het verkopen en kopen van HBE’s vindt nu voornamelijk plaats op gespecialiseerde platforms waar vraag en aanbod bij elkaar komen. In Nederland zijn er een aantal manieren waar deze handel plaatsvindt.

      • Hernieuwbare energie certificaten markten: deze markten zijn specifiek opgezet voor de handel in certificaten, waaronder HBE’s. Hier kunnen leveranciers en producenten van brandstoffen certificaten kopen en verkopen.
      • Bilaterale overeenkomsten: als bedrijf kan je ook rechtstreeks onderling een contract afsluiten voor de verkoop of aankoop van HBE’s.
      • Veilingplatforms: soms worden HBE’s ook via veilingen verkocht, hier kunnen bieders bieden op beschikbare certificaten.
      • Broker: ook zijn er al tussenpersonen en makelaars die de handel in HBE’s faciliteren door verkopers en kopers samen te brengen.

      Heb jij hulp nodig bij het verkopen van je HBE’s? Wij kunnen je daarbij helpen! Neem vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten.

      Welke types hernieuwbare brandstof eenheden zijn er?

      Er zijn verschillende types HBE’s elk met specifieke kenmerken en toepassingen. In het Nederlandse systeem zijn de HBE’s onderverdeeld in verschillende categorieën, elk afhankelijk van het type brandstof en de mate van duurzaamheid.  De belangrijkste types zijn:

      • HBE-geavanceerd (HBE-G): voor brandstoffen gemaakt van geavanceerde grondstoffen, zoals afvalstoffen en residuen. Deze brandstoffen hebben een hoger duurzaamheidsprofiel en een lagere CO2 voetafdruk.
      • HBE-conventioneel (HBE-C): voor brandstoffen die zijn gemaakt van conventionele eerste generatie biobrandstoffen, zoals biodiesel gemaakt uit plantaardige oliën en bio-ethanol gemaakt uit suikerriet of maïs.
      • HBE-overig (HBE-O): voor overige hernieuwbare brandstoffen die niet onder conventionele en geavanceerde categorie vallen. dit kunnen bijvoorbeeld biogas, hernieuwbare elektriciteit of waterstof zijn die gebruikt wordt voor transport.

      Voor wie zijn hernieuwbare brandstof eenheden interessant?

      Is het voor iedereen met een laadpaal interessant? Des te meer laadpunten je op een locatie hebt, hoe interessanter het is om HBE’s te creëren en deze te verkopen. Dit komt doordat er kosten zijn verbonden aan het registreren van HBE’s, hierdoor is het pas rendabel als je veel stroom aan voertuigen levert. Het kantelpunt waarbij het interessant wordt ligt bij een verbruik van ongeveer 150.000 kWh. Dit staat ongeveer gelijk aan laden op eigen locatie van:

      • 80 elektrische auto’s of:
      • 20 elektrische bestelbusjes of:
      • 3 elektrische vrachtwagens.

      Als er op de locaties van de laadpunten zelf stroom wordt opgewekt door bijvoorbeeld eigen zonnepanelen of winturbines kan dit kantelpunt lager liggen.

      Het belang van hernieuwbare brandstof eenheden?

      HBE’s spelen een belangrijke rol in de transitie naar een duurzamere energievoorziening. Ze zorgen voor een financieel voordeel voor producenten van hernieuwbare brandstoffen en stimuleren een investering in duurzame technologie. Daarnaast helpen ze landen om te voldoen aan internationale klimaatdoelstellingen door de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De handel in HBE’s biedt zowel een economisch als ecologisch voordeel wat weer bijdraagt aan een groenere toekomst.

      Wat zijn de nadelen van hernieuwbare brandstof eenheden?

      Het systeem van HBE’s kan wat complex en bureaucratisch zijn. Dit kan weer leiden tot administratieve lasten voor bedrijven. De prijs van HBE’s wisselt op basis van vraag en aanbod, wat weer onzekerheid kan creëren voor bedrijven die afhankelijk zijn van deze certificaten. En grote bedrijven met meer middelen kunnen gemakkelijker aan de verplichtingen voldoen en profiteren van het systeem, terwijl kleinere bedrijven mogelijk in het nadeel zijn. Ook is het voor bedrijven vaak onduidelijk waar je de HBE’s nou kan verhandelen.

      Wat kan Zakelijke Energietarieven voor jouw hernieuwbare brandstof eenheden betekenen?

      Heb jij vragen over hernieuwbare brandstof eenheden? Of wil je weten of dit voor jou aantrekkelijk is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en wij kijken samen met jou naar wat er mogelijk is. Ook als je hulp nodig hebt bij het verkopen van je hernieuwbare brandstof eenheden kan je bij ons terecht.