Menu Sluiten

Hoe koop je slim zakelijke energie in als PLUS supermarkt? 

Hoe koop je slim zakelijke energie in als PLUS supermarkt?

De afgelopen jaren begint duurzaamheid een steeds grotere rol aan te nemen omdat het klimaat verandert. De voedselsector speelt hierin een grote rol aangezien ongeveer een derde van alle klimaatbelasting door de productie en consumptie van voedsel komt. Hierdoor is het voor PLUS supermarkt essentieel om slim om te gaan met de inkoop van zakelijke energie. PLUS supermarkten behoort bij de toonaangevende supermarktketens in Nederland, met een landelijk netwerk en vestigingen verbruikt het een grote hoeveelheid energie. In deze blog kijken we naar verschillende uitdagingen op het gebied van zakelijke energie voor PLUS supermarkt en bespreken we de beste inkoopstrategieën.

Vraag direct uw zakelijke energieofferte aan!

1. Vul uw gegevens in  2. Wij gaan op zoek naar de beste deal  3. Ontvang binnen 24u de beste aanbieding






     Onafhankelijk advies Wij vergelijken alle leveranciers.

     Snel vergelijken Binnen 24 uur de beste deal.

     De scherpste zakelijke tarieven Jarenlange ervaring.

     

    Zakelijk energieverbruik bij PLUS supermarkt

    Het verbruik in energie van een supermarkt is een aanzienlijke hoeveelheid en kan worden onderverdeeld in verschillende groepen. De belangrijkste energieverbruikers zijn onder andere:

    De verlichting is een van de grootste energiekostenposten in een supermarkt. PLUS winkels hebben vaak ruime openingstijden, wat weer betekent dat de verlichting veel uur per dag brandt. In moderne supermarkten zie je al steeds vaker de overstap naar energiezuinige LED verlichting. Hierdoor kan het energieverbruik al stuk verminderd worden.

    De koeling en vriezers zijn noodzakelijk om alle producten vers te houden. Omdat deze koelingen dag en nacht moeten draaien zijn dit flinke energieslurpers. Daarnaast vraagt de verwarming veel energie, zeker in de wintermaanden is het verbruik hoog.

    Het is belangrijk dat het klimaat in een supermarkt altijd aangenaam is. Dit houdt in dat het ventilatie- en airconditioningsystemen voortdurend moeten draaien om een comfortabele winkelervaring te kunnen garanderen.

    Daarnaast zijn er ook nog alle andere elektrische apparatuur wat energie verbruikt. Denk alleen al aan alle kassasystemen of de geautomatiseerde voorraadbeheerprocessen. Steeds meer technologieën in PLUS supermarkt zijn afhankelijk van elektriciteit.

    De druk om te verduurzamen voor PLUS supermarkt

    Duurzaamheid staat centraal in de bedrijfsstrategie van PLUS supermarkt. De supermarktketen heeft door de jaren heen een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit houdt in dat ook de energievoorziening in lijn moet liggen met deze ambities. Er was de afgelopen jaren al een overstap te zien bij meerdere PLUS vestigingen op hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Het doel van groene energie is niet alleen om de CO2 uitstoot te verlagen, maar ook om te kunnen voldoen aan de eisen van klanten die steeds bewuster worden van de milieu-impact van de bedrijven waar zij iets kopen.

    In Nederland stimuleert de overheid bedrijven om duurzamer te opereren. Dit doen ze door middel van subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Hierdoor heeft PLUS supermarkt de kans om zowel economisch als ecologisch voordeel te behalen door over te stappen op duurzamere energiebronnen en efficiëntere systemen.

    Voorbeeld:

    PLUS supermarkt heeft een nieuw distributiecentrum gebouwd in Deventer. Het nieuwe distributiecentrum heeft een grootte van 77.000m2 met een plat dak. Op dit dak zijn 14.000 zonnepanelen geïnstalleerd. 500 winkels worden vanaf dit pand dagelijks voorzien van versproducten.

    De beste inkoopstrategie van zakelijke energie voor PLUS supermarkt

    Het slim inkopen van zakelijke energie is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat PLUS supermarkt niet alleen kosten kan besparen, maar ook kan voldoen aan de duurzaamheidsdoelen. De belangrijkste inkoopstrategieën die PLUS zou kunnen volgen zijn:

    • Vaste energieprijs: als je kiest voor een vaste energieprijs zet je de prijs vast voor een langere periode, dit is vaak tussen de 1 en 5 jaar. Zo weet je precies waar je aan toe bent wat budgettering weer makkelijker maakt. Ook ben je beschermt tegen eventuele prijsstijgingen. Echter kan je ook niet mee profiteren van prijsdalingen mochten deze er zijn.
    • Variabele energieprijs: door te kiezen voor een variabele energieprijs koop je energie in tegen de actuele energieprijs. Je beweegt als het ware mee met de energiemarkt. Zo kan je mee profiteren van de prijsdalingen maar ben je niet beschermt tegen de prijsstijgingen. Bij deze inkoopstrategie is het noodzakelijk om de energiemarkt continue te monitoren en daarop in te spelen.
    • Spreiden inkoopmoment: een andere slimme manier om prijsschommelingen te omzeilen is door de inkoop van energie te spreiden over meerdere momenten in het jaar. Zo koop je niet in een keer alles in door een contract af te sluiten voor een langere periode. PLUS kan dan kiezen om op verschillende momenten kleinere hoeveelheden energie in te kopen. Door dit flexibel in te kopen is het mogelijk om te profiteren van gunstige prijsontwikkelingen en tegelijk risico’s van onverwachte pieken te vermeiden.
    • Duurzame energie: naast het inkopen van energie kan PLUS ook eigen energie op wekken. Door te investeren in zonnepanelen op d daken van hun distributiecentra en winkels kan PLUS niet alleen de afhankelijkheid van externe energieleveranciers verminderen, maar ook de energiekosten op de lange termijn aanzienlijk te verlagen. Het is een aanzienlijke eenmalige investering om zonnepalen of windmolens te installeren. Echter wordt de terugverdientijd steeds korter door de dalende technologieprijzen en diverse overheidsstimuleringsregelingen zoals de SDE++ ( Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). Daarnaast ben je met eigen energieproductie ook minder kwetsbaar voor schommelingen in energieprijzen.
    • Collectieve inkoop: een andere inkoopstrategie die PLUS nog in overweging mee kan nemen is het deelnemen aan collectieve inkoopprogramma’s via energiecoöperaties of samenwerking met andere supermarktketens. Als je als collectief energie inkoopt kan je lagere prijzen genereren door de inkoopvolumes te vergroten. Daarnaast krijg je vaak ook betere contractvoorwaarden.

    Wat kan Zakelijke Energietarieven voor betekenen voor PLUS supermarkt?

    Wij van Zakelijke Energietarieven ontlasten ondernemers van al hun energiezaken. Zo kunnen zij zich meer focussen op hun bedrijfsvoering. Heb jij vragen over je huidige energiecontract? Of ben je benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie analisten. Zij kijken samen met jou naar de beste inkoopstrategie en wat er eventueel nog mogelijk is om energie te besparen. Ook met vragen over verduurzamen en het inkoop van groene energie kan je bij ons terecht.